Odslej nas spremljate tudi na Instagramu. Odpri 

Janša prehitel Goloba: vrača se regulacija bencina in dizla

Dan potem, ko je bodoči mandatar Robert Golob javno napovedoval, da bo drastično omejil cene bencina in dizla, ga je prehitela odhajajoča vlada Janeza Janše. Breme plačila končnega računa pa je preložila na novo vlado.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 10. 5. 2022, 15:45


bencin, gorivo, bencinska črpalka, bencinski servis
/
Bobo

Vrača se regulacija cen pogonskih goriv, ki jo je Janševa vlada ukinila takoj po volitvah. Iz predloga uredbe, ki jo je na današnji dopisni seji potrdila vlada, je razvidno, da bo:

- najvišja dovoljena maloprodajna cena za bencin na črpalkah znašala 1,56 evra na liter, za dizel pa 1,668 evra na liter,

- najvišja dovoljena veleprodajna cena bi bila 2 centa nižja,

- podjetja zaradi tega ukrepa ne smejo prenehati prodajati pogonskih goriv,

- uredba bo veljala tri mesece, torej do sredine avgusta.

Maloprodajne cene bi bile torej skoraj 20 centov nižje od trenutno veljavnih na trgu. Na Petrolovi bencinski črpalki na Tivolski cesti v Ljubljani je danes cena bencina 1,717 evra na liter, dizla pa 1,862 evra na liter. Na Petrolovi črpalki na ljubljanski obvoznici pa cena bencina znaša 1,781 evra na liter, dizla pa 1,921 evra na liter. To pomeni, da boste vozniki bencinskih avtomobilov za polnjenje 50-litrskega rezervoarja odšteli med osem in 11 evrov manj, dizelskih avtomobilov pa med deset in dobrih 12 evrov manj.

Kako so določili ceno? Iz obrazložitve uredbe je razvidno, da gre za "zadnje 7-dnevne povprečne reprezentativne cene naftnih derivatov za Slovenijo, ki so bile sporočene Evropski komisiji za Weekly Oil Bulletin".

Nove cene bodo začele veljati dan po objavi v uradnem listu, ki bo očitno še danes, veljale pa bodo tri mesece, to je do vključno 10. avgusta.

/
/
Bobo

Preberite še:
Cene bencina so rekordne tudi zaradi Janševe vlade

S plačilom škode se bo ukvarjala Golobova vlada

Končni račun, ki bi lahko presegel sto milijonov evrov, je odhajajoča Janševa vlada preložila na jesen in s tem novo vlado. Po predlogu bodo primerno nadomestilo podjetjem, ki jim nastaja škoda, torej prodajalcem pogonskih goriv oziroma naftnih derivatov, določili šele po izteku uredbe.

Po dosedanjih ocenah naftnih distributerjev (Petrol, Mol in OMV) jim je zaradi ukrepa najvišje dovoljene drobnoprodajne cene, ki je do nedavnega veljal v Sloveniji, vsak mesec nastalo okoli 30 milijonov evrov škode.

Da se bo vlada po občutni podražitvi pogonskih goriv v zadnjih dneh vnovič odločila za regulacijo cen, je na Twitterju danes namignil tudi Janša. Njegova vlada se je sicer za regulacijo odločila marca letos, torej dober mesec dni pred državnozborskimi volitvami. Opustila pa jo je takoj zatem, ko je na njih doživela hud poraz in se umika v opozicijo.