Nekdanji pravosodni minister bo gradbinec

Bivši minister Marjan Dikaučič je od celjskega gradbinca za več milijonov evrov kupoval poslovno stavbo, zdaj je pri njem dobil službo.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 4. 10. 2022, 14:30


Marjan Dikaučič
Marjan Dikaučič, nekdanji minister za pravosodje, prevzema vodenje gradbenega podjetja VOC Celje.
STA

Marjan Dikaučič, ki je bil v času prejšnje Janševe vlade minister za pravosodje, je našel novo zaposlitev. V začetku tega tedna je postal eden od direktorjev VOC Celje, enega največjih gradbenih podjetij v državi.

To v zadnjih letih dobiva vse več poslov. V lanskem letu je ustvarilo rekordnih 51 milijonov evrov prihodkov in več kot štiri milijone evrov čistega dobička. VOC obvladujeta Janez Škoberne, pred dobrim desetletjem lastnik nekdanjega Cestnega podjetja Maribor (CPM), in Roman Moškotevc, lastnik skupine Ahac.

Na čelo podjetja, ki ga je do zdaj sam vodil Matej Štingl, sta pred dnevi imenovala še enega direktorja. To je postal Dikaučič, ki se je pred prihodom v politiko ukvarjal s pravnim svetovanjem za različna podjetja. Z lastniki VOC Celje se je že pred tem dobro poznal. V imenu ministrstva je namreč v prvih mesecih letošnjega leta skoraj sklenil več milijonov evrov vreden nepremičninski posel.

Preberite še:
Milijonski dobički veljakov iz Celja na škodo države

Milijonski nepremičninski posel

Gre za prodajo 3.400 kvadratnih metrov prostorov v poslovni stavbi na Prešernovi ulici 18 v Celju. Zanje bi država podjetju Ansitra, ki ga obvladujeta Škoberne in Moškotevc, po prvotnih načrtih plačala 3,5 milijona evrov.

Obema bi tako uspel dober posel. Škoberne in Moškotevc sta namreč zgradbo, ki jo skušata prodati državi, kupila šele konec lanskega leta. Zanjo sta prejšnjemu lastniku, finančnemu skladu Alfi, plačala bistveno manj. V manj kot letu dni bi z njeno preprodajo ustvarila visok dobiček. Prodajo prostorov, ki jih ministrstvo že zdaj najema za potrebe tamkajšnjih pravosodnih organov, je po zamenjavi oblasti začasno zaustavila Dikaučičeva naslednica Dominika Švarc Pipan, ki je naročila revizijo posla. 

Poslovna stavba na Prešernovi ulici 18 v Celju.
Poslovna stavba na Prešernovi ulici 18 v Celju.
Google

O Dikaučičevi preteklosti pred prihodom v politiko ni veliko znanega. Sam celo med zaslišanjem za ministra ni pojasnil, kaj in za koga vse je delal. Kljub temu smo na podlagi informacij številnih virov in obsežne dokumentacije ugotovili, da je bil Dikaučič vpleten v zgodbe s slamnatimi podjetji in druge sporne posle. Postal je celo prvi minister za pravosodje, ki ga tožilstvo preganja zaradi gospodarskega kriminala.

Tako je bila lani jeseni proti Dikaučiču uvedena sodna preiskava zaradi suma storitve kaznivih dejanj davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin.

Preberite še:
Si minister Dikaučič išče rento po odhodu iz politike?

Podjetje prepustil brezdomcu in državljanki Ukrajine

Gre za dogajanje v obdobju med letoma 2013 in 2016, ko je bil Dikaučič direktor podjetja Prevozi Žižek. To se je po ugotovitvah kriminalistov z lažnimi dokumenti izognilo plačilu davka na dodano vrednost (DDV) pri prodaji tovornih vozil podjetju BGA, ki ga je prav tako vodil Dikaučič. Državni proračun naj bi bil zaradi tega posla oškodovan za 52.000 evrov. Obe podjetji sta pozneje končali v stečaju, pri čemer so Prevozi Žižek državi ostali dolžni več kot 200.000 evrov. Dikaučič se je branil, da so zlorabili njegov podpis.

Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje, je začasno zaustavila nepremičninski posel v Celju.
Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje, je začasno zaustavila nepremičninski posel v Celju.
YouTube

Razkrili smo tudi Dikaučičevo vlogo pri slamnatem podjetju SCL in njenem poslovanju z družbo Flawlesscode, ki jo je kot izvršni direktor vodil Tomaž Kokot, Dikaučičev dober prijatelj in zdaj že nekdanji generalni direktor Pošte Slovenije. Lastnik podjetja SCL je bil Dikaučič, ki ga je spomladi 2017 prodal brezdomcu iz Maribora. Nato se je umaknil še kot direktor. Na tem položaju ga je nasledila državljanka Ukrajine iz mesta Mariupol, ki so ga ruske sile po dolgotrajnem obleganju zasedle letos spomladi.

Preberite še:
Posle ministrovega podjetja bo preiskoval vidni član SDS

Takoj zatem, avgusta 2017, je na bančni račun podjetja SCL začel pritekati denar. V slabem letu dni je od družbe Flawlesscode prejelo 116.000 evrov, kar je bili edini vir denarja za podjetje. To ga je takoj zatem prenakazalo na račune več tujih družb, ki se ukvarjajo s prodajo kmetijske mehanizacije, tehničnih proizvodov, elektronskih naprav in masažnih stolov, lizingom vozil in trgovanjem s kripto valutami. Kmalu zatem je šlo podjetje SCL na zahtevo finančne uprave (Furs) v stečaj, saj ima več kot 30.000 evrov davčnega dolga.