Poslanci SDS, SMC, NSi in DeSUS blokirali preiskavo nabav opreme

Poslov z zaščitno opremo ne bo preiskovala opozicija, ampak SDS. Za to se lahko Janez Janša zahvali SMC, NSi in DeSUS.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 5. 5. 2020, 16:27


20200312-00994837
Zdravko Počivalšek
STA

V zgodbi o parlamentarni komisiji, ki bi preiskovala sporne posle z maskami in drugo zaščitno opremo, je danes prišlo do preobrata. Po tem, ko so preiskavo napovedovali v Listi Marjana Šarca (LMŠ), so največjo opozicijsko stranko prehiteli koalicijski poslanci. Danes so sami vložili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, ki bo pod drobnogled vzela stanje, ravnanje, zaloge, naročila in nabave zaščitne opreme.

To posledično pomeni, da bodo posle in vlogo ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška preiskovali njegovi politični zavezniki. Težko je namreč verjeti, da bodo poslanci NSi, SMC in DeSUS hkrati podprli tudi zahtevo za ustanovitev komisije, ki jo je danes vložila LMŠ, ukvarjala pa bi se s politično odgovornostjo za sporno nabavo opreme v času tretje vlade Janeza Janše.  

Iz vsebine zahteve je jasno viden namen preiskave, ki so jo vložili poslanci koalicije. Ker na dan prihajajo nova razkritja o vlogi posameznikov iz vrst SDS pri poslih z zaščitno opremo, jih bodo v največji vladni stranki skušali potisniti pod preprogo. Preiskava, ki jo predlaga koalicija, bo namreč glavnino pozornosti posvetila obdobju med 1. februarjem in 12. marcem, ko je bila na oblasti še vlada Marjana Šarca. V njej sta sedeli tudi SMC in DeSUS, minister za gospodarstvo pa je bil Zdravko Počivalšek.

Preberite še:

Afera maske: interpelacija ministra Zdravka Počivalška

Obdobju pred razglasitvijo epidemije COVID-19 so namenjene kar štiri od petih točk v zahtevi za preiskavo. "Pomanjkanje zaščitne opreme in opustitev sprejema ustreznih ukrepov za zajezitev prenosa COVID-19 iz Italije je imelo za posledico, da je do prvih okužb in s tem tudi do najhujših posledic prišlo prav v zdravstvenih ustanovah in domovih starejših občanov," je mogoče prebrati v zahtevi.

Prav zato je mogoče pričakovati, da drugi del preiskave, ki se nanaša na obdobje Janševe vlade, v parlamentarni komisiji koalicije sploh ne bo prišel na vrsto do državnozborskih volitev. Na to nakazujejo tudi izkušnje iz preteklih parlamentarnih preiskav, ki jih je vodila SDS.

Na tapeti se bosta znašla tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in državni zavod za blagovne rezerve. Zahtevo za preiskavo so podpisali vsi poslanci koalicije z izjemo Janija Moederndorferja (SMC) in Roberta Polnarja (DeSUS). Po naših informacijah so se prvaki koalicijskih strank o vložitvi zahteve za parlamentarno preiskavo včeraj dogovorili na kosilu po seji sveta za nacionalno varnost na Brdu pri Kranju.