Spopad za skrite nepremičninske bisere pod Triglavom

Razkrivamo: iz pozabljenega stečaja sta po več letih zdaj na prodaj hotel in gostišče na območju Triglavskega narodnega parka. Izklicne cene so zelo nizke. Kdo bodo kupci?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 12. 6. 2023, 05:55


gostišče-zatrnik
Za prenovljeni hotel na Pokljuki je bilo že veliko zanimanja, a do prodaje ni prišlo zaradi nerešenega lastništva.
Booking

Triglavski narodni park (TNP) je največje zaščiteno območje narave v Sloveniji. Posege v prostor omejuje posebni zakon, gradnja objektov, ki bi lahko ogrozili varovanje narave, pa je prepovedana. Tudi zato si različni investitorji toliko bolj želijo priti do nepremičnin, ki bi jim omogočale prihodke od turizma.

V kratkem se tako obeta spopad za dva večja turistična objekta na tem območju:

- prvi je prenovljeni hotel Jelka na Pokljuki, ki ima 20 sob, restavracijo s skupaj sto sedeži in centrom dobrega počutja.

- drugi je gostišče Pr' Jagru na Zatrniku, ki lahko gosti do sto ljudi.

Obe nepremičnini sta v lasti Družbe za spodbujanje razvoja TNP. Ta je od leta 2015 v stečaju, zaradi česar upravitelj Kristjan Anton Kontarščak prodaja njeno premoženje.

Toda pri tem je imel upravitelj dolgo časa zvezane roke. Ne le zaradi tožbenih zahtevkov nekdanjega poslovnega partnerja, družbe Elmont z Bleda, ki je vlagala v nepremičnine. Držati se je moral tudi zakonskih omejitev, s katerimi je država že od 90. let prejšnjega stoletja poskušala preprečiti, da bi turistični objekti na območju naravnega parka prešli v neprave roke. Teh ovir kmalu ne bo več.

Za območje Triglavskega narodnega parka (TNP) velja poseben režim, tako pri gradnji kot prodaji zemljišč.
Za območje Triglavskega narodnega parka (TNP) velja poseben režim, tako pri gradnji kot prodaji zemljišč.
TNP

Komu hotel, ocenjen na zgolj 400 tisočakov?

Tako bo Kontarščak za gostišče na Zatrniku predvidoma že čez nekaj dni razpisal javno dražbo, na kateri bo nepremičnino skušal prodati po izklicni ceni 155.000 evrov. Sodišče je potrdilo sklep o prodaji, zdaj upravitelj čaka le še na njegovo pravnomočnost.

Med kandidati za nakup objekta, ki se nahaja nedaleč od naselja Zgornje Gorje, bo po pričakovanju tudi dosedanji najemnik, podjetje Gostinstvo Jager v lasti Jožice Štefe. To je v minulem letu doseglo 564.000 evrov prihodkov od prodaje, kar je največ doslej. V zadnjih petih letih je skupaj ustvarilo več kot sto tisoč evrov čistega dobička, samo lani dobrih 14.000 evrov.

Gostišče na Zatrniku že ima najemnika, ki se bo po vsej verjetnosti potegoval tudi za nakup nepremičnine. Bo imel pri tem konkurenco?
Gostišče na Zatrniku že ima najemnika, ki se bo po vsej verjetnosti potegoval tudi za nakup nepremičnine. Bo imel pri tem konkurenco?
Google

Precej bolj zanimiv za investitorje je hotel Jelka, ki je narejen iz lesa in so ga odprli leta 2013. Nahaja se na planoti Goreljek. Njegova likvidacijska vrednost je po zadnjih podatkih ocenjena na 404.000 evrov. To je po mnenju Kontarščaka zelo malo. Pred desetletjem je bilo namreč v njegovo prenovo vloženih več milijonov evrov. Zato je že naročil novo cenitev, na njene rezultate pa še čaka.

Preberite še:
Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel štiri milijone evrov

Zakaj je obupal avstralski Slovenec?

V neposredni bližini hotela je sicer na prodaj več podobnih nepremičnin. Tako je v novejši hiši na voljo šest apartmajev, velikosti od 34 do 68 kvadratnih metrov. Njihova cena znaša od 200 do 430 tisoč evrov, torej kar okoli 6000 evrov na kvadratni meter. Starejšo počitniško hišo, v kateri je šest apartmajev, pa prodajajo za 750.000 evrov.

Za hotel Jelka se je v preteklosti resno zanimal avstralski poslovnež slovenskih korenin Anthony Tomažin, eden največjih investitorjev v slovenski zimski turizem. Med drugim ima v lasti družbo Vogel, ki upravlja z istoimenskim smučiščem in žičnico. Postal je tudi solastnik žičnic Kranjska Gora, a jih je že prodal. Delnice Vogla je kupoval tudi od Družbe za spodbujanje razvoja TNP.

Tej je pred tem že oddal tudi nezavezujočo ponudbo za hotel Jelka, a se je nato umaknil iz posla. Razlog? Nerazrešeno lastništvo nepremičnine.

Anthony Tomažin se je v preteklosti zanimal tudi za hotel Jelka.
Anthony Tomažin se je v preteklosti zanimal tudi za hotel Jelka.
STA

Preberite še:
Davčna nad lastnika Nebotičnika

Izgubili več tožb, a še naprej želijo priti do hotela

Ker ni imela dovolj denarja za prenovo in vzdrževanje turističnih objektov, se je Družba za spodbujanje razvoja TNP povezala s podjetjem Elmont z Bleda. Skupaj sta leta 2008 ustanovila podjetje Pokljuka Turizem. Nanj je prenesla hotel Jelka in gostišče Zatrnik, Elmont pa je zagotovil finančna sredstva. Toda po prenovi so si v Družbi za spodbujanje razvoja TNP premislili. Vložili so tožbo in izpodbijali prenos lastništva.

Ugotovili so, da za nepremičnine v lasti te družbe velja omejitev, po kateri bi se morala s prenosom strinjati država. Ker soglasja ni bilo, je bil prenos ničen. Leta 2017 je temu pritrdilo okrožno sodišče v Kranju, leto pozneje pa še višje sodišče. "Do Elmonta se je zgodila velika krivica," je sodbo takrat komentiral direktor Elmonta Janez Žnidar. Pravico je iskal na vrhovnem sodišču, a z revizijo ni bil uspešen. Po tistem je vložil več novih tožb, s katerimi zahteva nazaj hotel Jelka oziroma povračilo vlaganj.

Družba za spodbujanje razvoja TNP se je že vpisala kot lastnica nepremičnine. "Če me vprašate kot odvetnika, Elmont nima nobenih možnosti, saj ni prijavil terjatve v stečaju," je dejal Kontarščak. Toda pri tožbi glede posesti nad nepremičnino naj bi se sodišče nagibalo na stran Elmonta. Zaradi tega bo zelo verjetno prišlo do poravnave. Vendarle upravitelj opozarja, da bo znesek, ki bi pripadel Elmontu v primeru poravnave, daleč od njegovih pričakovanj.

Hotel Jelka se nahaja na 1300 metrih nadmorske višine v osrčju Pokljuke.
Hotel Jelka se nahaja na 1300 metrih nadmorske višine v osrčju Pokljuke.
Booking

Če bi prišlo do dogovora, bi kmalu zatem sledila javna dražba, na kateri bi skušali hotel prodati po čim višji ceni. Kontarščak v tem primeru dopušča možnost, da bi nekaj denarja dobili celo delničarji propadle družbe.

Preberite še:
Odpisali so mu milijonski dolg, zdaj gradi vilo v Portorožu

Država na pomoč poslala Branko Neffat in Dušana Vučka

Družba za spodbujanje razvoja TNP je sicer še eden v vrsti primerov slabega državnega upravljanja turističnih zmogljivosti. Ustanovljena je bila leta 1998, takrat še kot sklad. Država je bila 51-odstotna lastnica, četrtino delnic so imele tamkajšnje občine, preostalo pa je bilo v rokah malih delničarjev. Vanjo je namreč takrat svoje certifikate vložilo več kot 10.000 Slovencev. Ti so računali na oplemenitenje premoženja, a so se ušteli.

Po prvotnem zakonu o lastninjenju nepremičnin v TNP je bilo predvideno, da bodo na družbo prešle vse tamkajšnje nepremičnine. Vendar se to ni zgodilo. Dobila je le nekatere manj vredne naložbe. Med temi so bili lastniški deleži v žičniških družbah in turistični objekti, med drugim Šport hotel Pokljuka. Tudi pri njihovem upravljanju niso bili uspešni. V obdobju od 2012 do 2014 so ustvarili več kot štiri milijone evrov izgube. Leta 2015 se je država odločila, da jo pošlje v stečaj.

Družbo je vrsto let vodil Ivan Novak, konec leta 2012 pa je direktor postal Grega Tekavec. Leta 2013 je Slovenski državni holding (SDH) v njen nadzorni svet imenoval znano odvetnico Branko Neffat, takrat še vplivno članico DeSUS. Postala je prva nadzornica. Njen namestnik je bil Dušan Vučko, nekdanji poslanec LDS, zdaj direktor državne volilne komisije.

S prodajo zemljišč mora soglašati vlada

Za prodajo nepremičnin v lasti Družbe za spodbujanje razvoja TNP velja posebni pravni režim.

- po zakonu o lastninskem preoblikovanju podjetij, ki opravljajo turistično dejavnost, njihov lastnik ne more postati tuje podjetje ali tuja fizična oseba. Enako velja za domače podjetje, ki je posredno v tuji lasti.

- zemljišč ni dopustno prodati brez soglasja vlade.

- pravni posli, sklenjeni v nasprotju s temi določbami, so nični.