V banki, kjer ima kredit Janša, menjujejo direktorja

V slovenski podružnici BKS Bank bo v prihodnjih tednih do zamenjave vodstva.

Avtor: Primož Cirman
sreda, 13. 3. 2024, 13:45


Jana Benčina Henigman, CEO Sberbank Slovenija
Jana Benčina Henigman bo prevzela vodenje slovenske BKS.
Sberbank

Po naših informacijah namreč položaj direktorja zapušča Damjan Hempt, ki naj bi odšel v službo v banko Sparkasse. V začetku aprila naj bi ga uradno nasledila Jana Benčina Henigman, nekdanja predsednica uprave Sberbank in članica uprave Unicredita. Ta že nekaj mesecev operativno vodi slovensko podružnico BKS Bank, ki ima osem poslovalnic in 130 zaposlenih.

Uradni razlog za zamenjavo ni znan. Iz bančnih virov pa je že več mesecev mogoče slišati, da je med Hemptom in matično banko prišlo do nekaterih večjih nesoglasij. Že lani poleti so se tako v Celovcu odločili za razširitev dvočlanskega vodstva podružnice, v katero so imenovali Jano Benčino Henigman. Že od junija lani Hempt ni več direktor podjetja BKS Leasing.

Ker ima BKS v Sloveniji le podružnico, ne pa samostojne bančne ustanove, je ta neposredno podrejena upravi matične BKS Bank, ki jo vodi Herta Stockbauer. Ta bančna skupina, ki v naši državi deluje od leta 2004, je imela konec leta 2022 za 10,5 milijard evrov bilančne vsote in 600 milijonov evrov tržne kapitalizacije. V Sloveniji je podružnica leta 2022 ustvarila 15 milijonov evrov prihodkov iz obresti in dobrih osem milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo.

V Sloveniji je sicer BKS Bank znana tudi kot posojilodajalka Janeza Janše. Prvak SDS je namreč pri njej leta 2012 najel 125.000 evrov kredita, za katerega je zastavil stanovanje na Mesarski cesti v Ljubljani.