Janševo orožarsko darilo Ukrajini

Predsednik vlade Janez Janša se je odločil Ukrajini podariti 35 pehotnih bojnih vozil, za katere je bila ta država pripravljena plačati več milijonov evrov.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 19. 5. 2022, 05:55


zelenski jansa tw
Slovenska država je že imela kupca za bojna vozila, ki bi zanje plačal skoraj štiri milijone evrov. Janez Janša se je raje odločil, da jih brezplačno podari Ukrajini. Na fotografiji v Kijevu na obisku pri Volodimirju Zelenskem.
Twitter

Na ministrstvu za obrambo se tik pred zamenjavo oblasti na veliko ukvarjajo z orožarskimi posli. Prejšnji teden je minister Matej Tonin podpisal sporazum, s katerim bo Slovenija iz Nemčije za 343 milijonov evrov kupila 45 oklepnikov znamke boxer. Pred tem se je z nemškim ministrstvom za obrambo dogovoril o pomoči Ukrajini, ki bi ji Slovenija dobavila sovjetske oklepnike T-72. V zameno bi Slovenska vojska prejela bojna vozila iz Nemčije, a se pri tem zapleta, ker so ponujena vozila prestara.

Zdaj se je v orožarske dogovore s tujimi državami očitno osebno vpletel tudi predsednik vlade Janez Janša, razkrivajo dokumenti, ki smo jih pridobili v uredništvu. Vlada je na njegovo zahtevo s tajnim sklepom preklicala že dogovorjeno prodajo pehotnih bojnih vozil BVP M-80A, ki spadajo med odsluženo vojaško opremo jugoslovanske izdelave. Janša se je namreč odločil, da bo Slovenija ta vozila raje podarila Ukrajini. 

Pri tem je najbolj zanimivo, da bi bilo končni kupec teh vozil po prvotnem dogovoru prav ukrajinsko ministrstvo za obrambo, ki je zanje že nakazalo denar. Z odpovedjo posla se je tako vlada odrekla štirim milijonom evrov. Zakaj, uradno ni znano. Slovenija tako Ukrajini pri obrambi pred ruskim agresorjem ne bo pomagala le posredno, z dobavo orožja prek evropske povezave in zasebnih podjetij, ampak odkrito – z donacijo vojaške opreme. Za to Janša ni skušal niti pridobiti soglasja državnega zbora, ob vsem tem pa se zastavlja tudi vprašanje oškodovanja državnega proračuna.

BVP M-80A je bojno gosenično vozilo, amfibija in je osnovno bojno vozilo mehaniziranega oddelka, namenjeno uničevanju nasprotnikove žive sile, je med drugim zapisano na spletišču Slovenske vojske.
BVP M-80A je bojno gosenično vozilo, amfibija in je osnovno bojno vozilo mehaniziranega oddelka, namenjeno uničevanju nasprotnikove žive sile, je med drugim zapisano na spletišču Slovenske vojske.
Slovenska vojska

Preberite še:
Janša si z ukrajinsko kravato pere vest #kolumna

Ukrajinci pozivali k pospešenim dobavam orožja

Vojna v Ukrajini je izbruhnila 24. februarja letos, ko se je začela ruska invazija. Že nekaj dni zatem je Evropska unija (EU) uvedla stroge sankcije proti ruskim državnim podjetjem, obenem pa napovedala, da bo namenila skoraj pol milijarde evrov za financiranje nakupa orožja za Ukrajino. Velik del mednarodne skupnosti, ki je bila sprva zadržana do neposrednega vpletanja v vojno, je spremenila mnenje. Tako je začelo orožje na vojno območje pošiljati vse več evropskih držav.

K temu so pripomogli tudi pozivi iz Kijeva in Bruslja. Ukrajinski pogajalec in svetovalec predsednika Mihajlo Podoljak jih je 16. aprila pozval, naj pospešijo dobave orožja, saj dvomijo, da imajo njihove oborožene sile dovolj orožja in streliva za to, da bi uspešno odbile pričakovano rusko ofenzivo na vzhodu Ukrajine. Dan zatem se mu je pridružila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Toda Ukrajinci so se začeli oboroževati že v mesecih pred invazijo, ko je Rusija krepila vojaško prisotnost ob meji, Vladimir Putin pa zaostroval retoriko. Predstavniki, ki jih je pooblastila vlada v Kijevu, so namreč po Evropi iskali protitankovsko orožje, oklepna vozila in drugo orožje, ki bi jim prišlo prav v pričakovanem spopadu z Rusi. Potrkali so tudi na slovenska vrata.

Kaj je o dogovorih predsednika vlade z Ukrajinci vedel minister za obrambo Matej Tonin?
Kaj je o dogovorih predsednika vlade z Ukrajinci vedel minister za obrambo Matej Tonin?
Twitter / Ministrstvo za obrambo

Natančneje na vrata družbe S Lux, ki jo je leta 2018 ustanovil Marjan Starec. Že več let se ukvarja s posredništvom pri prodaji vojaške opreme, oklepnih vozil in orožja ter vzpostavlja stike s predstavniki vlad in podjetij, ki bi bili zainteresirani za nakup odslužene vojaške opreme Slovenske vojske. Zanimala se je tudi za transporterje oziroma bojna vozila pehote M-80A.

Ti so šli skupaj s tanki M-84 in havbicami kalibra 105 mm v prodajo na podlagi odloka državnega zbora o načrtu prodaje stvarnega premoženja države iz leta 2015 in nekaj mesecev pozneje sprejetega srednjeročnega obrambnega programa. Nekdanja ministrica za obrambo Andreja Katič je tako leta 2016 podpisala sklep, po katerem se odproda 39 teh vozil. Po zadnji cenitvi iz januarja letos naj bi bilo posamezno vozilo vredno 80.000 evrov, kar pomeni, da bi Slovenija z njihovo prodajo zaslužila najmanj 2,8 milijona evrov.

Preberite še:
Toninov nakup oklepnikov vse bolj spominja na Patrio

Denar že nakazali, a jih je prehitela vlada

V začetku letošnjega leta, ko je že kazalo na spopade v Ukrajini, se je na družbo S Lux obrnilo češko posredniško podjetje Pamco INT, ki je delovalo v imenu ukrajinskega obrambnega ministrstva. Pogovori so se intenzivirali po 24. februarju, ko se je začela vojna. V marcu so bila pogajanja s kupci uspešno zaključena, v tem času pa so bili v družbi S Lux tudi v stalnem stiku s predstavniki slovenskega ministrstva za obrambo. Natančneje z Aleksandrom Kuntaričem, zaposlenim na direktoratu za logistiko. Ta jim je nazadnje 28. marca posredoval slike bojnih vozil pehote M-80A.

Dopis, ki ga je ukrajinsko obrambno ministrstvo posredovalo češkemu podjetju Pamco INT. V njem ga obveščajo, da so mu že nakazali sredstva in pričakujejo izpolnitev pogodbe, s tem pa dostavo dogovorjenih bojnih vozil.
Dopis, ki ga je ukrajinsko obrambno ministrstvo posredovalo češkemu podjetju Pamco INT. V njem ga obveščajo, da so mu že nakazali sredstva in pričakujejo izpolnitev pogodbe, s tem pa dostavo dogovorjenih bojnih vozil.
necenzurirano.si

Dva tedna pozneje, 11. aprila, je družba S Lux s Čehi podpisala pogodbo, ti pa so ji tudi nakazali 100-odstotni avans za bojna vozila, ki bi jih odkupili od slovenske države. Šlo naj bi za skoraj štiri milijone evrov. Toda načrte jim je prekrižala Janševa vlada, ki je 15. aprila sprejela tajni sklep, na podlagi katerega bi bojna vozila Ukrajincem podarili. Direktorat za logistiko je nekaj dni zatem družbo S Lux obvestil, da ministrstvo odstopa od posla.

Družba S Lux, ki je nasedla v poslu, je proti državi na upravno sodišče že vložila tožbo s predlogom za začasno odredbo zaradi ugotovitve nezakonitosti in odprave upravnega akta, torej tajnega sklepa vlade. Opozarja, da vsi ti odloki in sklepi, na podlagi katerih se je prodajalo bojna vozila, niso bili nikoli preklicani in so še danes zavezujoči in veljavni. Ne nazadnje so se na tej podlagi dogovorili s Čehi oziroma Ukrajinci, o vsem pa so bili tekoče seznanjeni na ministrstvu.

Preberite še:
Sum kriminala v vojski: plačevali gume za športna vozila, ročne ure ...

Posel preverjata računsko sodišče in tožilstvo

Na ministrstvu vztrajajo, da nikoli niso objavili nobenega razpisa za prodajo, "smo pa omogočali informativne oglede opreme, ki je bila predvidena, da bo prodana, ko bodo za to izpolnjeni potrebni pogoji". Če je družba S Lux že sklepala "posle z blagom, ki ni v njeni lasti, je to njen poslovni riziko". Po naših informacijah so sicer dražbe ministrstva le formalnost, saj se izvedejo po tem, ko je posel že dogovorjen, prav tako tudi cena.

Vlada Janeza Janše za odločitev o neposredni vojaški pomoči Ukrajini pred ruskim agresorjem ni pridobila soglasja državnega zbora. Prav tako še vedno ni znano, zakaj se je odrekla štirim milijonom evrov, ki so jih bili v KIjevu pripravljeni plačati za bojna vozila.
Vlada Janeza Janše za odločitev o neposredni vojaški pomoči Ukrajini pred ruskim agresorjem ni pridobila soglasja državnega zbora. Prav tako še vedno ni znano, zakaj se je odrekla štirim milijonom evrov, ki so jih bili v KIjevu pripravljeni plačati za bojna vozila.
Profimedia

Končno besedo o tem bo imelo upravno sodišče. A to ni edino, ki je zadevo vzelo pod drobnogled. To so že naredili na računskem sodišču, ki bdi nad porabo javnih sredstev, in vrhovnem državnem tožilstvu, kjer bodo preverili sume storitve kaznivih dejanj.

Preberite še:
Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so "padli na tehničnem"