Kdo bo ustavil Zorana Jankovića

Razkritje Siol.net, da namerava Mestna občina Ljubljana s prodajo zemljišč za gradnjo luksuznih oskrbovanih stanovanj onemogočiti širitev rehabilitacijskega centra Soča, močno odmeva v javnosti. Država se je odločila na vsak način preprečiti nepremičninski posel župana Zorana Jankovića. Razprava se seli tudi v državni zbor.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 5. 12. 2019, 15:15


Necenzurirano prenos
Zoran Janković
STA

Medtem ko župan Zoran Janković vztraja pri načrtih, da bo zemljišče, na katero se bo v prihodnjih letih širil center Soča, prihodnji teden prodal na javni dražbi, država napoveduje, da bo poskušala vsaj deloma zaščititi interes Soče in javnega zdravstva.

Na državnem odvetništvu, ki ga vodi Jurij Groznik, so nam potrdili, da bodo na sodišče vložili predlog za določitev pripadajočega zemljišča h glavni bolnišnični stavbi Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta in preprečili izvedbo dražbe. Sodišču bodo tudi predlagali, da v zemljiški knjigi naredi zaznambo spora v tem postopku, ki bo lahko vplivala tudi proti tretjim osebam, ki bi morebiti kupile zemljišče. Občino bodo pozvali, da sporne nepremičnine umakne z dražbe.

Pojasnili so, da jih je ministrstvo za zdravje 20. novembra obvestilo, da ni doseglo sporazuma z občino, in predlagalo odvetništvu vložitev tožbe. Prejšnji teden pa jih je ministrstvo obvestilo še, da je MOL razpisal dražbo. 

Če center Soča ostane brez teh funkcionalnih zemljišč, bi lahko izgubil pogoje za delovanje oziroma bi se moral z zasebnikom nujno dogovoriti o najemu in uporabi zemljišč. Ta je doslej najemal od občine brezplačno. Njegovi širitveni načrti pa bi bili s prodajo zagotovo prekrižani, saj se za nakup zemljišč zanimajo vlagatelji, ki bi na njih gradili luksuzna oskrbovana stanovanja.

"Zemljišče je za nas izjemno pomembno. Brez tega zemljišča je URI Soča dolgoročno popolnoma odrezan od razvoja. Poleg tega po njem potekajo glavna oskrbna pot inštituta, dovozna pot v garažo in glavna požarna pot. Gre torej tudi za varnostno vprašanje delovanja inštituta oziroma gre za nujno potrebno funkcionalno zemljišče, ki ga mora imeti za normalno delovanje vsaka bolnišnica," opozarja direktor URI Soča Robert Cugelj.

Šarec: Zmaga naj razum

"Predsednik vlade pričakuje in si želi, da zmagata razum in družbeni interes, še posebej, ko gre za ranljive skupine prebivalstva, kot so oskrbovanci URI Soča. Na vseh vpletenih je odgovornost, da ravnajo temu primerno," je premier Marjan Šarec odgovoril na vprašanje Siol.net, ali bo vlada o tem sprejela kakršno koli odločitev glede na to, da ministrstvo za zdravje nima sredstev za odkup zemljišča ob URI Soča, in kakšno je njegovo osebno mnenje o ravnanju ljubljanskega župana.

Ljubljanski župan se je junija letos udeležil slavnostnega odprtja dveh novih oddelkov v URI Soča.
Ljubljanski župan se je junija letos udeležil slavnostnega odprtja dveh novih oddelkov v URI Soča.
STA

Zakaj država že prej ni rešila problematike?

V tej zgodbi pa se odpira še vrsta drugih vprašanj. Med drugim, kako država zanemarja svoje stvarno premoženje in zakaj se dalj časa znano težavo rešuje tik pred zdajci.

Na ministrstvu za javno upravo, ki je zadolženo za upravljanje stvarnega premoženja države, torej njenih nepremičnin, smo iskali odgovore na naslednja vprašanja.

  1. Kdaj ste bili na ministrstvu (direktoratu za stvarno premoženje) seznanjeni s problematiko?
  2. Ali ste kot pristojni prek državnega odvetništva začeli postopke za zaščito interesov URI Soče oziroma države in vknjižili lastninsko pravico na tem zemljišču?
  3. Zakaj se ta problematika ni reševala prej, saj je bilo že pet let znano, da se bo iztekla najemna pogodba za zemljišča, ki pomenijo funkcionalna zemljišča za URI Soča?

Na njihova pojasnila še čakamo.

Ljubljanski župan Zoran Janković javnost tolaži s pojasnilom, da lahko prodajo dela zemljišč tudi zaustavijo. MOL si je namreč v razpisu pridržal pravico, da zemljišč, ki so funkcionalno zemljišče URI Soča, ne proda.

Prepričan je, da bo prevladala zdrava pamet in da bo zemljišče ostalo URI Soča. Kot je poudaril, mora sam poskrbeti tudi za zapolnitev občinskega proračuna, ob čemer je izrazil začudenje, "da pri 10 milijardah država nima dveh ali treh milijonov za to lokacijo". "A pri naši povprečnini pa lahko vse podarimo," se še sprašuje Janković.

Vsa zemljišča ob URI Soča bodo na javni dražbi na prodaj za dobrih deset milijonov evrov, samo za tista, ki so funkcionalna zemljišča, pa občina pričakuje več kot štiri milijone evrov.

Ob tem je treba opozoriti, da so sredstva v državnem proračunu za investicije v zdravstveno infrastrukturo omejena, zanje pa letno namenimo le okoli 20 milijonov evrov.

URI Soča
URI Soča
Urbinfo

Poslanci že sklicujejo izredne seje

Občina je pripravljena omenjena zemljišča dati v uporabo državi, a le pod pogojem, da se odreče prostorom Mestne otroške bolnišnice pod Ljubljanskim gradom. Od tega bi imela korist zasebna Waldorfska šola in vrtec pod vodstvom Iztoka Kordiša, mestnega svetnika na Listi Zorana Jankovića.

O tem, ali ima ravnanje ljubljanskega župana znake korupcije, saj želi v škodo javnega zdravstva pomagati zasebniku, s katerim je politično povezan, pa bo v kratkem že razpravljal državni zbor. Poslanka SDS Alenka Jeraj je na ministra za zdravje Aleša Šabedra že naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z dogajanjem. V NSi pa že napovedujejo sklic izredne seje odbora za zdravje, ki ga vodi poslanec Levice Franc Trček.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net