"Ustavite Orbana!" - naša razkritja odmevajo tudi v Bruslju

Razkritja necenzurirano.si o finančnih transakcijah madžarskega političnega vrha čez Slovenijo odmevajo tudi v Bruslju.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković / Tomaž Modic
sreda, 12. 2. 2020, 05:57


RTS24PSF
Nekdanji vodja evropskih liberalcev (ALDE) Guy Verhofstadt se je burno odzval na razkritje necenzurirano.si.
Reuters

Razkritja necenzurirano.si o finančno-medijsko-obveščevalni operaciji, ki jo madžarski politični vrh že od leta 2017 vodi v Severni Makedoniji, v njej pa imajo ključno vlogo madžarski lastniki medijev SDS, odmevajo tudi v evropski politiki. 

Nekdanji vodja evropskih liberalcev (ALDE) Guy Verhofstadt je včeraj prek družbenega omrežja Twitter sporočil, da "Viktor Orban financira anti-EU in anti-Nato sile v Severni Makedoniji". "Skrajni čas je, da to zaustavimo," je zapisal Verhofstadt, ki je tretje največjo evropsko politično silo vodil med letoma 2009 in 2019. 

Predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Donald Tusk včeraj naših razkritij ni želel komentirati. EPP je maja lani iz svojih vrst začasno suspendirala madžarsko vladajočo stranko Fidesz Viktorja Orbana. To je storila zaradi ponavljajočih se očitkov o kršenju načel demokracije, vladavine prava, svobode medijev, akademske svobode in pravic manjšin. Konec januarja je EPP na Tuskovo pobudo podaljšal Fideszov suspenz. 

Temu so odločno nasprotovali v SDS. Prav tako so glasovali proti resoluciji Evropskega parlamenta, ki je obsodila kršenje človekovih pravic na Madžarskem. 

Zanimalo nas je, kako Tusk komentira vmešavanje madžarskega političnega vrha v dogajanje v Severni Makedoniji in finančne transakcije, ki jih vodi prek Slovenije. Medtem ko EPP odločno podpira vstop Severne Makedonije v EU in Nato, sta Fidesz in SDS v zadnjih letih spletli tesno politično zavezništvo z makedonsko desno stranko VMRO-DPMNE, ki nasprotuje dogovoru o spremembi imena države. Ta je bil pogoj za vstop Severne Makedonije v Nato.

Preberite še:

Financiranje medijev SDS preiskuje policija

Finančni tokovi razkrivajo: Orbanov denar v Slovenijo in Makedonijo

V zadnjih dneh je naše prispevke povzelo več kot 25 medijev na Madžarskem, v Severni Makedoniji, Bolgariji in drugih državah.

Naše članke so povzemali v madžarskih medijih.
Naše članke so povzemali v madžarskih medijih.
posnetek zaslona

In tudi v makedonskih medijih.
In tudi v makedonskih medijih.
posnetek zaslona