To je novi lastnik trgovske verige Engrotuš

Znan je zmagovalec boja za skupino Tuš. Razkrivamo, kdo bo njen novi lastnik in kaj se je dogovoril z nekoč najbogatejšim Slovencem?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 29. 7. 2020, 08:55


Necenzurirano prenos
Mirko Tuš bo po 30 letih izgubil večinsko lastništvo skupine Tuš.
Mediaspeed

Skupina Tuš, četrta največja trgovska veriga v Sloveniji, bo naposled dobila novega večinskega lastnika. To bo postal investicijski sklad Alfi, ki sodi pod okrilje svetovalne družbe KF Finance, upravlja pa premoženje različnih domačih vlagateljev.

Po naših informacijah je Alfi že podpisal pogodbo o nakupu ključnega 20-odstotnega paketa dolga skupine Tuš do Abanke. V boju zanje je premagal britanski sklad Anacap Financial Partners, ki je pri naskoku na Tuš sodeloval s ciprskim podjetjem Elements Capital Partners in Urošem Čuferjem, nekdanjim finančnim ministrom v vladi Alenke Bratušek.

Alfi je tako po dveh letih iz boja za skupino Tuš izšel kot končni zmagovalec. V rokah ima namreč že več kot tri četrtine celotnega dolga, kar mu omogoča sprejemanje vseh glavnih odločitev in s tem nadzor nad skupino Tuš. 

Zdaj pride na vrsto prevzem lastništva in (nov) poskus sanacije trgovske verige.

Sklad Alfi, ki sodi pod okrilje družbe KF Finance, je zmagovalec boja za četrto največjo trgovsko verigo v državi.
Sklad Alfi, ki sodi pod okrilje družbe KF Finance, je zmagovalec boja za četrto največjo trgovsko verigo v državi.
/

Razdolžitev in razlastitev skupine Tuš

Že prihodnji teden naj bi Alfi s skupino Tuš sklenil dogovor o reprogramu finančnih obveznosti. Najprej za podjetje Tuš Nepremičnine, ki ima v lasti veliko število poslovalnic in trgovskih centrov, nato pa še za osrednjo trgovsko družbo Engrotuš.

Sledila bo razdolžitev skupine Tuš. Alfi bo v njen kapital pretvoril ves dolg, ki ga je kupil od bank upnic. Po podatkih iz konca leta 2018 ima skupina za okoli 270 milijonov evrov dolga, ki ga zaradi poslovnih težav ni bila sposobna odplačevati in je dolga leta hodila po robu bankrota. Teh časov naj bi bilo sedaj konec, tako da se bo lahko skupina Tuš osredotočila na osnovno dejavnost, investirala in se poskušala spopasti s konkurenco.

Rešitev dolžniških težav bo prinesla tudi nekatere pričakovane, a še vedno tektonske premike znotraj skupine Tuš. Mirko Tuš, njen ustanovitelj in dolgoletni direktor, se po 30 letih poslavlja od 100-odstotnega lastniškega deleža. Sklad Alfi ga kljub temu ne bo pustil praznih rok. Po naših informacijah se je celjski podjetnik z njim dogovoril, da bo obdržal okoli 15-odstotni lastniški delež.

Novi lastniki so se odločili tudi, da bodo zadržali dosedanje vodstvo. Na položaju predsednika uprave bodo pustili njegovega sina Andraža Tuša, ki je zadolžen za področja maloprodaje, logistike, marketinga in razvoja. Pri vodenju in sanaciji mu bo pomagal Jure Kapetan, ki so ga aprila v skupino Tuš pripeljali ravno iz sklada Alfi.

Sledila bo razdolžitev skupine Tuš.
Sledila bo razdolžitev skupine Tuš.
/

Koliko bo moral Mirko Tuš plačati državi?

Razlastitev Mirka Tuša je sicer edina pot, da sklad Alfi pride do večinskega lastništva skupine Tuš. Na 100-odstotnem deležu v Tuš Holdingu, krovni družbi skupine, je namreč že od februarja lani vpisana hipoteka finančne uprave RS (Furs), ki zoper Mirka Tuša vodi postopek davčnega inšpekcijskega nadzora, v katerem mu namerava odmeriti plačilo 6,5 milijona evrov dodatnega davka.

Engrotuš je sicer lani ustvaril 480,38 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je približno toliko kot predlani. Čisti dobiček se je znižal za 71 odstotkov na vsega 1,66 milijona evrov, denarni tok iz poslovanja (EBITDA) pa za 43 odstotkov na dobrih pet milijonov evrov.

"Nižji EBITDA je posledica nižje marže v trgovinski dejavnosti, nižjega pribitka v gostinski dejavnosti in nižjih prihodkov od prodaje storitev," so nedavno pojasnili v družbi. Zagotovili so, da ročnost obveznosti usklajujejo z dobavitelji in da obvladujejo tveganja glede plačilne sposobnosti.