Poceni apartmaji za izbrance na državnih železnicah #foto

Ne samo, da poleti svojim zaposlenim v priljubljenih hrvaških letoviščih omogočajo ugoden najem apartmajev. Redkim izbrancem so zagotovili njihovo "trajno" uporabo po smešno nizkih cenah.

Avtor: Tomaž Modic
torek, 26. 7. 2022, 05:55


slovenske-železnice, hrvaška, sž-žip
Apartma v naselju Crveni vrh pri Savudriji lahko zaposleni na Sovenskih železnicah poleti najamejo za od 30 do 47 evrov na noč. Izven sezone, torej za obdobje devet mesecev, ga dobijo za dobrih 1000 evrov.
SŽ-ŽIP

Bi imeli počitniški apartma v Savudriji, v katerem bi lahko z družino preživeli ves konec poletja, prvomajske praznike in jesenske počitnice, za to pa odšteli le nekaj več kot 1000 evrov na leto? Odgovor je verjetno pritrdilen, a je to izven dosega vaših rok. Razen, če ste eden od privilegiranih zaposlenih na Slovenskih železnicah (SŽ).

Tam so si s posebnim pravilnikom zagotovili poceni dopustovanje na Hrvaškem "izven sezone", in sicer od sredine avgusta do sredine junija naslednjega leta. Do počitniških enot v tem obdobju po informacijah naših virov prihajajo zaposleni z "zvezami pri vrhu". Da so jim lahko zagotovili njihov najem pod ugodnimi pogoji tudi za vsa naslednja leta, pa so v pravilnik dodali člen, ki kljub morebitnemu velikemu povpraševanju preostalim zaposlenim onemogoča, da bi lahko enakopravno konkurirali zanje.

Pri izvensezonskem najemu počitniških enot imajo prednost tisti, ki so jih uporabljali že prejšnja leta. S tem so si trajno zagotovili apartmaje na priljubljenih počitniških destinacijah za najmanj devet mesecev v letu dni ali celo dlje. Za to morajo po podatkih za lansko leto plačati od 561 evrov do 1861 evrov. Za primerjavo, toliko je potrebno v poletnih mesecih na Hrvaškem odšteti za enotedenski najem apartmaja. Čeprav jim pravilnik to izrecno prepoveduje, pa ni izključeno, da apartmaje za svoj račun oddajajo naprej, predvsem v jesenskih in pomladnih mesecih, saj nadzora nad tem ni.

Pod pravilnik o letovanju v počitniških kapacitetah skupine Slovenske železnice je podpisan njen dolgoletni sindikalist in eden od najvplivnejših zaposlenih Silvo Berdajs.
Pod pravilnik o letovanju v počitniških kapacitetah skupine Slovenske železnice je podpisan njen dolgoletni sindikalist in eden od najvplivnejših zaposlenih Silvo Berdajs.
Bobo

Kdo so ti izbranci in ali so med njimi tudi vodilni zaposleni in sindikalisti, o čemer že leta krožijo informacije v javnosti, še preverjamo. Na SŽ smo se včeraj obrnili s prošnjo za razkritje imen vseh zaposlenih, ki jih je v zadnjih petih letih prek posebnih razpisov izbral odbor za letovanje in jim omogočil dopustovanje v njihovih počitniških kapacitetah.

"Vaši želji glede razkritja imen najemnikov ne moremo ustreči, ker gre za varstvo osebnih podatkov, še zlasti zato ker se za te namene ne uporabljajo sredstva družb oziroma proračunska sredstva, saj so letovalci in najemniki samoplačniki in letujejo na način, kot bi enoto najeli pri kateremkoli ponudniku turističnih namestitev," so odgovorili na SŽ. Dodali so, da z "oddajo enot v izvensezonski najem pokrivamo obratovalne stroške, zagotavljamo redno zračenje in ogrevanje enote, najemniki pa so zavezani opraviti tudi vsa redna vzdrževalna dela, zato so enote hitreje pripravljene na poletno sezono".

Cenik izvensezonskega najema počitniških kapacitet na Hrvaškem.
Cenik izvensezonskega najema počitniških kapacitet na Hrvaškem.
SŽ-ŽIP

Preberite še:
Kam je izginil denar članov sindikata Silva Berdajsa

Apartmajev ne oddajajo po tržnih cenah

Za nekaj manj kot 7000 zaposlenih v skupini SŽ je poleg apartmajev v slovenskem visokogorju in ob zdraviliščih na voljo tudi 165 počitniških enot na Hrvaškem. Z njimi upravlja hčerinsko podjetje SŽ-ŽIP oziroma njena hrvaška družba. Gre za večinoma obnovljene nepremičnine, ki se nahajajo v Savudriji (Bašanija, Ravna dolina in Crveni vrh), Umagu (Pelegrin in Stella Maris), Novigradu (Šaini) in na otoku Cres (Stara Gavza).

Apartmaji na Crvenem vrhu so bili obnovljeni leta 2016 in so klimatizirani.
Apartmaji na Crvenem vrhu so bili obnovljeni leta 2016 in so klimatizirani.
SŽ-ŽIP

Slovenske železnice imajo na Crvenem vrhu več deset počitniških enot.
Slovenske železnice imajo na Crvenem vrhu več deset počitniških enot.
SŽ-ŽIP

V letu 2019, zadnjem pred izbruhom epidemije covid-19 in začasnim zaprtjem slovensko-hrvaških meja, je v takrat še 181 počitniških enotah na Hrvaškem letovalo 1327 zaposlenih in 3117 družinskih članov, kar je 1,4 odstotka manj kot v letu 2018. Skupaj so bile zasedene 13.013 dni, kar pomeni, da so bile v uporabi večino oziroma 72 od 92 dni poletne sezone. Ob tem je potrebno še upoštevati, da lahko izvensezonski najemniki svoje bivanje podaljšajo za dodatne tri tedne, in sicer od 1. septembra oziroma do 25. junija.

SŽ so sicer eno od zadnjih državnih podjetij, ki svojim zaposlenim omogoča uporabo počitniških kapacitet po zelo nizkih cenah. Ti lahko v času visoke poletne sezone, torej v obdobju od junija do avgusta, najamejo hišo v Savudriji za okoli 50 evrov, apartma na Cresu pa že za manj kot 30 evrov na noč. Zaradi neučinkovitega oziroma (pre)poceni oddajanja nepremičnin na Hrvaškem so si v SŽ leta 2018 prislužili celo negativno mnenje Računskega sodišča. Tam so ugotovili, da jih ne oddajajo po tržnih cenah, ampak "se je višina najemnine določala na podlagi višine letne amortizacije posameznih počitniških enot".

Počitniške enote v Bašaniji so poleti na voljo za dobrih 50 evrov na noč, izven sezone pa za 1300 evrov.
Počitniške enote v Bašaniji so poleti na voljo za dobrih 50 evrov na noč, izven sezone pa za 1300 evrov.
SŽ-ŽIP

/
/
SŽ-ŽIP

Le nekaj mesecev pozneje je svet delavcev skupine SŽ, ki mu je takrat predsedoval dolgoletni sindikalist Silvo Berdajs, popravil oziroma dopolnil pravilnik o letovanju v počitniških kapacitetah. Toda v njem je obdržal sporni člen, ki privilegira izbrane zaposlene.

Preberite še:
Tako delijo milijonske posle z odpadki na državnih železnicah

Kako do trajnega najema apartmajev na Hrvaškem

Tako se počitniške enote in termini dopustovanja delijo na podlagi zbranih točk posameznega prijavljenega.

Termini v času letne sezone v povprečju trajajo 10 dni, običajno pa jih dobijo zaposleni, ki najdlje delajo v skupini SŽ, imajo šoloobvezne otroke ali otroke s posebnimi potrebami. Da bi ugodno dopustovanje omogočili čim večjemu številu zaposlenih, se tistim, ki so že uporabljali počitniške kapacitete v zadnjih dveh letih, točke celo odbijajo. Pri enakem številu točk pa imajo prednost tisti z nižjim plačilnim razredom.

Apartmajska hiša v naselju Bašanija, v kateri lahko dopustije osem oziroma šest ljudi. Plačali bodo 54 evrov na noč, za celotno obdobje izven sezone pa 1861 oziroma 1491 evrov.
Apartmajska hiša v naselju Bašanija, v kateri lahko dopustije osem oziroma šest ljudi. Plačali bodo 54 evrov na noč, za celotno obdobje izven sezone pa 1861 oziroma 1491 evrov.
SŽ-ŽIP

/
/
SŽ-ŽIP

/
/
SŽ-ŽIP

/
/
SŽ-ŽIP

Toda pri izvensezonskem najemu so pravila drugačna. Tam je glavni kriterij, ali je interesent to počitniško enoto že imel v najemu preteklo leto oziroma dve leti pred tem. Šele, če se ne bi zanimal za ponovni najem, bi se kot nadaljnji kriterij upošteval čas dejanskega dela v skupini SŽ. To pomeni, da nepremičnina samodejno ostane v rokah prejšnjih najemnikov, po nekaterih informacijah pa celo njihovih družinskih članov. Pri izvensezonskem najemu počitniških enot na Hrvaškem je še ena pomembna omejitev. Najeti jih je mogoče samo za celotno obdobje devetih mesecev, ne pa za manj, na primer teden dni.

S tem je v praksi ostalim zaposlenim dejansko onemogočeno koriščenje apartmajev na Hrvaškem izven poletnih mesecev. Že bežen pregled cen dopustovanja na Hrvaškem kaže, da bi lahko na SŽ samo z njihovo oddajo v jesenskih in pomladnih terminih iztržili neprimerljivo več. Kaj šele, če bi najemnike iskali tudi v drugem obdobju. Stroški tedenskega najema apartmaja v Savudriji v septembru ali maju se namreč začnejo pri 500 evrov.

Direktorica podjetja SŽ-ŽIP, ki upravlja oziroma oddaja nepremičnine, je Vojka Martinčič, oseba iz Berdajsovega kroga, zdaj članica strateškega sveta za gospodarstvo pri ministru Matjažu Hanu.

Preberite še:
Zvestoba Silvu Berdajsu ima ceno: desetino sindikalne članarine