Lov za 18-metrsko jahto kralja betona je končan

Država je poslovnežu Roku Furlanu in njegovemu očetu zasegla več sto tisoč evrov vredno premoženje.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 2. 2. 2021, 17:55


Necenzurirano prenos
Med davčno-inšpekcijskim nadzorom je Igor Furlan prodal 18-metrsko jahto Princess, katerih cena se giblje od nekaj sto tisoč evrov do več kot milijona evrov.
YachtWorld.com

Po sedmih letih od začetka osebnega stečaja Igorja Furlana, očeta ljubljanskega kralja betona Roka Furlana, mu je Finančna uprava RS (Furs) zasegla 18-metrsko jahto Princess V58, vredno več sto tisoč evrov.

Uradno je bankrotiral zaradi poslov, s katerimi je sinu pomagal umikati premoženje pred finančno upravo. Pred tem je v osebnem stečaju končal tudi Rok Furlan, ki se je na ta način leta 2019 znebil milijonske davčne obveznosti. To pa ne bo uspelo njegovemu očetu, ki državi prav tako dolguje okoli milijon evrov neporavnanih davkov.

Igor Furlan je nekdanji vodja predstavništva Smelta v Rusiji in vojaški ataše Slovenije v Moskvi. Pregledovali so njegove osebne prihodke v obdobju od 2005 do 2009. Že pred časom nam je dejal, da je Furs pravilno ugotovil, da je v tem času porabil več denarja, kot ga je zaslužil. Toda po njegovih besedah niso upoštevali, da je v pokoju in da je pred tem 42 let delal. Med drugim je osem let delal v Rusiji, tri leta je služboval na Kitajskem, leto in pol pa v Libiji.

V tem času je Igor Furlan s pomočjo sina kupil jahto, a davčnim inšpektorjem ni uspel dokazati, od kod mu denar zanjo. Toda še preden bi mu izdali davčno odločbo, je jahto prenesel na tuje podjetje, povezano s sinom. Na slamnate osebe je prepisal tudi nepremičnine, nato pa razglasil osebni stečaj.

Igor Furlan je nekdanji vodja predstavništva Smelta v Rusiji in vojaški ataše Slovenije v Moskvi.
Igor Furlan je nekdanji vodja predstavništva Smelta v Rusiji in vojaški ataše Slovenije v Moskvi.
Društvo Slovenija - Rusija

Toda po sedmih letih je Fursu naposled uspelo priti do njegovega premoženja. Okrožno sodišče v Ljubljani je moralo kar trikrat odločati o tožbah, s katero so na Fursu izpodbijali fiktivno prodajo Furlanovega premoženja. Nazadnje je leta 2018 znova zavrnilo njihove zahtevke. Z zadnjo pritožbo na višjem sodišču v Ljubljani pa so bili uspešni. 

"Drži, višje sodišče je konec lanskega leta izdalo sodbo, na podlagi katere se plovilo vrne v stečajno maso," je za necenzurirano.si potrdil Boštjan Jurkošek, upravitelj v osebnem stečaju Igorja Furlana. Ocene vrednosti še ni, vrednost primerljivih plovil na trgu pa se giblje okoli 300.000 evrov. Jurkošek priznava, da bi lahko prišlo do težav pri prevzemu jahte. "Nismo še opravili primopredaje. Vendar vemo, da se nahaja v marini na Hrvaškem, tako da ne more kar izginiti, brez da bi vedeli, kdo je odgovoren za to," je pojasnil Jurkošek. 

Prodal nepremičnine in šel v osebni stečaj 

Igor Furlan je imel, preden so se ga lotili davčni inšpektorji, v lasti vrednejše premoženje, med drugim stanovanja na Obali, veliko jahto in igralnico v osrčju Portoroža. Konec septembra 2014 je na ljubljansko okrožno sodišče vložil predlog za začetek osebnega stečaja in zahtevo za odpust obveznosti. Samo davčnega dolga je bilo za nekaj manj kot milijon evrov.

Toda stečajni upravitelj je ugotovil, da je Igor Furlan že pred tem ostal brez večine premoženja. Prodal je:

-      družinsko hišo na Brezovici pri Ljubljani,
-      200 kvadratnih metrov veliko stanovanje na Savski cesti v Ljubljani in
-      dve nadstandardni stanovanji v soseski Rezidenca Park Lucija.

Lastništvo se je spremenilo natanko tri leta pred začetkom osebnega stečaja, kar pomeni, da da prenosa ni bilo več mogoče izpodbijati. Na državnem odvetništvu so bili prepričani, da je Igor Furlan svoje premoženje nezakonito prenesel na različne povezane in slamnate osebe ter ga s tem pravočasno rešil pred upniki. To je naredil v času, ko je proti njemu že potekala davčna preiskava, na podlagi katere so mu odmerili plačilo 800 tisoč evrov davka.

Igorju Furlanu skušajo odvzeti tudi dve nadstandardni stanovanji v soseski Rezidenca Park Lucija.
Igorju Furlanu skušajo odvzeti tudi dve nadstandardni stanovanji v soseski Rezidenca Park Lucija.
STA

"Igor Furlan je davčni dolžnik, ki svojih obveznosti ni prostovoljno izpolnil, je pa z namenom izognitve plačila davčnega dolga odsvojil premoženje - med drugim tudi motorni čoln in nepremičnine," so nam pred časom povedali na državnem odvetništvu. Imeli so prav. Konec leta 2019 je sodišče pravnomočno odločilo, da je bila prodaja nepremičnin nezakonita. Do zasega in prodaje na dražbi jih tako ločuje le še izločitvena pravica, ki jo je v osebnem stečaju prijavila zakonska partnerica Igorja Furlana, z njo pa zahteva izročitev spornih nepremičnin.

Preberite še:
Rok Furlan in prijatelji – dobavitelji avtomobilov za vplivneže

Rok Furlan v sodni preiskavi

Vse več težav z organi pregona ima tudi Rok Furlan. Na specializiranem državnem tožilstvu so za necenzurirano.si potrdili, da je sodišče konec decembra uvedlo sodno preiskavo zaradi suma utaje davkov pri uvozu in preprodaji avtomobilov visokega cenovnega razreda v Slovenijo. Po odmevnih hišnih preiskavah po vsej državi v začetku leta 2019 je za kazniva dejanja obdolženih deset fizičnih oseb in tri pravne osebe. Očitajo jim tudi kazniva dejanja ponarejanja listin in overitve lažne vsebine. Na vrhu seznama obdolženih sta Rok Furlan in podjetnik Tomaž Stopar. Po ugotovitvah tožilstva naj bi imela ključno vlogo v združbi, ki je delovala v več državah in pri tem domnevno utajila za več milijonov evrov davka. 

Mednarodna kriminalna združba, v kateri naj bi imel eno ključnih vlog Rok Furlan, naj bi pri uvozu in preprodaji luksuznih avtomobilov utajila za več milijonov evrov davka.
Mednarodna kriminalna združba, v kateri naj bi imel eno ključnih vlog Rok Furlan, naj bi pri uvozu in preprodaji luksuznih avtomobilov utajila za več milijonov evrov davka.
arhiv Reporterja

Tudi Rok Furlan, v javnosti znan tudi kot ljubljanski kralj betona, je bil v letih od 2014 do 2019 v osebnem stečaju, s katerim se je rešil milijonskega davčnega dolga. V resnici je ves ta čas živel na veliki nogi. Na slamnata podjetja in poslovne partnerje je prepisal več milijonov evrov vredno premoženje: avtomobile prestižnih znamk, luksuzne nepremičnine na elitnih lokacijah, poleg betonarn še dve igralnici v Portorožu ...

Preberite še:
Roku Furlanu sodišče odpisalo milijonski davčni dolg, premoženje ostaja na varnem