Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do občinskega neprofitnega stanovanja

Kdo je županja, ki so jo ovadili mariborski kriminalisti, in kako je v njenih rokah končalo eno od občinskih stanovanj?

Avtor: Tomaž Modic
torek, 16. 4. 2024, 15:30


1712649659-0122maribor4-3-1712649604353
Policija je po neuradnih informacijah ovadila županjo Ruš Urško Repolusk (na fotografiji).
Igor Napast

Policija je danes sporočila, da so mariborski kriminalisti zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri prodaji nepremičnine v javni lasti podali kazensko ovadbo zoper uradno osebo javnega prava. Zaradi pomoči pri tem dejanju pa še zoper eno fizično osebo.

Po naših neuradnih informacijah gre za županjo občine Ruše Urško Repolusk, ki ji očitajo sporen nakup občinskega neprofitnega stanovanja. Kot smo razkrili na necenzurirano.si, je Repolusk do njega prišla leta 2022. Zanj je plačala manj od ocenjene vrednosti. Stanovanje pa je v rokah županje pristalo po tem, ko ga je od občine odkupila njena sorodnica.

Da je pri teh poslih prišlo do sumov nepravilnosti, je že lani ugotavljal nadzorni odbor občine Ruše, ki je preverjal pravilnost in smotrnost porabe sredstev občinskega proračuna med letoma 2018 in 2022. Toda županja se za opozorila nadzornikov ni zmenila. Nasprotno, z njimi se je spustila v pravni boj. Blokirala jim je izplačilo honorarja za delo, preprečila pa je tudi javno objavo poročila na spletnih straneh občine. Zahtevala je tudi, naj iz njega odstranijo podatke o preprodaji stanovanja.

Zdaj je Repolusk doživela hladen tuš. Policija je namreč po nekaj manj kot letu dni preiskave zbrala dovolj dokazov za ovadbo. Za očitano kaznivo dejanje je sicer predpisana kazen od treh mesecev do pet let zapora. O tem je danes prvi poročal portal Lokalec.si. Temu je Repolusk odgovorila, da "z vložitvijo zatrjevane kazenske ovadbe ni seznanjena" in je zato ne more komentirati.

/
/
Google Street view

Preberite še:
Občinsko neprofitno stanovanje končalo v rokah županje

Odredila prodajo občinskega stanovanja ...

Kot smo poročali, ima občina Ruše, v kateri živi okoli 7.500 ljudi, po zadnjih podatkih 90 socialnih stanovanj. Ta so praviloma namenjena socialno ogroženim posameznikom in družinam, ki za bivanje v njih plačujejo nizko, neprofitno najemnino.

Toda v času aktualne županje so se na občini odločili za množično prodajo teh stanovanj. V njenem prvem mandatu so jih v Rušah prodala pet. Takoj po tem, ko je leta 2022 dobila še drugi mandat, pa je Repolusk predlagala še prodajo 34 socialnih stanovanj. To je razburilo občinske svetnike, ki so za to izvedeli šele iz predloga proračuna za leto 2023.

Repolusk pa je svetnikom pozabila razkriti, da je tudi sama postala lastnica enega od teh stanovanj. Gre za 45 kvadratnih metrov veliko neprofitno stanovanje. Nahaja se v novejšem objektu, ki je bil zgrajen leta 2004 v ulici Pri viaduktu. Njegova ocenjena vrednost je znašala 40.600 evrov.

/
/
Facebook

/
/
Facebook

Občina je to stanovanje leta 2020 začela prodajati, ker je bilo prazno. Toda pozor: ne zato, ker za bivanje v njem nihče ne bi imel interesa, ampak ker je občina zadnji oglas za oddajo stanovanja objavila leta 2014, torej že več kot šest let pred tem.

Preberite še:
Milijonsko premoženje iz davčne oaze se je po desetih letih vrnilo v Slovenijo

... ki ga je nato kupila njena sestra

Občina je oglas za prodajo objavila na zgolj spletni strani in družbenem omrežju Facebook. Zato je morala izvesti več javnih dražb, cena pa je občutno padala. Že konec leta 2020 je tako izklicna cena za stanovanje znašala le še 34.500 evrov. Takrat sta se vendarle odzvala dva interesenta, s ponudbo v višini 40.000 evrov pa je zmagala fizična oseba s stalnim prebivališčem v Nemčiji, ki se je dražbe udeležila prek pooblaščenca. Po naših informacijah gre za sestro županje.

/
/
Zemljiška knjiga

/
/
Zemljiška knjiga

Toda občinsko stanovanje je bilo v njeni lasti manj kot leto dni. Že v začetku novembra 2021 ga je namreč prodala županji in to po isti ceni, torej za 40.000 evrov, kar je 600 evrov manj od ocenjene vrednosti. Danes naj bi v njem živel eden od sorodnikov županje.

Kot so nam pojasnili na občini Ruše, so se za prodajo odločili zaradi pomanjkanja denarja. Z neprofitnimi stanovanji so imeli takrat slabih 150.000 evrov vzdrževalnih in drugih stroškov letno. "Temu je potrebno dodati še neplačane najemnine najemnikov, subvencije neprofitnih najemnin, neplačane obratovalne stroške s strani najemnikov, kar skupaj znese okrog 313.000 evrov," so poudarili. "Da lahko občina izvaja vse naloge vezane na vzdrževanje stanovanj, je pomemben in nujen način financiranja - dezinvestiranje," so dodali in izpostavili močno podfinanciranje občin skozi "dokazano prenizke povprečnine, ki ne dosegajo niti stopnje rasti inflacije".

Od KPK že dobila 400 evrov kazni

Zaradi nakupa stanovanja je Repolusk že dobila kazen Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Tej bi morala najpozneje v začetku lanskega leta poročati o pridobitvi solastništva stanovanja. A to je naredila šele januarja letos, na dan, ko je o tem prejela vprašanja novinarjev necenzurirano.si. KPK je zato morala plačati globo v višini 400 evrov.