Mesec dni epidemije. Tu so dejstva. Kdo zavaja? #infografika

Pred mesecem dni smo v Sloveniji razglasili epidemijo zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa. Kdo je in kdo ni pravočasno ukrepal ob izbruhu? Pripravili smo pregled vseh ukrepov.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 13. 4. 2020, 05:55


20200304-00993640
/
STA

Pred mesecem dni je takratni minister za zdravje Aleš Šabeder na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) razglasil epidemijo zaradi povečane nevarnosti širjenja novega koronavirusa. Javno življenje se je ustavilo. Slovenija je postala velika karantena. 

Ves ta čas spremljamo politična obtoževanja o tem, kdo ni predčasno reagiral, kdo je podcenil nevarnost, kdo je dajal napačna priporočila ... Nova vlada želi ustvariti sliko, da je bil položaj pred njenim prihodom neobvladljiv in kaotičen. S prstom kaže na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Njen predsednik Janez Janša javno govori o "tako imenovani stroki".

Toda statistike okužbe v primerjavi s tistimi v drugih državah potrjujejo, da je stroka pravočasno odreagirala na nevarnost. Javni zdravstveni sistem se je ob veliki samodisciplini velike večine prebivalcev izkazal za dovolj močnega in pripravljenega na največje preizkušnje. Po opravljenih testiranjih na število ljudi je Slovenija v vrhu EU. Krivulja okuženih se že nekaj časa plošči. Že teden dni ne raste število obolelih na intenzivni negi.

/
/
necenzurirano.si

Povečaj sliko

/
/
necenzurirano.si

Povečaj sliko

Odgovorni so zatajili drugje. Posamezni domovi za ostarele so se spremenili v največja žarišča okužbe v Sloveniji. Odgovorni za nabavo zaščitne opreme v zavodu za blagovne rezerve, ki so 27. februarja dobili nalogo, naj sprostijo in napolnijo skladišča, te niso opravili. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, pod katerega okrilje spada zavod, se je takrat bolj posvečal sestavljanju nove vlade. Nakupi opreme v zadnjih tednih sprožajo številne dvome in sume. Epidemiologi, ki so si drznili imeti svoje mnenje, so postali žrtev političnih čistk. Priča smo militarizaciji boja proti epidemiji. Razpršenost okužb otežuje možnost zamejevanja posameznih območij v karantene.

/
/
necenzurirano.si

Povečaj sliko

/
/
necenzurirano.si

Pripravili smo faktografski pregled vseh ukrepov.

Izbruh na Kitajskem

/
/
necenzurirano.si

Prva smrt v Evropi in izbruh v severni Italiji

/
/
necenzurirano.si

Šarčeva vlada razglasi epidemijo, zapre mejo in šole

/
/
necenzurirano.si

Janševa vlada ustavi javno življenje 

/
/
necenzurirano.si