Nov mega državni posel z opremo: ga bo dobil Geneplanet?

Kdo vse bo med drugim valom epidemije dobavil za več deset milijonov zaščitne opreme za bolnišnice, zdravstvene domove in domove starejših občanov?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 12. 10. 2020, 05:55


marko bitenc - na desni
Podjetje Geneplanet pod vodstvom Marka Bitenca je državi že med epidemijo skušalo prodati zaščitne maske, a mu je spodletelo. Bo imelo zdaj več uspeha?
STA

Podjetje Geneplanet, ki je državnemu zavodu za blagovne rezerve ob posredovanju ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška dobavilo medicinske ventilatorje, neprimerne za zdravljenje obolelih za covid-19, je spet v igri za nov večji posel z državo.

Na javnem naročilu za dobavo ogromnih količin zaščitne opreme, ki ga je objavilo Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije, je namreč Geneplanet oddal eno najbolj ugodnih ponudb za dobavo mask tipa FFP3, ki nudijo najvišjo možno zaščito. Maske bi podjetje kupilo od proizvajalca na Kitajskem, v Slovenijo pa dobavilo po ceni 1,68 evra brez DDV na kos. Če bo izbrano, bi mu lahko posel v celotnem obdobju trajanja razpisa prinesel skoraj dva milijona evrov.

Toda Geneplanet ima veliko konkurenco. Enake maske bi dobavilo še sedem drugih ponudnikov, trije od njih po nižji ceni, Eden od teh je podjetje Group 22, ki že dlje časa za vojsko in policijo dobavlja bojne uniforme in orožje. Med ponudniki so tudi nekateri stari znanci iz poslov v prvem valu epidemije. Recimo podjetje Labena v lasti Boruta Čehaznano iz marčevske zgodbe o izginulem tovornjaku s tremi milijoni mask, ki ga je iskal ves državni vrh.

Izbranim dobaviteljev posel za štiri leta 

Razlike v ceni med ponudniki so majhne. Glede na dosedanje izkušnje obstaja velika verjetnost, da bo kdo od njih izločen zaradi neustreznih mask ali neveljavnih certifikatov. To se je pred kratkim zgodilo ravno Labeni, ki je želela zavodu za blagovne rezerve dobaviti maske FFP3, a so zanje ugotovili, da ne izpolnjujejo zahtev evropske uredbe o osebni varovalni opremi.

Maske FFP3 nudijo najvišjo zaščito, a so tudi temu primerno dražje.
Maske FFP3 nudijo najvišjo zaščito, a so tudi temu primerno dražje.
profimedia

Dobava mask FFP3 je le eden od množice sklopov zaščitne opreme, ki jo naročajo v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije. Zaradi velikega kaosa med prvim valom epidemije so se odločili, da bodo pripravili skupno javno naročilo. S tem poskušajo preprečiti, da bi zlasti manjši zavodi (spet) ostali brez zaščitne opreme oziroma jo preplačali.

Odločili so se za poseben postopek:

- vsak ponudnik lahko konkurira za dobavo enega ali več od skupno 20 sklopov zaščitne opreme (različne maske, rokavice, plašči, razkužila ...).

- osnovni cilj je najti primerne dobavitelje, s katerimi bi sklenili okvirne sporazume in nato od njih kupovali opremo. To so lahko tudi podjetja, ki niso ponudila najnižje cene, v primeru mask FFP3 torej tudi Geneplanet.

- naročalo bi se sukcesivno, torej postopoma. Tistim, ki so ponudili najnižje cene, bi oddali naročilo za prvih šest mesecev. Nato bi dobavitelje, s katerimi bi imeli sklenjene okvirne sporazume, ponovno pozvali k predložitvi ponudb in ponovno izbrali najbolj ugodnega ponudnika. Vse skupaj bi trajalo štiri leta, v združenju pa računajo, da bodo dobavitelji cene sproti prilagajali dogajanju na trgu.

Za podjetje Geneplanet je pri dobavi ventilatorjev posredoval minister Zdravko Počivalšek.
Za podjetje Geneplanet je pri dobavi ventilatorjev posredoval minister Zdravko Počivalšek.
x

Vrednost poslov: 40 milijonov evrov

Zanimanje za skupno naročilo je bilo veliko, saj se je akciji pridružilo nekaj manj kot 90 zavodov. Med njimi najdemo UKC Maribor, osem bolnišnic, 45 zdravstvenih domov po vsej državi, bolnišnico za pljučne bolezni Golnik, porodnišnici Postojna in Kranj, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), 12 domov za starejše občane, štiri lekarniške mreže ...

Temu primerna je tudi količina potrebne zaščitne opreme. Za obdobje šestih mesecev naročajo 4,5 milijona kirurških mask IIR, pol milijona mask FFP2, 178.000 mask FFP3, več kot pol milijona zaščitnih plaščev, 86.200 kombinezonov, 642.600 pokrival za lase, 444.100 prevlek za obuvala, več sto tisoč litrov razkužil za roke, 11,5 milijona rokavic iz nitrila, 13.100 zaščitnih očal, 22.200 vizirjev in več kot pol milijona predpasnikov z rokavi.

Po naših podatkih jih bo vsa ta oprema stala skoraj milijon evrov na mesec, torej dobrih pet milijonov evrov na pol leta oziroma več kot 40 milijonov evrov v celotnem obdobju trajanja razpisa.

Maske bi državi dobavili vsi, drugo opremo redki

Na skupno javno naročilo, ki so ga objavili konec avgusta, je sicer do izteka roka prejšnji teden ponudbo oddalo kar 40 podjetij, tudi iz tujine. To je verjetno največji odziv na katerega od velikih razpisov za dobavo zaščitne opreme pri nas.

A ta številka je varljiva. Kar 31 podjetij bi namreč dobavilo kirurške maske IIR z elastiko, velik odziv je bil tudi pri maskah FFP2 in FFP3, zaščitnih plaščih in kombinezonih ter vizirjih. Ravno nasprotno je z razkužili, rokavicami nitril in predpasniki z rokavi, kjer je le peščica ponudb. To pomeni, da bo malo konkurence, temu primerno pa tudi višje cene. Skoraj polovica prijavljenih podjetij bi dobavilo le enega od 20 sklopov zaščitne opreme.

Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije, ki ga vodi Marjan Pintar, kupuje zaščitno opremo v imenu skoraj 90 bolnišnic, zdravstvenih domov, domov za oskrbo starejših in drugih zdravstvenih zavodov.
Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije, ki ga vodi Marjan Pintar, kupuje zaščitno opremo v imenu skoraj 90 bolnišnic, zdravstvenih domov, domov za oskrbo starejših in drugih zdravstvenih zavodov.
Profimedia

Kot eden redkih je ponudbo za praktično vse sklope oddal Sanolabor, eden največjih slovenskih veletrgovcev z zdravili in medicinskimi pripomočki, vendar je kljub dolgoletnim izkušnjam in ustaljenim distribucijskim kanalom očitno predrag. Ponekod je ponudil tudi trikrat višjo ceno od konkurence.

Tudi sicer je med ponudbami opaziti zelo visoke razpone cen. Tako je podjetje Samal iz Ajdovščine pripravljeno maske FFP2 dobaviti za pičlih 58 centov brez DDV, medtem ko jih dve drugi podjetji ponujata za 2,5 evra. Pri zaščitnih plaščih je naugodnejšo ponudbo 1,02 evra oddalo podjetje Svilanit Svila, najdražjo 2,8 evra pa podjetje Medicia iz Ormoža. Največja razlika je pri kombinezonih, ki bi jih Formadent dobavil za 1,79 evra, Group 22 pa za kar 12,6 evra.

Med razpisom so popravljali dokumentacijo

Največji posel bodo očitno predstavljale rokavice iz nitrila, katerih cene na svetovnih trgih so zaradi velikega povpraševanja v zadnjih mesecih poskočile. Glede na prejete ponudbe bodo člani združenja samo za rokavice porabili najmanj 300.000 evrov na mesec ali 1,8 milijona evrov v šestih mesecih.

Poznavalci razmer opozarjajo tudi na nekatere pomanjkljivosti skupnega naročila, zaradi katerih razplet morda ne bo takšen, kot so si ga želeli v združenju in zdravstvenih zavodih. 

Ponudniki so v času od objave naročila do oddaje ponudb opozarjali na nejasnosti, nelogičnosti in kontradiktornosti v razpisni dokumentaciji. V združenju so jo zato morali tudi naknadno popravljati, zaradi ogromnega števila vprašanj in težav pri odgovarjanju nanje pa so morali za teden dni prestaviti odpiranje ponudb. 

Kdaj bodo preverili ponudbe, izbrali primerne dobavitelje in se dogovorili za prve dobave, ni znano. Iz dokumentacije pa izhaja, da to želijo izpeljati še pred koncem tega meseca.