Preiskovalci NPU pri lastniku Celjskih mesnin in Tušu

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) danes po vsej državi preiskuje sume gospodarskega kaznivega dejanja, s katerim je bila za več kot 30 miljonov evrov oškodovana gospodarska družba iz Celja. Po naših informacijah gre za družbo Engrotuš in sporno prodajo njenih blagovnih znamk.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 2. 2. 2021, 14:40


Necenzurirano prenos
Mirko Tuš
Mediaspeed

Mirko in Tanja Tuš sta leta 2016, ko je postalo jasno, da bo trgovska veriga slej ali prej dobila novega lastnika, blagovne znamke prenesla na svoje podjetje Tus Global Group s sedežem v Hongkongu. V posel naj bi bil vpleten tudi poslovnež in solastnik Celjskih mesnin Danilo Dujović.

Obiskali so tudi direktorja Celjskih mesnin Izidorja Krivca in sodnega cenilca Marjana Pogačnika, ki pa naj ne bi bila med osumljenci kaznivih dejanj.

Z NPU so sporočili, da so tri fizične osebe osumljene kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, in sicer zaradi preprodaje lastniških deležev v več družbah in nevračanjem posojil. Hišne preiskave so bile na osmih lokacijah.

Kot smo poročali, sta zakonca Tuš s prenosom blagovnih znamk v kot spravila ne le banke, ki so njun trgovsko-zabaviščni imperij kljub prezadolženosti več let ohranjale pri življenju, ampak tudi bodočega lastnika trgovin, ki so mu banke prodale dolgove. Mirko Tuš je namreč s prodajo blagovnih znamk Engrotuša v roke dobil vzvod, s katerim lahko novemu lastniku Skupine Tuš povzroči nemalo težav.

Lastništvo blagovnih znamk mu je namreč omogočalo, da lahko:

- novemu lastniku trgovin prepreči uporabo blagovne znamke Tuš,
- od njega zahteva visoko nadomestilo oziroma odškodnino za njeno uporabo ali
- postavlja različne zahteve: ali po solastniškem deležu ali za to, da ostane na položaju direktorja.

Po ugotovitvah NPU je bila gospodarska družba iz Celja oškodovana za več kot 30 milijonov evrov. Po naših informacijah gre za Engrotuš.
Po ugotovitvah NPU je bila gospodarska družba iz Celja oškodovana za več kot 30 milijonov evrov. Po naših informacijah gre za Engrotuš.
/

Sume kaznivih dejanj so leta 2017 naznanile SID Banka, Gorenjska banka in NLB, večje upnice skupine Tuš.

Preberite še:
Davkarija odločila: Mirko Tuš mora plačati milijone

Kaj je NPU iskal pri solastniku Celjskih mesnin?

Kriminalisti so obiskali tudi solastnika Celjskih mesnin Danila Dujovića. Njihov največji lastnik je s 60-odstotnim deležem direktor Izidor Krivec, tesni zaupnik ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in svetovalec pri njegovih kadrovskih odločitvah. Zaradi medsebojnih finančnih poslov so Celjske mesnine vrsto let dobro kotirale pri Mirku Tušu oziroma skupini Tuš.

Že pred časom smo na necenzurirano.si razkrili, da so bile Celjske mesnine ena od družb, ki so ob obisku na policiji februarja lani zanimale poslance komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS). Zvonko Černač (SDS), danes minister za kohezijo v Janševi vladi, je tako vodstvo policije spraševal, ali NPU morda preiskuje Celjske mesnine. Po naših informacijah takrat Černač ni dobil odgovorov, ki jih je želel, saj je vodstvo policije ocenilo, da KNOVS zanje nima zakonskih pristojnosti. To naj bi po pričevanju naših virov vznejevoljilo drugega poslanca Žana Mahniča (SDS), ki je po naših podatkih enega od vodilnih uslužbencev policije celo vprašal, ali je res "agent za posebne zadeve".

Preberite še:
SDS zanimali policijski podatki o Počivalšku