Tako si nova Janševa koalicija deli ministrstva

Neuradno: bodoči mandatar Janez Janša računa na podporo 51 poslancev. Objavljamo prvi razrez resorjev.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 24. 2. 2020, 18:40


Necenzurirano prenos
Janeza Janšo le še nekaj korakov loči od njegove tretje vlade.
STA

Štiri parlamentarne stranke (SDS, NSi, SMC in DeSUS) bodo predsedniku republike Borutu Pahorju jutri sporočile, da so oblikovale večino za sestavo nove vlade, ki jo bo vodil Janez Janša

To informacijo nam je v zadnjih urah potrdilo več virov iz političnih krogov. Jutri bosta zasedala sveta SMC in DeSUS, ki bosta odločala o vstopu obeh strank v vlado. Kot je znano, sta temu naklonjena tako predsednik SMC Zdravko Počivalšek kot predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. V sredo naj bi se Pahor že sestal s kandidatom za mandatarja, torej Janšo.

SMC Zdravka Počivalška bo izbirala predsednika državnega zbora.
SMC Zdravka Počivalška bo izbirala predsednika državnega zbora.
STA

Kaj bo v Janševi vladi dobila SDS

Po naših informacijah Janša v tem trenutku računa na podporo 51 poslancev. Ob 26 poslancih SDS in sedmih poslancih NSi naj bi njegovo vlado podprlo še devet poslancev SMC (vsi razen Janija Moederndorferja), pet poslancev DeSUS, oba poslanca manjšin in po najmanj en poslanec Slovenske nacionalne stranke (SNS) oziroma Stranke Alenke Bratušek, najverjetneje Marko Bandelli

Danes zvečer tečejo še zadnja usklajevanja o delitvi ministrskih resorjev. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi SDS pripadlo pet ministrstev in še dva resorja brez listnice. To so:

- ministrstvo za finance (vodil naj bi Andrej Šircelj, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance in pozneje poslanec SDS),

- za zunanje zadeve (vodil naj bi ga Anže Logar, poslanec SDS)

- za infrastrukturo (vodil naj bi ga Andrej Vizjak, nekdanji minister za gospodarstvo in delo v dveh vladah Janeza Janše)

- za okolje in prostor,

- za kulturo,

- za kohezijo in

- za Slovence po svetu. 

Predsednik NSi Matej Tonin ne bo predsednik državnega zbora, ampak minister.
Predsednik NSi Matej Tonin ne bo predsednik državnega zbora, ampak minister.
STA

Tonin bo minister. Komu notranje zadeve?

Med temi resorji je za zdaj deloma odprto še ministrstvo za infrastrukturo, ki so ga želeli dobiti tako v SMC kot NSi. Po zadnjih informacijah so se mu v SMC že odrekli, za zdaj pa ni jasno, v kolikšni meri nanj še računajo v NSi.

Prav tako še ni dokončno jasno, komu bo pripadlo ministrstvo za notranje zadeve. Tega si želi SDS, saj bi v nasprotnem primeru ostala brez represivnih resorjev. Kot možna kandidata za ministra za notranje zadeve sta se v zadnjih dneh že omenjala Zvonko Černač in Božo Predalič. Odločitev bo morda znana že danes zvečer. 

V NSi lahko zagotovo računajo na ministrstvi za obrambo, ki naj bi ga vodil Matej Tonin, ter za delo, družino in socialne zadeve, ki ga trenutno še vodi zdaj že nekdanja članica SMC Ksenija Klampfer. Po naših informacijah je NSi dokončno izpadla iz igre za predsednika državnega zbora, ki si ga je želel Tonin. Zanj je prejšnji teden iskal podporo tudi pri predsedniku Evropske ljudske stranke (EPP) Donaldu Tusku.

Kdo bo vodil državni zbor? Zorčič, Sluga ali Cerar.

Novega predsednika državnega zbora bo tako izbirala SMC kot druga največja vladna stranka. Med kandidati se za drugo najpomembnejšo funkcijo v državi omenjajo Igor Zorčič, predsednik poslanske skupine SMC, Janja Sluga in Miro Cerar. Nekdanji predsednik vlade se vrača v državni zbor, pred dnevi pa je z javnim pismom jasno nakazal, da v novi Janševi vladi ne želi sodelovati. 

SMC bo po načrtu dobila še naslednja ministrstva:

- za pravosodje (tudi tu se med kandidati omenja Zorčič),

- za gospodarski razvoj in tehnologijo, na katerem ostaja Počivalšek,

- za izobraževanje (kot kandidat se omenja Mitja Slavinec, nekdanji poslanec LDS in dekan mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko) in

- za javno upravo (najresnejši kandidat je Nejc Brezovar, nekdanji državni sekretar na tem ministrstvu v času Cerarjeve vlade).

Aleksandra Pivec bo ostala ministrica za kmetijstvo, DeSUS pa bo prevzel še ministrstvo za zdravje.
Aleksandra Pivec bo ostala ministrica za kmetijstvo, DeSUS pa bo prevzel še ministrstvo za zdravje.
STA

V zadnjem tednu dni se je veliko govorilo tudi o možnih poslanskih prestopih iz SMC. Omenjala se je možnost, da bi proti novi vladi glasovalo od pet do sedem poslancev, pri čemer naj bi nekateri prestopili v LMŠ. Po informacijah iz več virov je velika večina teh kombinacij v zadnjih treh dneh dokončno propadla.

Za zdaj kaže, da bo vlado podprlo vseh pet poslancev DeSUS. Stranka bi v njej dobila dva resorja – za zdravje, ki ga bo predvidoma vodil Tomaž Gantar, in kmetijstvo, ki ga že zdaj vodi Aleksandra Pivec. Položaji državnih sekretarjev pa za zdaj še niso razdeljeni.