V roke SDS še urad za boj proti pranju denarja

Zakaj se je vladi tako mudilo z zamenjavo direktorice urada za preprečevanje pranja denarja?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 30. 4. 2020, 18:45


janša, šircelj
Vlada je na predlog Andreja Širclja, ministra za finance in vidnega člana SDS, zamenjala šefa urada za preprečevanje pranja denarja.
STA

Tik pred prvomajskimi prazniki je vlada na predlog ministra za finance Andreja Širclja imenovala novega začasnega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja. To je postal Ivan Kopina, nekdanji dolgoletni občinski svetnik SDS v občini Straža. Na položaju je zamenjal Branko Glojnarič, ki je poln mandat dobila šele lani novembra v času vlade Marjana Šarca. 

Zakaj se je vlada odločila za menjavo, uradno ni znano, a očitno se ji je zelo mudilo. Novega direktorja namreč ni izbrala z javnim natečajem, ampak je Ivana Kopino imenovala za vršilca dolžnosti. Pojasnila ministrstva za finance nam danes ni uspelo dobiti. 

V vsakem primeru bo ključni položaj v nadzoru domačega finančnega sistema zdaj zasedal član SDS. Urad je namreč glavna točka, na katero se stekajo informacije in opozorila o sumljivih transakcijah. Leta 2016 je zaznal posle državljanke BiH Dijane Dudić, ki je konec leta 2017 s SDS podpisala pogodbo o odobritvi 450.000 evrov posojila. Po medijskem razkritju je stranka pogodbo razdrla in Đuđićevi vrnila prvi obrok denarja. 

Že takrat so njene posle preiskovale oblasti v več državah. Marca 2018 je preiskavo v zadevi začela tudi slovenska policija. Tedaj je urad še vodil Darko Muženič, zdaj direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki je že dlje časa v nemilosti SDS. 

Je menjava na čelu urada povezana z dejstvom, da so tarča SDS že nekaj časa vse institucije in osebe, ki imajo ključno vlogo v tej preiskavi? 

Kot je znano, je vlada že na prvi seji razrešila generalno direktorico policije Tatjano Bobnar. Pred tem se je Bobnarjeva uprla zahtevi tedanjega poslanca Žan Mahniča, naj mu razkrije informacije iz preiskave financiranja SDS. V začetku aprila je moral oditi še direktor kriminalistične policije Boštjan Lindav, ki je bil operativno pristojen za omenjeno preiskavo

Na uradu tudi podatki o nakazilih z Madžarske

Preiskavo financiranja SDS je policija po nekaterih informacijah že pred časom razširila tudi na finančna nakazila, ki so jih njeni mediji dobili od madžarskih podjetij. "V zvezi z vprašanji, ki se nanašajo na konkretno zadevo pojasnjujemo, da teh ne moremo komentirati, niti ne moremo obveščati javnosti o svojih morebitnih ugotovitvah," so nam februarja odgovorili z urada za preprečevanje pranja denarja. 

Kopina je sicer večino kariere preživel na carinski upravi v Ljubljani, kjer je delal na področju trošarin. S tega področja je pridobil magistrski naziv na fakulteti za upravo. 

Dobro je zapisan tudi v nekaterih policijsko-varnostnih strukturah. Vodi enega od dolenjskih območnih odborov Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki ga je do imenovanja za ministra vodil Aleš Hojs. Je tudi podpredsednik dolenjskega regionalnega kluba slovenske sekcije Mednarodne policijske zveze (IPA), v kateri se povezujejo aktivni in upokojeni pripadniki služb policije in drugih državnih civilnih služb s policijskimi pooblastili.