Uradno: nihče ni vdrl v twitter kriznega štaba

Kaj o sumih, ki jih je izrazil uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin, pravi policija?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 18. 3. 2020, 13:53


jelko kacin
Jelko Kacin, uradni govorec kriznega štaba
STA

"Nimam in tudi ne želim imeti dostopa do twitter profila Krizni štab Republike Slovenije, dokler ne ugotovimo kdo je 'vdrl' v profil."

Tako je Jelko Kacin, uradni govorec kriznega štaba, v ponedeljek zjutraj komentiral nekatere objave na uradnem profilu kriznega štaba na družbenem omrežju Twitter, ki so razburile javnost. 

Profil, ki bi moral biti osrednja informacijska točka boja proti epidemiji COVID-19, je namreč širil objave Demokracije, strankarskega glasila SDS, in njenega odgovornega urednika Jožeta Biščaka. Razširil je celo sporočilo, ki je ob fotografijah nekaterih političnih nasprotnikov SDS govorilo o "covid-marks/lenin". To je bila aluzija na Karla Marxa, idejnega očeta komunizma, in Vladimirja Iljiča Lenina, prvega voditelja Sovjetske zveze. 

Ena od spornih objav kriznega štaba na twitterju.
Ena od spornih objav kriznega štaba na twitterju.
twitter

Dva dni pozneje je dokončno jasno, da ni šlo za "vdor", na katerega je namigoval Kacin. Na policiji so namreč za necenzurirano.si potrdili, da "v omenjenem primeru niso prejeli prijave". Zanimalo nas je, ali je Policija od Kriznega štaba RS ali drugega državnega organa prejela prijavo zaradi vdora v twitter profil štaba in ali je že uvedla postopek.

Enak odgovor smo dobili tudi z uprave za informacijsko varnost, pristojnega nacionalnega organa na tem področju. Tudi tam so nam pojasnili, da "o kakršni koli zlorabi ali vdoru v omenjeni Twitter račun niso bili obveščeni".

Edina razlaga, ki tako ostane, je, da je nekdo v kriznem štabu upravljanje Twitter zaupal osebi, ki je blizu ali iz SDS. Ta je izbruh epidemije v času, ko je celotna država na največji preizkušnji po osamosvojitvi, izkoristila za širjenje politične propagande in obračunavanje z drugače mislečimi.

/
/
twitter