Orbanov kupec Savinih hotelov ima novo tarčo v Sloveniji

Kdo je novi interesent za nakup trgovske verige, ki zaposluje 2.800 ljudi? In kdo od domačih poslovnežev že nekaj časa kupuje njeno premoženje?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 21. 4. 2023, 05:55


sava hotel, bled
Madžari so se med prejšnjo Janševo vlado potegovali za nakup slovenskih hotelov. Nedavno jih je zanimal Mercator, zdaj pa je na njihovi muhi Tuš.
Bobo

Daniel Jellinek, eden najbogatejših Madžarov, ki je želel pred letom dni v imenu zeta madžarskega premierja Viktorja Orbana kupiti največje slovenske hotele, je v naši državi našel novo tarčo.  

Po naših informacijah je vrgel oko na Tuš, peto največjo trgovsko verigo v Sloveniji, ki jo dosedanji lastnik, finančni sklad Alfi, že nekaj mesecev prodaja. Kot smo izvedeli, bi Jellinek posel izpeljal prek svojega madžarskega sklada Indotek, ki upravlja z več kot tremi milijardami sredstev. Isti sklad je lani jeseni preverjal možnosti za nakup Mercatorja. Njegovi predstavniki so se tako v začetku oktobra sestali z ministrom za gospodarstvo Matjažem Hanom, ki je bil takrat na uradnem obisku na Madžarskem. Po sestanku so z ministrstva sporočili, da jim je Han "izrazil slovenske želje glede Mercatorja".

Jellinek, ki ima po oceni revije Forbes za okrog pol milijarde evrov premoženja, je eden ključnih ljudi iz Orbanovega poslovnega omrežja. Njegov nepremičninski sklad Diofa se je v začetku leta uradno potegoval za nakup Save, največje domače turistične skupine. Kot smo razkrili, bi bil dejanski kupec slovenskih hotelov Orbanov zet Istvan Tiborcz, s katerim je Jellinek že več let tesno poslovno povezan. 

Preberite še:
Orbanovi prijatelji bi kupili Mercator

Kaj vse je že kupoval Jellinek 

V istem času je Jellinekov sklad Indotek želel od ruske Sberbank odkupiti 43 odstotkov delnic hrvaškega koncerna Fortenova, edinega lastnika Mercatorja. Tudi ta posel, vreden okrog milijarde evrov, mu ni uspel, saj ga je konec lanskega poletja blokirala hrvaška vlada, ki jo vodi Andrej Plenković. Razlog: (pre)tesne poslovne povezave med Jellinekom in Orbanom, ki se je po poročanju hrvaškega tednika Nacional o odkupu delnic osebno dogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Daniel Jellinek, eden najbogatejših Madžarov, je tesno vpet v poslovno omrežje vladajoče stranke Fidesz, ki jo vodi Viktor Orban.
Daniel Jellinek, eden najbogatejših Madžarov, je tesno vpet v poslovno omrežje vladajoče stranke Fidesz, ki jo vodi Viktor Orban.
Indotek

Zdaj je očitno na vrsti Tuš, ki zaposluje 2.800 ljudi. Uradnih informacij o prodaji trgovske verige, ki je od leta 2020 v lasti sklada Alfi, ni mogoče dobiti. Že pred časom smo razkrili, da se za Tuš zanima nemška skupina Rewe, ki ima v lasti več trgovskih in diskontnih verig v Nemčiji, Avstriji (Billa), Litvi in drugih državah.  

Drugi interesent, črnogorska trgovska veriga Voli, ki je v lasti Dragana Bokana, se je po naših informacijah že umaknila iz posla. V njega bi po prvotnih načrtih vstopila skupaj s poslovnežem Izetom Rastoderjem, v javnosti znanim kot "kraljem banan". Časnik Finance pa je v začetku aprila poročal, da je eno od nezavezujočih ponudb za Tuš oddal tudi Mercator, naj bi ga od celotne skupine najbolj zanimala prodaja na debelo. Takrat je največjega slovenskega trgovca še vodil Tomislav Čizmić, ki ga je po sporazumnem odhodu v sredo zamenjal Tomislav Kramarić, nekdanji član uprave hrvaške verige Konzum. 

Preberite še:
Tuš spet naprodaj, zanima kralja banan in Črnogorce

Hofer in Lidl sta ga zdavnaj prehitela

Da Tuš nujno čim prej potrebuje močnega in stabilnega lastnika iz trgovske dejavnosti, pričajo tudi njegovi rezultati. O poslovanju Tuša v lanskem letu uradnih podatkov še ni, naj bi pa se po slabem začetku leta predvsem na področju maloprodaje v zadnjih mesecih nekoliko izboljšalo. 

Toda številke ne lažejo. Tuš je v letu 2021 podobno kot Mercator zabeležil celo upad prihodkov od prodaje. Ustvaril jih je okoli 455 milijonov evrov, kar je najmanj po letu 2005. Njegov položaj na domačem trgu najbolj načenjata Hofer in Lidl, ki sta vse manj klasična diskontna trgovca in sta ga po prometu že prehitela. Predlani sta dosegla več kot 10-odstotno rast. 

Poslovanje Engrotuša se je po slabem začetku leta predvsem na področju maloprodaje v zadnjih mesecih nekoliko izboljšalo.
Poslovanje Engrotuša se je po slabem začetku leta predvsem na področju maloprodaje v zadnjih mesecih nekoliko izboljšalo.
STA

Iz krogov dobro obveščenih je sicer mogoče slišati, da bo prodaja Tuša zapleten proces. Dolgo časa tako ni bilo znano, ali ga bo sklad Alfi prodal kot celoto ali po posameznih delih. Že zdaj pa je jasno, da je Tušu po več kot desetletju sanacije ostala le še osnovna trgovska dejavnost. 

Preberite še:
To je novi lastnik trgovske verige Engrotuš

Stari Tuševi znanci in podjetje iz Luksemburga

Naša analiza je namreč pokazala, da je Tuš danes lastnik le še peščice večjih trgovskih centrov. To so supermarketi v Slovenj Gradcu, Velenju, Krškem, Mozirju, Selnici ob Dravi in Ravnah na Koroškem. Preostali so vsi dobili nove lastnike, ki mu jih zdaj oddajajo nazaj v najem.

Že leta 2016 je novega lastnika dobilo nakupovalno središče Planet Tuš Koper. Za 56 milijonov evrov ga je kupil južnoafriški nepremičninski sklad Greenbay, ki se je v vmesnem času preimenoval v Lighthouse investments. V Slovenijo sta ga pripeljala zakonca Janez in Nevenka Črešnar Pergar.

Dve leti pozneje je bil prodan Planet Tuš Celje, katerega ocenjena tržna vrednost trenutno znaša okoli 25 milijonov evrov. Kupila sta ga Alfi in podjetje Imo-Rent Invest iz Celja. V njem so moči združili nekdanji direktor Tušmobila Marko Fujs ter podjetnika Matej in Jure Denovnik. Alfi se je sicer leta 2020 umaknil iz lastništva. Prej omenjeni pa so šli po novih nakupih. Najprej so prevzeli Planet Tuš Kranj, leta 2021 pa še Planet Tuš Novo mesto, vreden osem milijonov evrov. Zadnji posel je bil sklenjen pred tedni, ko so kupili supermarket v Šentilju.

Mirko Tuš, ustanovitelj Enrgotuša, ima od leta 2020 v njem le še 20-odstotni delež.
Mirko Tuš, ustanovitelj Enrgotuša, ima od leta 2020 v njem le še 20-odstotni delež.
Mediaspeed

Po letu 2019 je večina največjih in tudi najbolj vrednih trgovskih centrov končala v rokah podjetja AH Invest 1. To je od marca lani 80-odstotni lastnik družbe Engrotuš in je tesno povezano z Alfijem. Lastniška veriga iz Slovenije vodi v Luksemburg, konča pa se na Nizozemskem, pri fundaciji Stichting FGK, ki po tamkajšnjem pravu nima lastnikov, ampak zgolj poslovodstvo.

Tudi AH Invest 1 je velik del Tuševih nepremičnin že prodal naprej, največ podjetju Alos Re. Tega obvladujeta Alfi in podjetje EOS KSI, ki se ukvarja z upravljanjem terjatev.

Rusi prevzemajo Tuševe trgovske centre

Do trgovskih centrov je prišla tudi družba Alpha Credit Solutions iz Luksemburga, ki je povezana z britanskim finančnim skladom Anacap. Ta se je dolgo časa boril z Alfijem za obvladovanje Tuša, pri tem pa mu je pomagal tudi nekdanji finančni minister Uroš Čufer. Na koncu je izgubil. Danes je lastnik petih supermarketov, na ljubljanskem Viču, v Mariboru, Slovenskih Konjicah, Laškem in Račah.

Več trgovskih centrov so si razdelile tudi Tuševe banke upnice. Tako so leta 2020 v last podjetja BRE, ki ga obvladuje avstrijska BKS, prišli supermarketi v ljubljanskem BTC, Gornji Radgoni in Oplotnici. Gorenjska banka je dobila trgovske centre v Dravogradu in Lescah ter na Prevaljah in Kozini. Zadnji je že zamenjal lastnika. To je postalo inženirsko podjetje Bitermo iz Portoroža, ki je v lasti Andreja Bizjaka.

Veliko nepremičnin je šlo tudi v roke ruskega kapitala. Tako je supermarkete v Ljubljani, Mariboru, Logatcu in na Jesenicah kupila družba Rein Skupina, ki je v lasti Victorie Babkove. A ni bila dolgo časa njihova lastnica, saj jih je preprodala naprej, večinoma ruskim državljanom. Dva trgovska centra pa sta v lasti estonske družbe Genemos, ki se ukvarja z dobavo industrijske opreme.