Financiranje medijev SDS preiskuje policija

Po našem razkritju denarnih transakcij v trikotniku Madžarska-Slovenija-Severna Makedonija je policija potrdila, da vodijo predkazenski postopek.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković / Tomaž Modic
torek, 11. 2. 2020, 13:36


Nova24-sds-2
V organizacijski strukturi medijev imajo ključno vlogo nekateri vodilni funkcionarji in člani SDS.
necenzurirano.si

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) vodi predkazenski postopek v zvezi s financiranjem nekaterih medijev, so za necenzurirano.si potrdili na policiji.

Več podrobnosti o preiskavi ne bodo dajali. Za zdaj je jasno le, da gre za medije, povezane s stranko SDS, ki jih financirajo madžarski poslovneži in sam madžarski politični vrh. Podatke o finančnih tokovih med podjetji iz najožjega kroga madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana in mediji SDS smo v ponedeljek razkrili na necenzurirano.si. 

Od avgusta 2018 so Madžari z računov v Veliki Britaniji in na Madžarskem v Slovenijo nakazali štiri milijone evrov denarja. 1,5 milijona evrov je končalo na računih dveh medijskih podjetij SDS: NovaTV24.si in Nova hiša. Preostalih 2,5 milijona evrov je šlo v Severno Makedonijo – za nakupe medijskih družb iz kroga tamkajšnje največje opozicijske stranke VMRO-DPMNE, ki nasprotuje dogovoru o spremembi imena države, ključnemu pogoju za vstop v zvezo Nato.

Preberite še -> Finančni tokovi razkrivajo: Orbanov denar v Slovenijo in Makedonijo

Tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, so od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov.
Tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, so od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov.
necenzurirano.si

Že v ponedeljek smo se obrnili tudi na urad za preprečevanje pranja denarja. Zanimalo nas je:

1) Ali ste zaznali kakšne sumljive transakcije prek računa slovenskega podjetja R-Post-R d.o.o. (njegov lastnik je madžarski podjetnik Peter Schatz, član upravnega odbora Nova24TV, op. a.)?

2) Ali ste na podlagi teh sumov odprli kakšen postopek?

3) Ali ste glede nakazil s tega računa opozorili tudi Banko Slovenije? Ste morda obvestili kakšne druge institucije?

4) V splošnem nas zanima, ali ste morda v zadnjem času zaznali povečan obseg sumljivih transakcij z Madžarske? Če da, kako ste ukrepali?

5) Kako običajno ukrepate v takšnih primerih?

"V zvezi z vprašanji, ki se nanašajo na konkretno zadevo pojasnjujemo, da teh ne moremo komentirati, niti ne moremo obveščati javnosti o svojih morebitnih ugotovitvah," so odgovorili z urada, ki ga vodi Branka Glojnarič. 

Preberite še -> Od kod milijoni za medije SDS in "Operacijo Makedonija"

"Dodajamo še, da urad v primerih, ko z analizo zbranih podatkov in dokumentacije ugotovi, da so v obravnavani zadevi podani razlogi za sum storitve kaznivega dejanja pranja denarja po 245. členu KZ-1, o svojih ugotovitvah z obvestilom o sumljivih transakcija v skladu s 101. členim ZPPDFT-1 obvesti pristojne organe (Policija, Tožilstvo)," so še pojasnili na uradu. 

Hobotnica Nova24TV
Hobotnica Nova24TV
necenzurirano.si

Schatz je vsa nakazila v Sloveniji opravljal prek računa, odprtega pri banki Unicredit Slovenija. Na isti banki je imela račun tudi njegova poslovna partnerica Agnes Adamik, ki je od leta 2018 v Severni Makedoniji kupila večje število medijev, v Sloveniji pa je solastnica družbe NovaTV24.si. Za zdaj ni jasno, kako so na banki preverjali transakcije ob dejstvu, da so bile vanje vpletene politične izpostavljene osebe. Enega od podjetij (V4NA), ki je nakazovalo denar v Sloveniji, je v Londonu ustanovil madžarski veleposlanik v Veliki Britaniji. 

"V UniCredit Banka Slovenija d.d. informacij o naših preteklih, obstoječih oz. potencialnih strankah zaradi dobre poslovne prakse in zaupnosti, ki jo kot bančniki moramo zagotavljati vsem poslovnim partnerjem, tako fizičnim kot pravnim osebam, ne razkrivamo," so nam pojasnili v Unicreditu.