[Najbolj brano] Sum kriminala v vojski: plačevali gume za športna vozila, ročne ure ...

Dve milijardi evrov vreden nakup oklepnikov, ki ga je načrtoval prejšnji minister za obrambo Matej Tonin, zaustavila pa zdajšnja vlada, je imel vse nastavke, da postane orožarski TEŠ6.

Avtor: Uredništvo
sobota, 31. 12. 2022, 05:54


matej tonin vojska sta
/
STA

Zadnje dejanje ministra za obrambo Mateja Tonina v njegovem mandatu je bila sklenitev enega največjih poslov z vojaško opremo v slovenski zgodovini. Še pred zamenjavo vlade je podpisal 343 milijonov evrov vredno pogodbo o nakupu nemških oklepnikov znamke boxer. Pri tem je Tonin poudaril, da gre za pregleden posel. Toda najnovejši orožarski nakup ima vse več podobnosti z afero Patria.

Oklepnik boxer.
Oklepnik boxer.
proizvajalec

Ministrstvo in Slovenska vojska sta svoj paradni projekt več let vodila po domače, brez ustreznih podlag v strateških dokumentih, zaradi česar je državi grozilo, da ga bo preplačala za več sto milijonov evrov

Dogovor, ki ga je z Nemci tik pred sestopom z oblasti podpisal Tonin, čeprav je dobro vedel, da ga bo nova vlada razdrla, je predvideval tudi kazen za enostransko prekinitev pogodbe. Znašala naj bi približno petino vrednosti posla, torej blizu 70 milijonov evrov. A Tonin ni poslušal.

Blatni minister za obrambo Matej Tonin po vožnji s tankom.
Blatni minister za obrambo Matej Tonin po vožnji s tankom.
Twitter

Vlada Roberta Goloba je z razdrtjem dogovora o nakupu 45 oklepnikov boxer dokončno zaustavila tudi načrte, po katerih bi končna cena vzpostavitve dveh bataljonskih bojnih skupin znašala dve milijarde evrov. Ta številka do zdaj ni bila znana javnosti.

Že pred tem so na ministrstvu za obrambo za 30 milijonov evrov od Američanov kupili oklepna vozila, ki jih Slovenska vojska ne more uporabljati, vsa pa niso opravila niti tehničnega pregleda. Vozila so tako še vedno parkirana v vojašnici.

Predstavitev ameriških oklepnikov oshkosh.
Predstavitev ameriških oklepnikov oshkosh.
Bobo

Kljub temu je Tonin z Američani podpisal novo pogodbo in pri istem proizvajalcu naročil dodatnih 100 oklepnikov.

Razkrili smo tudi revizijsko poročilo ministrstva za obrambo, ki ugotavlja sume kaznivih dejanj pri vzdrževanju vozil v lasti Slovenske vojske in nabavi rezervnih delov. Rezervni deli so izginili iz skladišč, vojska pa je plačevala tudi za platišča in pnevmatike za športna vozila in ročno uro.