Vladna metla pred državnimi podjetji

V vladni koaliciji že tečejo priprave na prevzeme položajev v državnem gospodarstvu. Kateri direktorji in nadzorniki so prvi v vrsti za zamenjavo?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 14. 4. 2020, 05:55


20200312-00995042
V ozadju že potekajo priprave na prevzem položajev v državnih podjetjih. Na fotografiji predsedniki vladnih strank: Zdravko Počivalšek, Matej Tonin, Janez Janša in Aleksandra Pivec.
STA

Ko se v Sloveniji zamenja vlada, temu v poznejših mesecih sledijo številne kadrovske spremembe v podjetjih, ki so v izključni ali pomembni lasti države. Tudi tokrat ne bo nič drugače. V ozadju boja z epidemijo COVID-19 namreč že tečejo priprave na prevzeme položajev, ki si jih bodo delile SDS in ostale tri stranke vladne koalicije.

V prihodnjih mesecih gre tako pričakovati spremembe v nadzornih svetih nekaterih največjih družb, čemur bi lahko sledile zamenjave v upravah. Čeprav bo epidemija upočasnila načrte koalicije, saj v času omejitve javnega življenja ni mogoče izpeljati skupščin družb z večjim številom delničarjev, je že danes jasno, da bo med prvimi na udaru Slovenski državni holding (SDH). Gre za krovnega upravljavca državnega premoženja, ki je ključni vzvod države za kadrovanje v njenih podjetjih. 

SDH: do poletja novi nadzorniki, Škof se skuša rešiti

Sredi julija se tako izteče mandat dvema od petih članov nadzornega sveta SD. To sta Duško Kos, ki prihaja iz kvote SD, in Damjan Belič, ki ga je v SDH pripeljal nekdanji predsednik vlade Miro Cerar. Pričakovati je, da bo vlada to izkoristila za popolno prevetritev nadzornega sveta. Po nekaterih informacijah se bodo nadzorniški položaji delili po sistemu, da bosta dva pripadla SDS, po eden pa SMC, NSi in DeSUS. Zadnjo besedo o predlogu vlade bo imel državni zbor, v katerem ima koalicija trdno večino.

Gabrijel Škof je v zadnjih dveh mesecih na več naslovih iskal politično podporo za vodenje SDH.
Gabrijel Škof je v zadnjih dveh mesecih na več naslovih iskal politično podporo za vodenje SDH.
STA

Temu bodo verjetno sledile zamenjave v upravi SDH. Za zdaj jo vodi Gabrijel Škof, izbranec sedanje predsednice nadzornega sveta Karmen Dietner, ki je v zadnjih dveh mesecih na več naslovih iskal politično podporo za nadaljevanje dela. 

Po naših informacijah je prav Škof pred dnevi prižgal zeleno luč za nov mandat Martinu Novšaku na čelu Gen Energije, ene od dveh največji domačih elektroenergetskih skupin. Novšaku ga je podelil nadzorni svet, imenovan v času vlade Marjana Šarca, Škof naj bi zatrjeval, da gre za kadrovsko odločitev, usklajeno z vladajočo politiko. Kot je znano, je SDS v času druge vlade Janeza Janše neuspešno skušala zamenjati Novšaka. Takrat je imel ključno vlogo pri tem Andrej Vizjak, danes minister za okolje in prostor. 

Prvi na vrsti Dars?

Kadrovski prevzem SDH bi novi koaliciji omogočil takojšnje zamenjave v družbah, kjer je edini lastnik država. To so Družba za avtoceste (Dars), Kad, Holding Slovenske elektrarne (HSE), Slovenske železnice (SŽ), SID Banka, Pošta Slovenije, Intereuropa, ki je zdaj v lasti Pošte ... 

Če bo koalicija čakala na izteke mandatov direktorjev, bo prvi na vrsti Dars. Aprila prihodnje leto se mandat kot prvemu končuje Tomažu Vidicu, predsedniku uprave Darsa, ki je pred leti veljal za kader SMC. Članu uprave za finance Gašperju Marcu so nadzorniki konec leta podelili nov petletni mandat, ki se bo začel maja. Direktorji ostalih družb so na sredini ali celo na začetku mandatov. Prejšnji mesec je recimo nov, že tretji štiriletni mandat začel teči generalnemu direktorju SŽ Dušanu Mesu. Novoimenovani nadzorniki lahko kadarkoli uprave odpokličejo tudi predčasno.

Zavarovalnico Triglav od leta 2013 vodi Andrej Slapar.
Zavarovalnico Triglav od leta 2013 vodi Andrej Slapar.
STA

Med podjetji, ki so v večinski državni lasti (Hit, elektrodistribucije ...), gre spremembe najpozneje poleti pričakovati v Zavarovalnici Triglav. Avgusta se namreč mandat izteče Igorju Stebernaku, predsedniku nadzornega sveta naše največje zavarovalnice. Stebernak je bil član uprave Petrola, ki je lani jeseni pod pritiskom nadzornega sveta in dela politike odstopila s položaja. Zdaj je zaposlen v Novi Ljubljanski banki (NLB).

Ostalim petim predstavnikom kapitala v nadzornem svetu se mandat izteče junija prihodnje leto. Ali bo država, ki prek SDH in pokojninske blagajne obvladuje skoraj 63 odstotkov delnic, zahtevala njihov predčasni odpoklic, za zdaj ni mogoče napovedati. Zavarovalnico Triglav od leta 2013 vodi Andrej Slapar. Nova vlada bo odločala tudi, kdo bo v nadzornem svetu Petrola zamenjal Nado Drobne Popovič, ki je zdaj predsednica uprave. 

Tarča: Telekom Slovenije

Ena od prvih tarč nove vladne koalicije bo tudi Telekom Slovenije. V zadnjih tednih je prišlo do razkola v upravi med njenim predsednikom Tomažem Seljakom in članico Vido Žurgo, ki naj bi jo podpirala predsednica nadzornega sveta Barbara Kürner Čad. "Počilo" naj bi zaradi več razlogov, med drugim tudi zaradi krepitve pozicij v novih političnih razmerjih.

Žurga, ki je v upravo Telekoma prišla kot izbira LMŠ, naj bi že pred zamenjavo oblasti delu SDS v upravljanje ponudila Telekomovo medijsko divizijo. Zahtevala je zamenjavo Rolanda Žela, zdaj že nekdanjega direktorja družbe TSMedia, ki ima v lasti televizijo Planet in spletni portal Siol.net. Žel, ki je odstopil sredi marca, je namreč nasprotoval imenovanju Petra Jančiča, ki je politično blizu SDS, za urednika Siol.net. 

V zadnjih tednih je prišlo do razkola v upravi Telekoma Slovenije med njenim predsednikom Tomažem Seljakom (desno) in članico Vido Žurgo (v sredini).
V zadnjih tednih je prišlo do razkola v upravi Telekoma Slovenije med njenim predsednikom Tomažem Seljakom (desno) in članico Vido Žurgo (v sredini).
STA

Po naših informacijah je del vladajoče stranke v zadnjih tednih na čelu družbe želel videti Janija Žlaka, direktorja Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) v likvidaciji, ki ga je SDS v preteklosti skušala spraviti na več položajev. Med drugim je bil kandidat za direktorja zdravstvenega doma v Trbovljah. V preteklosti je bil tudi pomočnik direktorja Termoelektrarne Trbovlje (TET).

Infrastruktura: bo Zorko še gradil drugi tir?

Spremembe se obetajo tudi v državnih infrastrukturnih podjetjih. Že konec prejšnjega tedna je vlada zamenjala nadzornike Družbe za razvoj infrastrukture (DRI). Novi člani so Klemen Babnik z ministrstva za infrastrukturo, Ljiljana Herga z direkcije za infrastrukturo, nekdanji direktor občinske uprave v Piranu Aleš Buležan in nekdanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič (SMC). 

Po naših informacijah se položaj maje tudi Dušanu Zorku, direktorju projektnega podjetja 2TDK, ki gradi dobro milijardo evrov vreden projekt drugega tira Divača-Koper. Zorko je prišel na položaj v začetku lanskega leta s podporo Stranke Alenke Bratušek (SAB) in SD. Podjetje 2TDK je trenutno sredi priprave na objavo drugega dela razpisa za gradnjo glavnega dela bodoče proge.

Položaj se maje tudi Dušanu Zorku, direktorju projektnega podjetja 2TDK, ki gradi drugi tir Divača-Koper.
Položaj se maje tudi Dušanu Zorku, direktorju projektnega podjetja 2TDK, ki gradi drugi tir Divača-Koper.
/

Že v začetku meseca pa je vlada imenovala dva nova predstavnika države v družbi Sistemski operater distribucijskega omrežja (SODO), ki skrbi za vzdrževanje in razvoj distribucijskega sistema, letno pa upravlja s skoraj 300 milijoni evrov denarja. To sta postala Martin Bratanič in Silvo Sok. Šlo je za kompromis SDS in NSi, ki sta prišli navzkriž ob nedavnem imenovanju Stanislava Vojska za vršilca dolžnosti direktorja. Medtem ko je Bratanič dolgoletni zaupnik ministra Vizjaka (SDS), je Sok predsednik občinskega odbora NSi v Gorišnici.