Kupil je Janševo stanovanje. Zdaj gre na Dars.

Kdo so novi nadzorniki državne Družbe za avtoceste?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 23. 6. 2020, 17:00


855262
Robert Rožič, novi nadzornik Darsa, je bil vpet v zasebne posle prvaka SDS.
google

Koalicija Janeza Janše je danes prevzela nadzorni svet državne Družbe za avtoceste (Dars). 

Novi člani so postali Robert Rožič, Štefan Šumah (oba prihajata iz kvote SDS), Anton Guzej (NSi) in Pavle Hevka (SMC). V šestčlanskem nadzornem svetu ostajata še dosedanji predsednik Jože Oberstar (SMC) in Jožef Zimšek (DeSUS), razrešeni pa so bili trije predstavniki nekdanjih vladnih strank: Boris Božičnik (LMŠ), Andrej Hudoklin (SD) in Matej Čufer (SAB).

Med novimi nadzorniki je ob Antonu Guzeju, nekdanjemu direktorju RTV Slovenija v času prve Janševe vlade, ki je pozneje odšel na Novo KBM, najbolj znan Robert Rožič. Gre za generalnega sekretarja Slovenskih železnic (SŽ), ki je že dve desetletji pomembni član SDS in njen občasni kandidat na volitvah. V času prve Janševe vlade je zasedal pomembne položaje v Mobitelu, Elesu in Talumu. 

/
/
/

Rožič je bil vpet tudi v zasebne posle prvaka SDS. Leta 2005 je od gradbenega podjetja Imos odkupil 49 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Neubergerjevi ulici v Ljubljani. Isto stanovanje je Janša dve leti pred tem prodal Imosu, v njem pa je uradno prebival do leta 2008. 

Šlo je za prvega v verigi nepremičninskih poslov, ki so Janši leta 2005 omogočili dokončno rešitev stanovanjskega vprašanja. V času, ko je bil prvič predsednik vlade, je namreč od Imosa za 250.000 evrov odkupil 89 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Komenskega ulici v Ljubljani. 

Kje je dobil denar? Takrat so v SDS pojasnili, da je nakup financiral s prodajo stanovanja na Neubergerjevi ulici in prodajo parcele v Trenti. Odkupilo jo je podjetje Eurogradnje, povezano z Imosom. Za 16 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče na območju Triglavskega narodnega parka, na katerem se nahajajo ruševine kmetije iz 19. stoletja, je plačalo kar 130.000 evrov. Zaradi suma, da je Imos krepko preplačal zemljišče, na katerem je dovoljena le nadomestna gradnja, proti Janši že od leta 2015 teče sodna preiskava. 

Robert Rožič je kupil nekdanje stanovanje Janeza Janše na Neubergerjevi ulici v Ljubljani.
Robert Rožič je kupil nekdanje stanovanje Janeza Janše na Neubergerjevi ulici v Ljubljani.
google street view

Janša je nepremičnino na Komenskega ulici pozneje zastavil za posojilo, s katerim je leta 2009 kupil 162 kvadratnih metrov veliko stanovanje na Mesarski ulici v Ljubljani. Nato ga je zamenjal za hišo v Šentilju pri Velenju.

Novi nadzorniki bodo verjetno že kmalu odločali tudi o novem predsedniku uprave. Čeprav se Tomažu Vidicu mandat izteče aprila prihodnje leto, ni skrivnost, da ne uživa zaupanja vladajoče koalicije in da je med prvimi na seznamu za zamenjavo. Njegovega naslednika naj bi po koalicijskem dogovoru izbrali v NSi. Vidic je bil imenovan v začetku leta 2016, veljal pa je za osebno izbiro tedanjega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča (SMC).