Afera maske: interpelacija ministra Zdravka Počivalška

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB bodo danes v državnem zboru vložile interpelacijo ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 4. 5. 2020, 14:20


Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek
STA

Interpelacija se nanaša na sume o koruptivnem ravnanju pri nabavi zaščitne opreme. Pri poslih so namreč posredovali številni politiki iz koalicijskih strank in vplivni posamezniki, blizu vladi. Največjo odgovornost pri tem po mnenju opozicije nosi minister Zdravko Počivalšek.

"Kot pravijo v SD, se afera z zaščitnimi maskami postavlja ob bok aferi z orožjem iz 90. let, in bodo naredili vse, da ji pridejo do dna. "Najprej mora oditi minister Počivalšek, a kriva je celotna vlada," pa pravijo v Levici.

V LMŠ so povedali, da Počivalšku očitajo več stvari, predvsem izogibanje in nespoštovanje celotne zakonodaje, ki "je v Sloveniji še vedno veljavna in velja tudi v kriznih časih". "Vseeno je, ali gre za sistemsko korupcijo ali popolno nesposobnost vodenja, odgovornost ostaja enaka in jo sprejema cela vlada s predsednikom vlade na čelu, saj ta - sodeč po njegovih nedavnih izjavah - ministra Počivalška podpira."

O gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev pri nabavi zaščitne opreme bo danes razpavljala komisija državnega zbora za nadzor javnih financ. Nabavo zaščitne opreme, potrebne v epidemiji, pa bo preiskovala tudi parlamentarna preiskovalna komisija.

Janša stopil v bran Počivalšku

Počivalšek je očitke že večkrat zavrnil in navedel, da bo interpelacija priložnost za pojasnila. V njegov bran je stopil tudi predsednik vlade Janez Janša.

Državni zbor mora o interpelaciji odločati najkasneje na prvi naslednji seji po prejetju odgovora ministra oziroma na prvi naslednji seji po preteku 15-dnevnega roka za odgovor.

Gre za 42. interpelacijo v zgodovini samostojne Slovenije. Nazadnje je bila opozicija z njo uspešna pred 20 leti. 

Posle z maskami in drugo zaščitno opremo smo natančno popisali tudi na necenzurirano.si.

V prispevku Afera maske: vse laži, napake in vojni dobičkarji smo analizirali, kaj vse je bilo narobe pri državnih poslih z nabavo zaščitne opreme:

1) Prazna skladišča pred epidemijo

2) Skrivanje denarnih tokov

3) Nerazkrivanje pogodb

4) 1000 ponudb brez odgovora

5) Nepopolna lista potreb

6) Razpršena odgovornost

7) Pogodbe s podjetji, ki nimajo opreme

8) Neustrezna oprema

Preberite še:

-> Posel z maskami, ki je razjezil Počivalška

Razkrivamo, zakaj je Zdravko Počivalšek razrešil direktorja zavoda za blagovne rezerve. Kaj ima z maskami podjetje iz ameriške davčne oaze, ki so ga pred leti preiskovali kriminalisti?

-> Kriminalisti nad posle z zaščitno opremo

Sedež državnega zavoda za blagovne rezerve, ki je pristojen za nabavo zaščitne opreme, so danes obiskali kriminalisti. Vmes je dobil še novega direktorja.

Vse naše zgodbe o maskah in drugi zaščitni opremi smo zbrali na enem mestu - (DOSJE) AFERA MASKE