Sklep vlade prinesel Vizjaku 10 tisočakov zaslužka

Odločitev vlade, da bo popolnoma sprostila trg in odpravila nadzor nad cenami bencina, je povzročila skokovito rast delnic našega največjega naftnega trgovca Petrola, kar se bo poznalo tudi na denarnici ministra Andreja Vizjaka.

Avtor: Tomaž Modic
četrtek, 24. 9. 2020, 09:45


Necenzurirano prenos
/
/

Danes se je tečaj delnice Petrola na Ljubljanski borzi zvišal za več kot sedem odstotkov, s 301 za na 320 evrov. Z njimi je bilo opravljenih za več kot 600.000 evrov poslov, kar je najvišji dnevni promet v zadnjih treh mesecih. To ni presenečenje. Kot smo napovedali, bo poteza vlade omogočila trgovcem s tekočimi gorivi že dolgo časa želeno zvišanje marž, ki so zaradi državnega nadzora nad cenami med najnižjimi v Evropi. Posledično bodo Petrol in drugi ustvarjali višji dobiček.

Navdušenje vlagateljev, ki so začeli kupovati delnice, je dobra novica tudi za obstoječe delničarje družbe. Med njimi je minister za okolje Andrej Vizjak iz vrst SDS, ki je ravno v zadnjih mesecih kupil več kot 415 delnic Petrola in ima trenutno v lasti okoli 500 delnic. Samo današnja rast njihove vrednosti na borzi mu je prinesla nekaj manj kot 10 tisoč evrov zaslužka.

Z vprašanji o ravnanju ministra Vizjaka, člana vlade, ki odloča o sprostitvi cen tekočih goriv in hkrati delničar Petrola, smo se obrnili na Agencijo za trg vrednostnih vrednostnih papirjev (ATVP). Med drugim nas je zanimalo, ali bodo uvedli postopek oziroma preiskovo suma trgovanja na podlagi notranjih informacij.

V zadnjih nekaj tednih je namreč delnice Petrola kopičil tudi eden največjih nedržavnih lastnikov Dari Južna, sicer dolgoletni prijatelj Andreja Vizjaka, s katerim sta skupne interese uveljavljala že v času prve in druge Janševe vlade. Južna za komentar ni dosegljiv.

Preberite še:
Iz naših žepov v žep ministra Vizjaka

Borzni analitik: pozitiven vpliv na donosnost poslovanja

Da bo imela odločitev vlade pozitiven vpliv na delnico Petrola, so mnenja tudi borzni analitiki. 

"Na bolj prometnih lokacijah bi pričakoval, da bodo trgovci nekoliko zvišali cene goriv, in s tem izboljšali marže pri maloprodaji naftnih derivatov, ki so sedaj bistveno pod evropskim povprečjem. To bi pozitivno vplivalo na donosnost poslovanja in s tem na ceno delnice," je poudaril Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov v družbi Triglav Skladi.

Poteza vlade bo najbolj koristila našemu največjemu naftnemu trgovcu Petrolu.
Poteza vlade bo najbolj koristila našemu največjemu naftnemu trgovcu Petrolu.
Petrol

Sicer pa se precej bencina proda na avtocestah, kjer so cene že sedaj liberalizirane, tako da učinek ne bi bil zelo velik. Prav tako ni pričakovati, da bi v tem primeru na črpalkah zunaj avtocest občutneje dvignili cene, saj je na trgu prisotna konkurenca. Možno je celo, da bi ponekod zaradi konkurence morali celo znižati cene, je pojasnil Dlesk.

"Prodaja goriv na bencinskih servisih je sicer najpomembnejša dejavnost družbe Petrol, vendar pa ne tudi edina. Ukvarjajo se tudi z veleprodajo goriv, za njih je pomembna tudi trgovska dejavnost na bencinskih servisih, prodajajo tudi električno energijo ter zemeljski plin, gradijo vetrne ter hidroelektrarne in še bi lahko naštevali," je dodal.

Opozoril je še, da se "tu in tam pojavijo namigovanja, da naj bi država želela prodati svoj delež v podjetju, kar lahko začasno dvigne tečaj delnice". Minister Andrej Vizjak je v začetku septembra te informacije zavrnil. "Ne pričakujem prodaje državnega deleža," je dejal.