Lovili sprehajalce z rogljički, v domove starejših jih ni bilo

Medtem ko so zdravstveni inšpektorji pisali globe protivladnim protestnikom, sprehajalcem brez mask, gostilnam in frizerskim salonom, so pozabili na kraje, kjer so danes največja žarišča okužb in tudi največ smrtnih žrtev. Kako je to mogoče?

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 4. 12. 2020, 05:55


Dodeljevanje-globe_Vir-Facebook-Gašper-Bizjak
Kranjčana je konec oktobra v središču Kranja zdravstveni inšpektor oglobil, ker je na javni površini pojedel rogljiček, pri tem pa seveda ni nosil maske.
Facebook

800 evrov kazni za mlado družino iz Kranja, ki si je med sprehodom po središču mesta privoščila rogljiček in pri tem ni nosila zaščitne maske. 400 evrov kazni za dostavljalca hrane, ki je na stopnicah frančiškanske cerkve v središču Ljubljane brez maske malical burek. To sta le dva najodmevnejša primera glob zaradi kršenja vladnih odlokov, ki so razburjali javnost.

Zdravstveni inšpektorat, kjer dela nekaj več kot 80 inšpektorjev, je v času epidemije vse svoje sile usmeril v nadzore nad spoštovanjem predpisov za obvladovanje virusa. V zadnjih devetih mesecih jih je opravil že več kot 50.000. Med drugim so inšpektorji preverjali, ali se ljudje držijo omejitve zbiranja, uporabljajo zaščitne maske v zaprtih in odprtih javnih prostorih ter ali trgovci in gostinci upoštevajo higienska priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Toda podatki, ki smo jih pridobili v uredništvu necenzurirano.si, kažejo, da so na zdravstvenem inšpektoratu povsem pozabili na bolnišnice in domove za starejše občane. Tam so v poletnih mesecih, ko bi morala vlada pripravljati državo na drugi val epidemije, opravili le peščico nadzorov in izdali eno odločbo. Pogosteje pa so jih začeli obiskovati, ko je bilo že prepozno.

Vsak drugi umrli v Sloveniji zaradi covid-19 je bil varovanec domov za starejše. Vsak deseti varovanec, ki se je okužil v domovih za starejše, je umrl.
Vsak drugi umrli v Sloveniji zaradi covid-19 je bil varovanec domov za starejše. Vsak deseti varovanec, ki se je okužil v domovih za starejše, je umrl.
Bobo

Inšpektorji pozabili na domove za starejše

Danes je jasno, da je virus najbolj silovito udaril v domovih za starejše. Vsak drugi umrli v Sloveniji zaradi covid-19 je bil varovanec domov za starejše. Vsak deseti varovanec, ki se je okužil v domovih za starejše, je umrl. Kljub gašenju posameznih žarišč se razmere ne umirjajo. V ponedeljek je bilo na novo okuženih 201 stanovalcev in 42 zaposlenih, od tega 26 zdravstvenih delavcev.

Slovenija danes plačuje ceno katastrofalne priprave na drugi val epidemije in zamud pri usmerjanju vodstev domov za starejše. Nič bolje ni v zdravstvenih ustanovah, kjer šele zdaj vpeljujejo hitre teste za testiranje osebja. V treh mesecih, od začetka septembra do konca novembra, se je v Sloveniji okužilo že 6.951 zdravstvenih delavcev.

Grafika prikazuje, da so se v oktobru, ko je v Sloveniji prišlo do razmaha drugega vala, okužbe pospešeno širile tudi v domovih za starejše (črna krivulja).
Grafika prikazuje, da so se v oktobru, ko je v Sloveniji prišlo do razmaha drugega vala, okužbe pospešeno širile tudi v domovih za starejše (črna krivulja).
Institut Jožef Stefan

Toda zatajil je tudi nadzor. Zdravstveni inšpektorat, ki deluje pod okriljem ministrstva za zdravje, je v obdobju od marca do septembra izvedel 15 nadzorov nad izvajanjem epidemioloških ukrepov v socialno varstvenih zavodih. Torej v povprečju malo več kot dva na mesec. V bolnišnicah jih je bilo še manj. V obdobju od maja do septembra so vsak mesec izvedli po en nadzor. 

Preberite še:
Kdo bo odgovarjal za tragično bilanco epidemije

102 domova in ena odločba o nepravilnostih

Še več, med 102 domovi za starejše so inšpektorji odločbo izdali le za enega. To je dom v Ljutomeru, ki je bil v prvem valu eno večjih žarišč okužb in ga vodi Tomislav Nemec, nekdanji predsednik uprave Darsa in načelnik upravne enote Ljutomer. Nepravilnosti so ugotovili pri:

-       ravnanju z bolniškim perilom, 

-       prezračevanju prostorov, 

-       prevozu umrlih in 

-       zagotavljanju tehničnih pogojev za izolacijo, to je vzpostavitvi treh con, kar se je pozneje v ostalih domovih izkazalo kot ključna težava pri omejevanju širjenja okužb. 

Inšpektorji so neskladnosti ugotovili tudi pri:

-       izvajanju programa v delu, ki se nanaša na čiščenje, razkuževanje in ravnanje z odpadki, 

-       ukrepih za izolacijo, saj osebje v domu v Ljutomeru ni bilo ločeno glede na to, ali delajo z obolelimi ali zdravimi oskrbovanci.

Odločbo, s katero so vodstvu DSO Ljutomer odredili odpravo nepravilnosti, so izdali v začetku junija, od takrat naprej pa nobene več. Junija, ko novih okužb praktično ni bilo, so inšpektorji opravili nadzore v štirih zavodih. S krepitvijo epidemije je bilo njihovih obiskov še manj. 

"Čeprav se je vedelo, da so domovi ključen del problematike, so jih izpustili iz sistema nadzora," je komentirala Irena Ilešič Čujovič, predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije. "Zavedam se, da je zdravstveni inšpektorat kadrovsko podhranjen, a bi moral prilagoditi program dela. Zagotovo bi pomagalo, če bi inšpektorji hodili po domovih za starejše. A ne zato, da bi izvajali represijo in izdajali kazni, temveč da bi pravočasno opozorili na pomanjkljivosti in zahtevali njihovo odpravo," je pojasnila.

Preberite še:
Kako je Slovenija postala novi Bergamo #infografika

Zbudili so se, ko je bilo že prepozno 

Inšpekcijske nadzore so okrepili šele jeseni. V oktobru so obiskali šest socialno varstvenih zavodov in štiri bolnišnice, v novembru pa že devet zavodov in osem bolnišnic. Kaj so ugotovili, ni znano. A takrat je bilo že prepozno. Slovenijo je zajel drugi val epidemije. Število dnevnih okužb se je skokovito povečevalo, praktično vsak dan so izbruhnila nova žarišča v domovih za starejše. "Iskali so odgovorne za katastrofalno dogajanje," je še dodala Ilešič-Čujovičeva. 

Na zdravstvenem inšpektoratu se branijo, da ne izvajajo rednih inšpekcijskih nadzorov v bolnišnicah in socialno varstvenih zavodih, temveč se zgolj odzivajo na prijave nepravilnosti. Na fotografiji inšpektorica Deana Potza.
Na zdravstvenem inšpektoratu se branijo, da ne izvajajo rednih inšpekcijskih nadzorov v bolnišnicah in socialno varstvenih zavodih, temveč se zgolj odzivajo na prijave nepravilnosti. Na fotografiji inšpektorica Deana Potza.
STA

Na zdravstvenem inšpektoratu, ki ga v zadnjih mesecih v javnosti zastopa inšpektorica Deana Potza, se branijo, da ne izvajajo rednih inšpekcijskih nadzorov v bolnišnicah in socialno varstvenih zavodih, temveč se le odzivajo na prijave in informacije, ki jih dobivajo od strokovne javnosti. Odgovornost za neukrepanje so preložili na NIJZ, kjer da so odgovorni za odkrivanje virov okužb in poti prenašanja. "NIJZ z ugotovitvami epidemiološke preiskave seznani zdravstveni inšpektorat, ki nato po potrebi izvede še inšpekcijski pregled na področju svojih pristojnosti," je pojasnila Potza.

"V času izbruha s strani NIJZ nismo prejeli nobenega obvestila niti za bolnišnice niti za socialno varstvene zavode. Prejeli smo nekaj prijav, ki so se nanašale na neuporabo zaščitnih mask za uporabnike storitev oziroma obiskovalce, v nekaterih primerih pa na zaposlene ter na nespoštovanje razkuževanja rok," je dodala.