Petričev Kolektor postal solastnik podjetja iz afere ventilatorji

Geneplanet je dobil novega vlagatelja – podjetji, v katerih ima glavno besedo Stojan Petrič.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 12. 7. 2023, 16:05


Necenzurirano prenos
Kolektorju Stojana Petriča je uspelo priti v družbo izbrancev, ki imajo lastniške deleže Geneplaneta.
STA

Podjetje Geneplanet, širši javnost znano, ko je spomladi 2020 državnemu zavodu za blagovne rezerve ob posredovanju takratnega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška dobavilo medicinske ventilatorje, je našlo nove vlagatelje.

To sta postali podjetji Kolektor in FMR. Obe sta del skupine, v kateri ima glavno besedo Stojan Petrič, direktor FMR, nekdanji predsednik uprave Kolektorja in največji posamični lastnik tega idrijskega koncerna, ki se ukvarja z izdelavo komponent za avtomobile in gradbeništvom. Kolektor in FMR sta s povečanjem kapitala postala lastnika 2,64 odstotka podjetja Geneplanet osebna genetika, prek tega pa tudi družbe MD-DX, ki se je med afero imenovalo Geneplanet diagnostika.

Preberite še:
NPU išče vezni člen med Počivalškom in Geneplanetom

Rekordni rezultati med epidemijo

Koliko ju je to stalo in kolikšen delež glasovalnih pravic v podjetju bosta imela FMR in Kolektor, za zdaj ni znano. Toda Petričev Kolektor se je s tem pridružil peščici izbranih vlagateljev, ki jih je Geneplanet spustil v svoje lastništvo. Pred njim je to med drugim uspelo še skladu tveganega kapitala BlackPeak Capital in nemškemu biotehnološkemu podjetju Darwin AG.

/
/
Bobo

Geneplanet je sicer eden od vodilnih ponudnikov genetskih testov v regiji srednje in vzhodne Evrope. Posluje na 35 trgih. Leta 2008 ga je ustanovil podjetnik Marko Bitenc, ki je danes njegov največji, 35-odstotni lastnik. Velja za enega od najboljših biotehnoloških "startupov" v celotni regiji srednje in vzhodne Evrope.

Kako je Geneplanet posloval v minulem letu, še ni znano. V letu 2021 pa je dosegel rekordne rezultate. Čisti prihodki od prodaje so se povečali za tretjino - na nekaj manj kot 12 milijonov evrov. Ob tem je podjetje ustvarilo dobrih 100 tisoč evrov dobička iz poslovanja. Takrat je zaposlovalo že okoli 100 ljudi.

Preberite še:
Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

Zadeva ventilatorji je na tožilstvu

Precej bolj kot uspehi na področju biotehnologije so v javnosti odmevali njegovi posli med prvim valom epidemije covid-19. Kot je znano, je podjetje Geneplanet diagnostika državi dobavilo za več kot osem milijonov evrov medicinskih ventilatorjev za predihavanje bolnikov s covid-19, ki brez nadgradnje niso bili primerni za njihovo zdravljenje. "Dobavili smo 'golfe', zdravniki pa so želeli 'mercedese'," je takrat poudarjal Počivalšek, ki je na zavodu za blagovne rezerve osebno urejal plačilo osmih milijonov evrov predujma za Geneplanet.

Zdravko Počivalšek ob ventilatorjih Siriusmed R30, ki jih je dobavil Geneplanet.
Zdravko Počivalšek ob ventilatorjih Siriusmed R30, ki jih je dobavil Geneplanet.
x

Posel se je po razkritju žvižgača Ivana Galeta, takrat uslužbenca državnega zavoda, znašel pod drobnogledom kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so Počivalška in Bitenca lani spomladi ovadili specializiranemu državnemu tožilstvu.

V drugem valu epidemije se je Geneplanet ukvarjal tudi s prodajo hitrih testov. Ponudil jih je tudi državi, a ostal praznih rok. Kljub temu so mu ti posli prinesli astronomske zaslužke. Podjetje Geneplanet diagnostika je v letu 2020 ustvarilo več kot 56 milijonov evrov prihodkov in kar 7,6 milijona evrov dobička. Del ventilatorjev je podjetje prodalo madžarski vladi.