Vlada že vzela RTV in dala Nova24TV

Kako je vlada, ki želi z novo medijsko zakonodajo napolniti blagajno Nova24TV z več deset milijoni evrov, že v času epidemije finančno pomagala strankarski televiziji SDS.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 17. 7. 2020, 12:00


Necenzurirano prenos
/
STA

Vlada Janeza Janše že več mesecev vodi odkrito vojno z večino slovenskih medijev. Teh ni le spregledala pri pripravi interventne zakonodaje za reševanje gospodarstva, ampak jim ni izplačala večine denarja, ki bi ga ti po pogodbah z državo morali dobiti za že opravljene projekte. Edina izjema pri tem je Nova24TV, strankarska televizija SDS. 

Z enim od ukrepov je namreč vlada finančno razbremenila televizijske hiše in radijske postaje, ki so v času epidemije informirale državljane Republike Slovenije. Oprostila jih je plačila storitev RTV signala in plačila frekvenčnine. Največ od tega je imela Nova24TV, v kateri imajo lastniške deleže funkcionarji stranke, med njimi tudi predsednik vlade Janez Janša. 

Po naših informacijah je to za Nova24TV pomenilo 8.200 evrov prihranka na mesečni ravni. Za primerjavo: v lanskem letu so za stroške dela porabili okoli 10.000 evrov na mesec. To pomeni, da so samo s tem vladnim ukrepom prihranili skoraj toliko, kot dajejo za plače zaposlenih. Zdaj, ko veliko medijev odpušča in znižuje plače, pa na Nova24TV celo zaposlujejo. Prejšnji teden so objavili oglas, s katerim iščejo devet novih zaposlenih.

/
/
Novice Svet24

Bremena reševanja izbranih medijev pa ni nosil državni proračun, temveč nacionalna RTV, ki ji zdaj skuša vlada na čelu s SDS odvzeti okrog 14 milijonov evrov denarja in s tem onemogočiti njeno delovanje.

Kdo iz SDS se je posredno okoristil

Zato je danes poslanec SD Marko Koprivc na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) naslovil dopis, v katerem opozarja na nevarnost konflikta interesov, korupcijskih tveganj in neintegritetnega ravnanja nekaterih ministrov in poslancev SDS zaradi lastništva v družbi, ki izdaja televizijo Nova24TV.

Med delničarji Nova24TV so namreč najmanj trije člani vlade - premier Janez Janša, zunanji minister Anže Logar in državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič. Še trije so pred začetkom mandata Janševe vlade sedeli v upravnem odboru Nova24TV: ob Alešu Hojsu še Vinko Gorenak, državni sekretar v Janševem kabinetu, in Božo Predalič, generalni sekretar vlade. Delnice Nova24TV ima v lasti več poslancev SDS: Franc BreznikBranko GrimsMarko PogačnikMojca Škrinjar ... 

To predstavlja veliko korupcijsko tveganje, na kar so v opoziciji opozarjali že marca pred sprejemanjem proti korona ukrepov. Sredi aprila pa je poslanec SD na vlado posredoval poslansko pobudo, v kateri je opozoril na možnost korupcijskih tveganj ministrov in poslancev iz največje koalicijske stranke SDS.

/
/
STA

"Na prvi pogled določila je dobronamernost predlagatelja sicer morda prikladna, ko pa ob tem uvidimo, da bodo oprostitve plačila deležni tudi mediji, ki so lastniško blizu največje koalicijske stranke, še več, ko je lastništvo določenih medijev, financiranih tudi z vprašljivimi finančnimi sredstvi iz tujine, nerazvidno in ovito v 'skrivnost' političnih povezav, pa nam morajo zazvoniti vsi alarmi," je opozoril Koprivc.

Načrt za finančno krepitev Nova24TV

Finančna korist, ki jo je omenjeni proti korona ukrep prinesel Nova24TV in s tem njenim delničarjem, pa je zanemarljivo majhna v primerjavi s tem, kar bi temu mediju prinesel novi medijski zakon. Vladna koalicija na čelu s SDS namreč pripravlja teren za financiranje Nova24TV z več deset milijoni evrov denarja

Država bi ustanovila nov sklad za financiranje slovenske televizijske produkcije. Vanj bi se zbiral denar od posebej za to namenjenega prispevka, ki ga bodo morali plačevati štirje kabelski operaterji (Telekom, A1, Telemach, T2), in sicer v višini 4,27 evra (z DDV) mesečno na vsakega naročnika.

Iz novega medijskega sklada, ki bi ga polnila gospodinjstva, bi se finančno napajala Nova24TV.
Iz novega medijskega sklada, ki bi ga polnila gospodinjstva, bi se finančno napajala Nova24TV.
Arhiv

Vsako leto bi torej sklad zbral okrog 25 milijonov evrov, ki bi jih namenili nepridobitnim televizijam. Za primerjavo: to je več kot polovica proračuna nacionalne televizije. Dejansko bi šlo za denar, ki bi ga plačevali naročniki kabelskih storitev, saj so nanje operaterji v zadnjih letih prenesli še vsako novo obveznost. Letno bi torej vsako gospodinjstvo v sklad prispevalo okrog 50 evrov. Za toliko bi bile torej dražje tudi položnice.

Kriteriji za črpanje denarja iz novega sklada so pisani na kožo Nova24TV, ki si že nekaj let želi pridobiti status nepridobitnega medija. Tudi zato bi moralo dogajanje okrog novega medijskega zakona zanimati KPK. Gre namreč za prilagajanje zakonodaje zasebnim interesom politikov SDS.