Kdo je zmagal v boju za ključni vir denarja za slovenski šport

Kdo bo v prihodnje bedel nad Loterijo Slovenije, ki letno obrača več kot 80 milijonov evrov denarja od iger na srečo? Zakaj je imela družba, od katere so odvisne športne in invalidske organizacije, več kot tri leta nadzornike, ki jih je imenovalo sodišče?

Avtor: Tomaž Modic
petek, 22. 2. 2019, 04:00


Necenzurirano prenos
Loterija Slovenije
STA

Po več kot petih letih usihanja finančnih sredstev ter krčenja programov in projektov je za slovenske športnike, invalide in humanitarne organizacije spet na voljo več denarja.

Za to je v večini zaslužna Loterija Slovenije, ki s koncesijskimi dajatvami za prirejanje iger na srečo financira njihovo delovanje. Za družbo je namreč eno od najboljših poslovnih let. Zaradi visokih dobitkov se je namreč v blagajno nateklo bistveno več vplačil.

Zato ni presenetljivo, da so se v zakulisju ključni lastniki družbe spopadli za nadzor nad njenim denarnim tokom. Že čez nekaj dni bo po naših informacijah sklicana skupščina družbe, na kateri bodo imenovali nov nadzorni svet.

Izbranci bodo nadzorovali delo uprave in s tem tudi bedeli nad milijoni, ki jih Loterija Slovenije razdeli športnim in drugim organizacijam. Odločajo tudi o tem, kdo sedi v upravi družbe.

Kdo zastopa čigave interese?

Največji lastniki so po več mesecih usklajevanja dosegli dogovor, po katerem si bodo mesta v devetčlanskem nadzornem svetu razdelili po naslednjem ključu:

- dva člana bo imela fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO);

Aleš Remih, predsednik FŠO in prvi nadzornik Loterije Slovenije
Aleš Remih, predsednik FŠO in prvi nadzornik Loterije Slovenije
STA
- enega člana bo imela Fundacija za financiranje športnih organizacij (FŠO);

- en član bo iz Slovenskega državnega holdinga (SDH);

- en član iz Kapitalske družbe (Kad);

- en član bo zastopal državo oziroma vlado.

Kar trije člani nadzornega sveta pa prihajajo iz vrst zaposlenih in bodo ostali na položajih.

Po naših informacijah je bilo največ pomislekov o tem, kdo bo zastopal interese SDH. Ta naj bi namreč v Loterijo Slovenije poslal odvetnico Barbaro Kürner Čad, nekdanjo direktorico Smučarske zveze Slovenije in podpredsednico sveta FŠO, poslovodnega organa fundacije.

Vladimir Kukavica, ki ga je za nadzorni svet Loterije Slovenije izbrala vlada, je medtem pred šestimi meseci postal direktor FIHO, torej največjega delničarja družbe. To pomeni, da imata fundaciji v Loteriji Slovenije v resnici mnogo večji vpliv in ga bosta očitno imeli tudi še naprej.

Različne poti do denarja

Večino dosedanjih nadzornikov, ki jim predseduje Aleš Remih, so v resnici imenovali po sodni poti. Razloge za to je mogoče iskati v sporu izpred štirih let, ko se lastniki nikakor niso mogli uskladiti o tem, kdo bi smel biti član nadzornega sveta.

V Loteriji Slovenije sta se namreč pred časom oblikovala dva lastniška tabora, ki imata v družbi različne interese.

Na eni strani sta vplivni fundaciji FIHO in FŠO. V njunih rokah je 50 odstotkov lastništva. Vendar ne dobivata le denarja od dividend, temveč glavnino sredstev prejmeta v obliki koncesijskih dajatev. Te se v zadnjih letih znižujejo zaradi konkurence iz tujine in dodatne obdavčitve srečk. Tako jima bolj ustreza, da Loterija Slovenije izplačuje višje dobitke in s tem dobi več vplačil, četudi je zaradi tega nižji dobiček.

Na drugi strani sta državna SDH in Kad, ki obvladujeta 40 odstotkov delnic Loterije Slovenije. V njunem interesu je čim višji ustvarjeni dobiček, saj posledično prejmeta višje dividende.

Na skupščini leta 2015 se je tako pojavil zaplet, ko nihče od predlaganih nadzornikov ni dobil 75-odstotne podpore delničarjev. To je bilo še v času, ko je interese FIHO branil zdaj že pokojni Boris Šušteršič, tedaj predsednik nadzornega sveta družbe.

Peter Razpotnik in Romana Dernovšek, član in predsednica uprave Loterije Slovenije na letošnji prireditvi ob 20-letnici delovanja FIHO.
Peter Razpotnik in Romana Dernovšek, član in predsednica uprave Loterije Slovenije na letošnji prireditvi ob 20-letnici delovanja FIHO.
Mediaspeed

Lastništvo Loterije Slovenije

- 40 % fundacija FIHO

- 25 % Kapitalska družba

- 15 % Slovenski državni holding (SDH)

- 10 % fundacija FŠO

- 10 % zaposleni, nekdanji zaposleni in upokojenci

Več denarja za fundacije

Po neuradnih informacijah je Loterija Slovenije, ki jo vodi Romana Dernovšek, presegla leto 2017, ko je dosegla nekaj več kot 80 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Višji naj bi bil tudi čisti dobiček, ki je še predlanskim znašal 3,5 milijona evrov.

V preteklosti je bilo drugače. Poročali smo že, da igralci vse več denarja vplačajo prek bolj priljubljenih tujih spletnih stavnic (bet-at-home, bwin …), ki ponujajo ugodnejše kvote. Posledično sta tudi Loterija Slovenije in Športna Loterija iz leta v leto ustvarjali nižje prihodke. Dodatno ju je leta 2013 prizadel še davek od srečke, ki jima na leto pobere od 16 do 17 milijonov evrov.

Loterija Slovenije
Loterija Slovenije
posnetek zaslona
Skoraj deset mesecev čakanja na sedmico, ki je dobitnika z Jesenic osrečila s 4,6 milijona evrov, in rekordna vrednost glavnega dobitka Eurojackpot, ene od največjih loterijskih iger v Evropi, pa sta lani v njeno blagajno prinesla precejšnja dodatna vplačila.

Lani je tako fundacija FŠO od obeh loterij prejela nekaj manj kot devet milijonov evrov. Samo koncesijske dajatve za več kot desetino presegajo tiste iz leta 2017. Podobno visoki naj bi bili tudi letošnji prilivi.

Delničarji že prejeli prve dividende

V Loteriji Slovenije so sicer pohiteli in delničarjem že v tem mesecu izplačali za okoli 1,7 milijona evrov vmesnih dividend. Pričakuje se, da bo po redni skupščini sledilo novo izplačilo, vsega skupaj pa naj bi lastniki dobili več denarja kot v lanskem letu.

Največ denarja so prejeli v letu 2017, saj je Loterija Slovenije prodala domove starejših občanov Medvode in Horjul. Posledično ni več potrebovala toliko kapitalskih rezerv in jih je izplačala delničarjem.

Z začetkom leta se je sicer Dernovškovi v upravi pridružil Peter Razpotnik, ki je zamenjal Francija Križana.

Kdo trenutno sedi v nadzornem svetu Loterije Slovenije

Predstavniki kapitala:

Aleš Remih (FŠO)

Gregor Kobal (FIHO)

Borut Frantar (SDH)

Bachtiar Djalil (Kad)

Darja Vidic (mali delničarji)

Predstavnik vlade:

Vladimir Kukavica

Predstavniki zaposlenih:

Irena Jesenovec

Simonka Fink

Damir Debelak

Članek prvotno objavljen na strani siol.net