Razkrivamo: Karl Erjavec si je našel novo službo

Nekdanji kandidat za mandatarja si je našel službo v kranjskem podjetju v tuji lasti.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 8. 3. 2021, 13:08


Necenzurirano prenos
Zaposlitev Karl Erjavec sproža nova ugibanja o njegovi nadaljnji prihodnosti v politiki.
STA

Slab mesec dni po tem, ko mu v državnem zboru ni uspelo postati mandatar nove vlade, je predsednik DeSUS Karl Erjavec našel službo v gospodarstvu. Po naših informacijah se je namreč zaposlil v kranjskem telekomunikacijskem podjetju Iskratel, v katerem bo opravljal naloge pomočnika generalnega direktorja Željka Puljića. Zadolžen bo za tuje trge.

Iskratel je od lani v lasti avstrijske družbe S&T. Po naših informacijah bo Erjavec odgovoren za vstopanje na nove trge, predvsem v zahodni Evropi, kjer ima podjetje velike načrte. V DeSUS naših informacij niso ne potrdili ne zanikali. Puljić za pojasnila ni dosegljiv.

Erjavčeva zaposlitev sproža nova ugibanja o njegovi nadaljnji prihodnosti v politiki. V sredo bo svet DeSUS razpravljal o razmerah v stranki. Kot je znano, je Erjavčeva kandidatura za mandatarja razklala poslansko skupino DeSUS. Ob Robertu Polnarju sta mu hrbet obrnila tudi nekdanji generalni sekretar stranke Branko Simonovič in poslanec Ivan Hršak, na tajnem glasovanju za mandatarja pa naj bi ga podprl le Jurij Lep. Na zadnji seji izvršnega odbora sta se Erjavec in vodja poslanske skupine Franc Jurša strinjala, da bodo delo nadaljevali skupaj kot zmerna opozicija. Toda zaradi zadnjega dogajanja v stranki raste nezadovoljstvo tudi z Erjavcem, ki se je na čelo DeSUS po slabem letu dni vrnil v začetku decembra in takoj zatem stranko odpeljal iz vlade Janeza Janše.

Željko Puljić, generalni direktor Iskratela
Željko Puljić, generalni direktor Iskratela
/

Kot minister glavni ambasador Iskratela

Erjavec je imel tesne stike s Puljićem že v času, ko je bil v politiki. Kot minister za zunanje zadeve je bil glavni ambasador Iskratela in njegovih poslovnih interesov v državah nekdanjega vzhodnega bloka in v Iranu. Leta 2017 je bil Puljić kandidat DeSUS za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), krovnega upravljavca državnega premoženja, a je od kandidature odstopil.

V Iskratelu nikoli niso skrivali svojega zadovoljstva nad Erjavcem, ki je v zadnjih desetih letih večkrat obiskal podjetje. Oktobra 2016 je Puljić javno poudaril, da "Erjavec in njegova ekipa v Sloveniji in tujini izjemno dobro delajo in pomagajo gospodarstvu". "Zunanji minister Karl Erjavec z gospodarsko diplomacijo pomaga slovenskim podjetjem v Rusiji, Turkmenistanu in vseh obkaspijskih državah. Brez njihove podpore bi bilo veliko teže priti do poslovnih priložnosti. V Tadžikistanu se bojujemo za šestmilijonski posel. V to priložnost se je vpletla kitajska vlada. Kabinet ministra Karla Erjavca je v manj kot dnevu in pol spravil po diplomatski poti pismo podpore Iskratelu, tako da smo še v igri za posel," pa je dejal februarja 2016.