Šef Sove: Nisem bil v stikih z Racmanom

Kdo vse je vedel, kje se je na begu pred slovenskim pravosodjem skrival poslovnež Sergej Racman?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
petek, 11. 9. 2020, 05:55


racman
Več oseb v Sloveniji je očitno že nekaj časa vedelo, kje v Kanadi se nahaja Sergej Racman.
STA

Konec avgusta so kanadski policisti med rutinsko kontrolo prometa prijeli Sergeja Racmana. Nekdanjega lastnika Koloseja so slovenski pravosodni organi od lani iskali z mednarodno tiralico, saj je obtožen zlorabe prostitucije v savna klubu Marina v Ajševici pri Novi Gorici. Toda več oseb v Sloveniji je očitno že nekaj časa vedelo, kje v Kanadi se nahaja Racman. Takoj po prijetju je namreč policija potrdila, da je bila z Racmanom že pred tem v posrednem stiku.

Kdo so osebe, prek katerih je policija iskala stik do Racmana in mu ponujala možnost vrnitve, uradno ni znano. Na policiji so nam včeraj pojasnili, da "so kriminalisti Uprave kriminalistične policije pri postopku iskanja slovenskega državljana, obdolženega storitve kaznivega dejanja zlorabe prostitucije, opravili razgovor tako s svojci kot tudi z zaposlenimi v podjetjih, povezanih z imenovanim moškim". "Nekatere osebe so potrdile, da so še vedno v rednih stikih z imenovanim tako zaradi poslovnih kot tudi drugih razlogov," so dodali. 

Toda dokument, ki smo ga pridobili, bi lahko nakazoval, da je bila v stikih z Racmanom tudi odvetniška družba, iz katere prihaja sedanji direktor Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (Sova) Janez Stušek

"Racman bo prišel, ko bo to potrebno"

Racmana zastopa odvetniška pisarna, iz katere prihaja sedanji direktor Sove Janez Stušek.
Racmana zastopa odvetniška pisarna, iz katere prihaja sedanji direktor Sove Janez Stušek.
STA

V začetku junija, ko so ga slovenski organi iskali s tiralico, bi se namreč moral Racman pojaviti na sodišču. Čakala ga je glavna obravnava v tožbi zaradi domnevne razžalitve, ki jo je pred tremi leti vložil proti urednici in novinarki spletnega portala Oštro Anuški Zavrl Delić. Tam ga ni bilo. Iz Odvetniške pisarne Stušek, ki zastopa Racmana, so sodišču sporočili, da je v tujini. 

Zapisnik razkriva, da je bil precejšen del obravnave namenjen razčiščevanju, zakaj Racmana ni v sodni dvorani. Medtem ko je Rok Šonc, odvetnik Zavrl-Delićeve, poudarjal, da je Racman nedosegljiv celo za Interpol, je njegov zagovornik Antonio Novak zagotavljal, da "to za postopek ni pravno relevantno". Racman se bo obravnave zagotovo udeležil, ko bo to potrebno, je zagotovil. Očitke obrambe, da se Racman skriva pred pravosodjem, je zavrnil. Sodišču je pojasnil še, da Racman trenutno ne more potovati zaradi epidemije covid-19. 

Kako je lahko vse to vedel, ne da bi pred tem govoril z Racmanom? Do konca maja je namreč velika večina evropskih držav že odprla meje za potovanja. V istem času iz Kanade še vedno praktično ni bilo mogoče potovati v Evropo, kopenska meja z ZDA pa je bila zaprta. Sodišče je tako novo obravnavo v zadevi sklicalo za 17. september, a jo je preklicalo takoj po Racmanovem prijetju v Ottawi, glavnem mestu Kanade. 

Sova: Stušek nima stikov s strankami pisarne

Medtem ko so dva druga lastnika kluba takoj po aretacijah poslali v pripor, je tožilstvo v primeru Racmana iz neznanega razloga oklevalo.
Medtem ko so dva druga lastnika kluba takoj po aretacijah poslali v pripor, je tožilstvo v primeru Racmana iz neznanega razloga oklevalo.
Interpol

Na vprašanje, ali so bili v stikih z Racmanom v času, ko je bila za njim razpisana tiralica, iz Odvetniške pisarne Stušek niso odgovorili. Pri tem so se sklicevali na določbe zakona o odvetništvu in odvetniške poklicne etike. Potrdili so le, da v tožbi proti Zavrl-Delićevi zastopajo Racmana. 

Isto vprašanje smo naslovili na Janeza Stuška, ki je bil do odhoda na Sovo eden od dveh lastnikov in direktorjev pisarne. Ko ga je vlada Janeza Janše imenovala za prvega moža Sove, je vodenje in lastništvo prepustil partnerici Valeriji Stušek. "Gospod Janez Stušek je bil v stikih z gospodom Racmanom leta 2017 ob prevzemu odvetniškega zastopanja gospoda Racmana s strani Odvetniške pisarne Stušek d.o.o. Po vložitvi pravnih sredstev v letu 2017 neposrednih stikov ni bilo, še manj po razpisu tiralice," so za necenzurirano.si sporočili iz Sove.

Dodali so, da Stuškovo opravljanje odvetniškega poklica "od imenovanja za direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije miruje v skladu z 22. členom Zakona o odvetništvu". Poudarili so še, da "stikov s strankami Odvetniške pisarne Stušek d.o.o. glede na trenutno funkcijo nima".

Po ugotovitvah kriminalistov naj bi imel Racman celo ključno vlogo pri delovanju kluba Marina.
Po ugotovitvah kriminalistov naj bi imel Racman celo ključno vlogo pri delovanju kluba Marina.
Sauna Klub Marina

Racmanu sicer tožilstvo očita, da je vpleten v hudodelsko združbo, ki naj bi v klubu Marina za prostitucijo izkoriščala več kot 400 deklet. Po ugotovitvah kriminalistov naj bi imel celo ključno vlogo pri delovanju kluba Marina, saj naj bi zagotavljal pravno podlago za denarne prilive, v zvezi s tem pa naj bi se ujel tudi v prikrite preiskovalne ukrepe oziroma prisluhe.

Medtem ko so dva druga lastnika kluba Jožeta Kojca in Dejana Šurbka takoj po aretacijah poslali v novogoriški pripor, kjer sta več kot leto dni čakala na začetek sojenja, je tožilstvo v primeru Racmana iz neznanega razloga oklevalo. Čeprav je danes prvoobtoženi, mu niso odredili pripora. Vmes so se za ljubljanskim poslovnežem izgubile sledi. Do razpleta postopka izročitve ostaja v pridržanju kanadskih oblasti.