Po priporu še en udarec za Sergeja Racmana

Znani poslovnež, ki so ga še lani iskali z mednarodno tiralico, je pri izmikanju upnikom zašel v slepo ulic. Koliko premoženja je izgubil?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 8. 7. 2021, 05:55


Necenzurirano prenos
Sergej Racman je doživel nov, do sedaj svoj največji poslovni poraz.
STA

Sergej Racman, znani finančnik in igralničar, je že več kot pol leta v koprskem priporu. Tožilstvo mu očita, da je vpleten v hudodelsko združbo, ki naj bi v klubu Marina na Ajševici pri Novi Gorici za prostitucijo izkoriščala več kot 400 deklet. Pred organi pregona je sicer pobegnil v Kanado, a so ga tam ujeli in konec lanskega leta izročili Sloveniji. Medtem ko čaka na sojenje, je Racman doživel nov, do sedaj svoj največji poslovni poraz. 

Dokončno je namreč ostal brez ljubljanskega Koloseja, kompleksa kinodvoran, ki ga je zgradil in odprl leta 2001. Predstavljal je njegovo osrednje premoženje, vse do izbruha epidemije covid-19 pa mu je prodaja kinovstopnic prinašala visoke prihodke. V prostorih Koloseja je bil tudi uradni sedež Racmanovega delovanja, saj so tam še vedno prijavljena številna njegova podjetja, ki upravljajo z več deset milijoni evrov finančnih naložb, nepremičnin in drugega premoženja.

Okrožno sodišče v Ljubljani je že leta 2019 odločilo, da je bila prodaja Koloseja, s katero ga je Racman želel rešiti pred upniki, nezakonita. Toda zdaj je to odločitev potrdilo še višje sodišče v Ljubljani. To pomeni, da se bo nepremičnina vrnila v stečajno maso družbe Kolosej kinematografi, ki je od leta 2017 v stečaju. "Februarja letos je bila izdana sodba višjega sodišča, ki je aprila postala pravnomočna. Konec prejšnjega meseca smo opravili primopredajo prostorov," nam je potrdil stečajni upravitelj Tomaž Čad

Že leta 2012 je Sergej Racman dejavnost prodaje kinovstopnic, s tem pa tudi denarni tok, z družbe Kolosej prenesel na podjetja, s katerimi vsaj uradno ni bil povezan. Zaradi tega je družba Kolosej začela izgubljati prihodke in končala v stečaju.
Že leta 2012 je Sergej Racman dejavnost prodaje kinovstopnic, s tem pa tudi denarni tok, z družbe Kolosej prenesel na podjetja, s katerimi vsaj uradno ni bil povezan. Zaradi tega je družba Kolosej začela izgubljati prihodke in končala v stečaju.
STA

Preberite še:
Sergej Racman vrnil udarec državi

Se bodo uresničili Racmanovi strahovi? 

Do konca poletja bo Čad naročil in opravil cenitev kompleksa kinematografov, nato pa bo začel z iskanjem kupcev. Razpleta prodajnega postopka ni želel napovedati. Ena od možnosti je, da bi Kolosej kupilo podjetje iz kinematografske panoge, ki je že prisotno na slovenskem trgu, a mu manjka Ljubljana kot največji trg. Bolj verjetno pa je, da ga bo kot največja upnica prevzela Nova Ljubljanska banka (NLB) oziroma družba Ledava, ki je od nje odkupila terjatve do Koloseja, zavarovane s hipoteko na nepremičnini.

V tem primeru bi se zgodilo natanko to, kar je Racman želel preprečiti. Ves čas je namreč trdil, da mu poizkuša NLB na nedovoljen način in po smešno nizki ceni odvzeti kompleks kinematografov. Zanj naj bi po njegovem imela vnaprej izbranega kupca. Tako je leta 2014 izkoristila novo zakonodajo in začela s tako imenovano notarsko prodajo. Ta hipotekarnim upnicam omogoča prodajo nepremičnin in to po izhodiščnih prodajnih cenah v višini 70 odstotkov ocenjene vrednosti. Kolosej je bil tako na prodaj za vsega 7,78 milijona evrov, a je Racman prodajo preprečil z uspešno pritožbo na ustavnem sodišču.

Istočasno je Racman za nepremičnino našel prijateljskega kupca. Prodal jo je podjetju SIP Nepremičnine. Tega obvladuje Davorin Vidmar, ki je za Racmana lobiral za igralniško koncesijo v Vrtojbi. S tem se je Racman rešil iz na videz brezizhodnega položaja. Nepremičnina je bila varna pred bankami, ki so proti Koloseju vlagale izvršbe, Vidmar pa jo je tržil naprej tedanjim najemnikom. Zaradi tega so banke proti Racmanu vložile kazensko ovadbo zaradi oškodovanja upnikov.

Preberite še:
Banke udarile v poslovno srce pobeglega Sergeja Racmana

Luksuzno vilo rešil pred slabo banko

Po ocenah naših virov naj bi imel Racman ves čas načrt, kako se rešiti težav z NLB. Prodajna pogodba, ki jo je sklenil s podjetjem SIP Nepremičnine, je določala, da lahko to poplača neposredno upnike. Zato so podjetja, povezana z Racmanom, od nekaterih upnikov (na dnu zemljiške knjige, ki ne bi dobili poplačila) odkupile več terjatev in jih poplačale. 

Sergej Racman je kljub odsotnosti premagal DUTB in pred zasegom rešil svojo nepremičnino na Rudniku. Slaba banka pa je prejela bistveno manj denarja, kot ga je poskušala izterjati od Racmana.
Sergej Racman je kljub odsotnosti premagal DUTB in pred zasegom rešil svojo nepremičnino na Rudniku. Slaba banka pa je prejela bistveno manj denarja, kot ga je poskušala izterjati od Racmana.
Youtube

Na podoben način Racman rešuje tudi svoje osebno premoženje. Med drugim 4.500 kvadratnih metrov veliko "graščino" na ljubljanskem Rudniku. Luksuzna vila, ki obsega dve stavbi, garažo, steklenjak, bazen in večji park, se je konec leta 2019 prodajala na dražbi. Njeno prodajo je zahtevala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ji je Racmanovo podjetje dolgovalo 2,3 milijona evrov. Čeprav je sodni cenilec vrednost nepremičnine ocenil na tri milijone evrov, je bila prodana za 1,57 milijona evrov. Kupec je bilo ljubljansko podjetje R.E.Invest, ki je bilo še nekaj tednov pred dražbo v lasti Racmanovih sorodnikov.

Sergej Racman je eden od soustanoviteljev in večjih lastnikov KD Group, ki je leta 2018 za četrt milijarde evrov prodala koprsko zavarovalnico Adriatic Slovenica. Od tega finančnega holdinga si je Racman izposojal denar za financiranje svojih poslov. Lani je bil prejemniki najvišjih dividend v njegovi zgodovini. 

Preberite še:
Šef Sove: Nisem bil v stikih z Racmanom

Slovak, ki posluje v davčnih oazah

55-letni Sergej Racman je začel v finančnih vodah, kjer je ustvaril glavnino premoženja in se povzpel med najbolj premožne Slovence. Velja za spretnega trgovca in prekaljenega borznega mačka, ki hodi po robu in ga kdaj očitno tudi prestopi. Zaradi spornih poslov se je večkrat znašel na zatožni klopi. V slovenski javnosti si je ime ustvaril s Kmečko družbo (sedaj KD), ki jo je soustanovil z zdaj že pokojnim Matjažem Gantarjem, in kot prvi mož Koloseja.

Racmanove posle doma in na Balkanu so ves čas spremljala podjetja iz davčnih oaz. Iz njegovih podjetij v Sloveniji se je namreč na Ciper in drugam prelivalo na milijone evrov. 

Svoje stalno prebivališče je konec leta 2010 oziroma v začetku leta 2011 prenesel v Bratislavo na Slovaškem, neuradno iz davčnih razlogov.