To bo novi direktor Skupine Tuš

Skupina Tuš, četrti največji trgovec v državi, je pred novo prelomnico. Novi direktor prihaja iz Nemčije.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 4. 2. 2020, 05:50


Kapetan-Tuš
Skorajšnja zamenjava na vrhu Tuša bo verjetno pomenila tudi dokončni konec obdobja, ko je to trgovsko skupina vodila družina Tuš.
linkedin

Skupina Tuš, četrti največji trgovec v državi, bo dobila novega direktorja. Predvidoma aprila bo na ta položaj na željo upnikov prišel Jure Kapetan, dosedanji izvršni direktor biofarmacevstke družbe Eurofins BPT za Nemčijo, Avstrijo in Švico.

To informacijo je za necenzurirano.si potrdilo več virov. Prihod Jureta Kapetana časovno sovpada s skorajšnjimi lastniškimi spremembami v Tušu. Po podpisu novega dogovora o finančnem prestrukturiranju (MRA) bo namreč novi večinski lastnik postal Sklad Alfi, ki sodeluje z luksemburško družbo EXP Investments Securitisation. V skladu Alfi dogajanja v Engrotušu ne komentirajo.

Konec obdobja družine Tuš?

Lani spomladi je šel zaradi zdravstvenih težav v pokoj Mirko Tuš, ustanovitelj trgovske verige, ki bo v podjetju obdržal nekajodstotni lastniški delež.

Nasledil ga je sin Andraž Tuš, za katerega se je omenjalo, da bo po slabem letu dni odšel s položaja v sporazumnem dogovoru z največjimi upniki in lastniki. Po objavi članka so v Tušu to zanikali in poudarili, da Andraž Tuš ostaja na čelu skupine. So pa potrdili informacije o spremembah v vodstvu.

"V Tušu bomo z željo po še večji učinkovitosti našega poslovanja nadgradili dosedanjo organiziranost in vodenje dela v podjetju. Andraž Tuš ostaja direktor podjetja in bo kot član poslovodstva vodil področja maloprodaje, logistike, marketinga in razvoja. Z mesecem aprilom se mu bo pridružil nov član poslovodstva, ki bo prevzel vodenje področij nabave, C&C z veleprodajo ter drogerij. Prepričani smo, da bo takšen način organiziranosti prinesel še večjo učinkovitost v poslovanju podjetja," so pojasnili v Tušu.

Kapetan prihaja iz (bio)farmacevtskih voda. Kariero je začel v Krki, že več kot desetletje pa službuje v tujini. Do leta 2015 je vodil Krkino nemško družbo TAD Pharma. 

Mirko Tuš
Mirko Tuš
Mediaspeed

Sklad Alfi sicer obvladuje že dobro polovico od 270 milijonov evrov terjatev do Skupine Tuš, ki jih bo po sporazumu pretvoril v lastništvo. Še pred novim letom se je z BKS Bank in Gorenjsko banko, ki imata v lasti petino terjatev, dogovoril za delitev premoženja, zaradi česar bosta obe banki postali lastnici velikega dela Tuševih nepremičnin, ki jih bosta oddajali trgovcu. Še dobro petino terjatev ima kot največja bančna upnica v lasti Abanka, ki je zdaj v lasti Nove KBM. 

Sledi sanacija in prodaja nepremičnin?

To verjetno dokončni pomeni, da je skladu Alfi v spopadu za obvladovanje Tuša uspelo premagati britanski finančni sklad Anacap, ki ima v lasti le sedem odstotkov terjatev. Omenjeni sklad v Sloveniji zastopa Uroš Čufer, nekdanji minister za finance v vladi Alenke Bratušek. 

Engrotuš
Engrotuš
STA

Do podpisa sporazuma MRA bo Tuš ostal v postopku preventivnega prestrukturiranja. Že pred mesecem dni so iz Tuša sporočili, da je namen postopka zagotovitev dolgoročne vzdržne kapitalske strukture in finančne stabilnosti. Nato bo sledila poslovna sanacija, zelo verjetno pa tudi prodaja nepremičnin, ki jih bo Tuš ponovno najel. 

"Dogovor s finančnimi partnerji, ki bo izveden skozi postopek preventivnega, daje Skupini Tuš nov razvojni moment, da okrepi vlogo najbolj inovativnega trgovca v Sloveniji ter utrdi svoj tržni delež," so takrat zapisali v Tušu.