Osovraženemu direktorju domov za starejše NSi spet našel službo

V letu in pol so ga zaposleni spodnesli s položaja v dveh domovih za starejše. Zdaj mu je minister za delo Janez Cigler Kralj našel službo pri sebi.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 14. 9. 2021, 05:55


3 Matej Križanič (STA)
Matej Križanič, verjetno najbolj znani direktor domov za starejše, je kar dvakrat v manj kot letu dni moral odstopiti s položaja. Toda v stranki NSi so že našli novo službo zanj.
STA

Matej Križanič je v zadnjem letu in pol zaradi burnega nasprotovanja oskrbovancev in zaposlenih moral zapustiti direktorski položaj v dveh domovih za starejše. Po pravem puču v domu v Preddvoru ga je NSi želel nastaviti za direktorja enega največjih domov v Sloveniji, v ljubljanskih Fužinah, vendar je še pred nastopom funkcije zaradi pritiska zaposlenih odstopil s položaja. 

Toda v stranki NSi so nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami že našli novo službo zanj. Tako se je Križanič pred tednom dni zaposlil na javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu Republike Slovenije, ki sodi v resor ministra za delo in podpredsednika NSi Janeza Ciglerja Kralja. Okoliščine zaposlitve kažejo na to, da je bil javni razpis prirejen posebej zanj.

Križanič je dobil službo na javnem skladu, ki sodi pod okrilje ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja (na fotografiji).
Križanič je dobil službo na javnem skladu, ki sodi pod okrilje ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja (na fotografiji).
STA

Na spletni strani sklada in na zavodu za zaposlovanje so ga namreč objavili v torek, 3. avgusta. Rok za prijavo je bil do vključno nedelje, 8. avgusta, torej manj kot teden dni. Kot najbolj primernega kandidata so izbrali Križaniča, ki so mu v prejšnjih zaposlitvah očitali nekompetentno delo, v veliko primerih tudi mobing. Križanič je dobil službo za nedoločen čas, pripada pa mu nekaj manj kot 2500 evrov bruto osnovne plače (45. plačilni razred). Na štipendijskem skladu je prevzel naloge sekretarja na oddelku za pravne in kadrovske zadeve v sektorju za podporo dejavnosti. Med drugim bo zadolžen za pripravo razpisne dokumentacije in vodenje postopkov javnih in evidenčnih naročil. Odgovoren bo tudi za preverjanje, ali se zaposleni na štipendijskem skladu držijo načrta integritete.

Pod njegovo zaposlitev se je kot direktor podpisal Franc Pristovšek, vidni član NSi, ki naj bi se konec leta 2019 upokojil, a se je v začetku julija letos ponovno aktiviral in prevzel vodenje štipendijskega sklada. Vlada mu je zaupala štiriletni mandat. Ena njegovih prvih nalog je bila očitno zaposlitev Križaniča.

Preberite še:
Je to obramba DSO? Pri Cigler-Kralju ne vedo niti, koliko je cepljenih.

Oskrbovanci in zaposleni so ga prisilili v odstop

Na podoben način je Križanič prišel do prejšnje službe v DSO Fužine, kjer je bilo vse pripravljeno za zamenjavo dolgoletne direktorice Bojane Genorio. Tako je vlada aprila letos, le nekaj tednov pred objavo javnega razpisa za novega direktorja, predčasno zamenjala svoje predstavnike v svetu tega zavoda. Za nove člane je imenovala Mateja Čepeljnika (NSi), Igorja Pigaca (NSi), Igorja Horvata (SDS) in Jureta Vozlja (SMC) ter ustvarila potrebno politično večino, ki je nato s štirimi glasovi za in tremi proti izglasovala Križaniča za novega direktorja.

Vodenje javnega štipendijskega sklada je v začetku julija prevzel Franc Pristovšek, vidni član NSi.
Vodenje javnega štipendijskega sklada je v začetku julija prevzel Franc Pristovšek, vidni član NSi.
STA

Že takrat so v javnosti krožile informacije, da je Križaniču uspel veliki met zaradi njegovih povezav z vodstvom stranke NSi. Med drugim je bil namreč eden osrednjih medijskih obrazov civilne iniciative Dovolj.je, ki se posveča zaščiti žrtev spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem. Njen član in soustanovitelj istoimenskega zavoda je bil Igor Vovk, direktor zavoda Iskreni in javni podpornik NSi. Vovk se je iz zavoda Dovolj.je umaknil kmalu po nastopu te vlade. V zavodu Iskreni pa je imel do nastopa ministrske funkcije pomembno vlogo tudi Cigler Kralj, ki je takrat za Svet24 potrdil, da pozna Križaniča, vendar le kot enega od direktorjev DSO.

Toda Križaničevemu prihodu v DSO Fužine so se uprli stanovalci, ki so skupaj z zaposlenimi in svojci v enem dnevu zbrali 200 podpisov pod peticijo v podporo sedanji direktorici Bojani Genorio. Prav tako so zahtevali razrešitev članov sveta zavoda, ki po njihovem mnenju ogrožajo uspešno vodenje zavoda. Negativno mnenje k Križaničevemu imenovanju je kot soustanoviteljica izdala tudi Mestna občina Ljubljana (MOL). Razgreto ozračje je po mesecu dni pretrgal šele Križanič, ki se je zaradi "pritiskov" in "osebnih diskreditacij" odločil, da ne prevzame novega delovnega mesta. Odstopno izjavo je poslal vsem članom sveta zavoda, v vednost pa tudi kabinetu ministra za delo Cigler-Kralja.

Preberite še:
Minister Cigler-Kralj denar za ranljive dal svojemu zavodu

Ostarelo učiteljico prepričal v prepis hiše

Že oktobra lani je Križanič odstopil s položaja direktorja DSO Preddvor, kjer se je v 16 mesecih vodenja soočal z velikim nezadovoljstvom zaposlenih, ki so mu očitali tudi mobing in domnevne nepravilnosti pri poslovodenju. Za odvetniške storitve je porabil okoli 13.000 evrov, med drugim za pošiljanje pisem zaposlenim, v katerih je grozil s tožbami zaradi kritik na družbenih omrežjih. Oskrbovance je razburjal tudi prenos kuhinje na zunanjega izvajalca, zaradi česar naj bi prišlo do poslabšanja prehrane v domu. V 16 mesecih Križaničevega vodenja je dom zapustilo kar 32 zaposlenih. 

Križanič bi moral prevzeti vodenje doma starejših občanov Fužine, a so se temu uprli oskrbovanci in zaposleni.
Križanič bi moral prevzeti vodenje doma starejših občanov Fužine, a so se temu uprli oskrbovanci in zaposleni.
Skupnost socialnih zavodov

Pred selitvijo na Gorenjsko je Križanič vodil Center za socialno delo Ljubljana - Bežigrad. V času vodenja so mu očitali, da naj bi s prevaro pod ceno prišel do hiše. 84-letna upokojena učiteljica, ki naj bi v zmoti in nevednosti podpisala pogodbo o dosmrtnem preživljanju in ustanovitvi 80.000 evrov vredne hipoteke na hiši, je leta 2015 vložila tožbo proti Križaniču in banki za ugotovitev ničnosti pogodb. Križanič se je branil, da je bil v tej zgodbi ogoljufan on in da je z izposojenim denarjem obnovil notranjost hiše, ki je bila v "popolnem razsulu". Proti 84-letnici in njenemu sinu je vložil kazensko ovadbo.

Preberite še:
Komu je Cigler Kralj dal mega posel s starejšimi

Od javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada smo prejeli zahtevek za objavo popravka, ki ga objavljamo spodaj:

"V prispevku navajate med drugim, da okoliščine zaposlitve kažejo na to, da je bil javni razpis prirejen posebej zanj.

Navedeno ne drži. Objavljena je bila javna objava delovnega mesta in ne javni razpis. Delovno mesto, za katerega je bila izvedena javna objava, je bilo sistemizirano v veljavnem Pravilniku o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest sklada že pred nastopom mandata sedanjega direktorja Franca Pristovška, to je pred 30. 6. 2021.

Po nastopu mandata sedanjega direktorja je bil opravljen pregled delovnih procesov na skladu, med drugim tudi izvajanje postopkov javnih naročil. Ugotovljenih je bilo več nepravilnosti pri že izvedenih postopkih ter tudi, da se postopki javnega naročanja izvajajo razpršeno, po različnih oddelkih in sektorjih sklada.

Prosto delovno mesto je bilo objavljeno zaradi zagotavljanja zakonitosti in pravilnosti izvajanja postopkov javnih naročil na skladu. Izbran kandidat izpolnjuje vse pogoje za zasedbo delovnega mesta."