Kako je Aleš Hojs utiral pot "Jankovićevemu drekovodu" C0

Aleš Hojs, danes glasni nasprotnik kanalizacijskega kanala C0, je bil pred prihodom v Janševo vlado pristojen za nadzor nad njegovo gradnjo.

Avtor: Primož Cirman
sreda, 19. 4. 2023, 05:55


Aleš Hojs
Pri gradnji kanala C0 se pojavlja veliko pomislekov, tudi utemeljenih. Toda Aleš Hojs, ki je danes med najglasnejšimi nasprotniki projekta, jih še pred leti ni imel.
Bobo

V Sloveniji je že več tednov ena najbolj vročih političnih tem gradnja 135 milijonov kanalizacijskega kanala C0, ki bo območje severozahoda Ljubljane, Medvod in Vodic povezoval s čistilno napravo v Zalogu. Medtem ko župan Zoran Janković poudarja, da bo 12 kilometrov dolg kanal omogočil priklop več tisoč ljudi na kanalizacijsko omrežje, tamkajšnji kmetje pa opozarjajo, da je gradnja nezakonita, saj da občina ni pridobila soglasij vseh lastnikov zemljišč.

Projektu ostro nasprotuje tudi mestna opozicija. Pri tem je eden najglasnejših Aleš Hojs, novi predsednik ljubljanskega odbora SDS in nekdanji minister za notranje zadeve. Bil je govorec na marčevskem protestu proti projektu, ki ga je organiziral Aleš Primc. "Tudi zdravniki UKC so proti kanalizacijskemu kanalu C0. A kot na vse drugo, se tudi na to Zoran Janković požvižga. Edino, če mu Kučan zaukaže, da z gradnjo preneha, bo delovalo. Partijski ukazi so bili vedno nad opozorili stroke," je pred dnevi na družbenem omrežju Twitter zapisal Hojs.  

Toda Hojs je pri tem zamolčal, da je imel tudi sam pri kanalu C0 v zadnjih letih pomembno vlogo. Za to se je treba vrniti šest let nazaj.

Preberite še:
Aleš Hojs na Pop TV lagal o svoji plači #video

Skrbel za nadzor projekta

Konec novembra 2017, slabo leto dni pred lokalnimi volitvami, so župani občin Ljubljana, Medvode in Vodice podpisali pogodbe za gradnjo kanala C0. Že pred tem so na šestih javnih naročilih izbrali gradbene izvajalce, inženirje in druge partnerje, ki so jim oddali za skoraj 70 milijonov evrov poslov. Dva od teh, v skupni vrednosti nekaj manj kot 1,2 milijona evrov, je dobila Družba za razvoj infrastrukture (DRI), ki velja za hišnega inženirja države pri njenih projektih. 

Ljubljanski župan Zoran Janković (v sredini) je konec leta 2017 z medvoškim kolegom Nejcem Smoletom (levo) in vodiškim županom Acom Francem Šuštarjem (desno) podpisal 70 milijonov evrov vredne pogodbe za ureditev komunalne infrastrukture na območju teh treh občin.
Ljubljanski župan Zoran Janković (v sredini) je konec leta 2017 z medvoškim kolegom Nejcem Smoletom (levo) in vodiškim županom Acom Francem Šuštarjem (desno) podpisal 70 milijonov evrov vredne pogodbe za ureditev komunalne infrastrukture na območju teh treh občin.
MOL

V DRI je takrat enega vodilnih položajev zasedal Hojs. Natančneje, bil je direktor področja cest in razvojnih projektov. V Hojsov delokrog je sodilo tudi področje komunale. Pri projektu kanalizacijskega kanala C0 je DRI za tri občine opravljala naloge inženirja in nadzornika, in sicer pri prvih fazah projekta, ki obsegajo nadgradnjo sistema odvajanja komunalne odpadne vode v Medvodah in Vodicah, izgradnjo povezovalnega kanala C0 v Ljubljani in tretje faze Centralne čistilne naprave Ljubljana.

To pomeni, da so bili zaposleni na DRI, ki so se od leta 2017 ukvarjali z delom na projektu C0, neposredno podrejeni Hojsu. Še več, po informacijah iz več virov je Hojsov podpis mogoče najti celo pod posameznimi dokumenti, ki so jih občine v letih 2017 in 2018 prejele od DRI. Med njimi so terminski načrti posameznih aktivnosti, različni pozivi pogodbenim strankam, sklici operativnih sestankov ... 

Preberite še:
Hojs nas je ovadil, ker ga sprašujemo po orožju

Vodil Nova24TV, a molčal o Jankovićevem projektu

To so nam potrdili tudi na DRI. "Pri operativni izvedbi nalog g. Hojs ni sodeloval. Te so se izvajale v okviru organizacijske enote Projekt komunala, ki je bil organizacijsko umeščen znotraj Področja cest in razvojnih projektov, ki ga je vodil g. Hojs. Gospod Hojs je podpisoval dokumente skladno s pristojnostmi direktorja področja," so pojasnili.

/
/
Twitter

Hojs je sicer kot direktor področja, pod katerega je spadal tudi projekt C0, na DRI služboval do marca 2020, ko je postal minister za notranje zadeve v tretji vladi Janeza Janše. V tem obdobju je kanal C0 dobil štiri od takrat sedmih pravnomočnih gradbenih dovoljenj. 

Tudi leta 2019, ko je mestna opozicija na čelu s SDS želela zaustaviti projekt, je bil Hojs še vedno eden od vodilnih uslužbencev DRI, za kar je mesečno prejemal 6500 evrov plače. Užival je tudi zaupanje vrha SDS, saj je postal izvršni direktor televizije Nova24TV. Istega leta je agencija za okolje prejela inšpekcijski zapisnik o gradnji kanala, zaradi katerega se je odločila uvesti predhodni postopek, s katerim je želela ugotoviti, ali morajo snovalci projekta izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. Iz javno dostopnih virov ni mogoče razbrati, da bi Hojs takrat kadarkoli javno nasprotoval projektu. 

Hojs eden šefov na Voki, ko so tam umeščali traso kanala C0

Šele marca letos, ko se je Hojs po volilnem porazu SDS vrnil na DRI, kjer ni več med vodilnimi uslužbenci, je sam ugotovil, da "se pri kanalu C0 kažeta izrazita stopnja tveganja korupcije in onesnaženja pitne vode". 

"Vsa kanalizacija, ki bo prihajala iz Medvod, Šentvida in Vodic, bo tekla prek vodonosnika in bo speljana na centralno čistilno napravo Ljubljana. V delu, kjer se C0 znova navezuje na urbani del, pa je del tega kanala, vezan na čistilno napravo, že zgrajen," je po novem govoril Hojs. Priznal je, da je potrebno kanalizacijo zaključiti, vendar bi jo sam raje ustrezno "rekonstruiral in nadgraditi čistilno napravo Brod, kar pomeni, da kanala prek vodonosnika ni več". 

Janković poudarja, da ima občina za projekt pravnomočno gradbeno dovoljenje, pa tudi, da je bila trasa zanj začrtana leta 1991.
Janković poudarja, da ima občina za projekt pravnomočno gradbeno dovoljenje, pa tudi, da je bila trasa zanj začrtana leta 1991.
Danijel Novakovic-STA

Janković mu ni ostal dolžan. Opozoril je, da je bil Hojs v obdobju od 1992 do 2006 zaposlen v občinskem podjetju Vodovod-Kanalizacija (Voka). Nazadnje je bil direktor tehnično-investicijskega sektorja. "V tem času je Voka pripravljala to traso (povezovalnega kanala, op.p.) in pri kolegih sem poskušal najti dokument, da bi Hojs poskušal nasprotovati tej trasi. V arhivu Voke ga niso našli," je Janković zbodel Hojsa in pripomnil, da je "zdaj, ko je politik, očitno slab, pa se je zbudil in spomnil na kanal C0".

Hojs mu je očital, da laže in sam nikakor ni sodeloval pri potrjevanju trase, ampak Jankovićeva večina v mestnem svetu MOL leta 2010.