Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

Nekdanji lastnik Koloseja Sergej Racman je v zaporu. Sodišče je zavrnilo njegovo prošnjo za alternativno prestajanje kazni.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 17. 4. 2024, 05:55


sergej racman
Sodišče ga je zavrnilo in poslalo v zapor.
Svet24

Sergej Racman, znani finančnik in igralničar, ki velja za enega od najbogatejših Slovencev, je v zaporu, kjer je začel s prestajanjem dvoletne zaporne kazni zaradi oškodovanja Koloseja.

To so včeraj za necenzurirano.si potrdili na okrožnem sodišču v Ljubljani. Obramba si je več mesecev prizadevala za to, da bi lahko Racman kazen odslužil s tako imenovanim vikend zaporom, pri katerem bi se tja vračal čez konec tedna, ali pa bi opravljal delo v splošno korist. Na takšen način so kazen prestajali številni vplivni menedžerji in podjetniki, ki so bili obsojeni zaradi gospodarskih kaznivih dejanj. Toda sodišče Racmanovih prošenj ni uslišalo.

"Omenjeni je podal predlog za alternativno prestajanje kazni zapora, kar je tukajšnje sodišče zavrnilo. Višje sodišče v Ljubljani je odločitev prvostopenjskega sodišča potrdilo in odločitev je dne 7. februarja 2024 postala pravnomočna," so pojasnili na sodišču. Zakaj so ga zavrnili, ni znano. Prav tako ne, kdaj natančno je Racman nastopil kazen in v katerem zavodu jo prestaja.

Informacije o Racmanovem odhodu v zapor so se sicer v politično-gospodarskih koluarjih razširile konec prejšnjega meseca. Od takrat poskušamo priti v stik tudi z Racmanovim odvetnikom Mitjo Jeleničem Novakom, a se ta na naše prošnje za pojasnila ne odziva.

Racman je skušal Kolosej s spornimi manevri rešiti pred upniki, a mu ni uspelo. Nepremičnina se je vrnila v stečajno maso, zdaj pa bo Ivo Boscarol na njenem mestu zgradil Odisejado.
Racman je skušal Kolosej s spornimi manevri rešiti pred upniki, a mu ni uspelo. Nepremičnina se je vrnila v stečajno maso, zdaj pa bo Ivo Boscarol na njenem mestu zgradil Odisejado.
Boscarol

Preberite še:
Obsojeni Sergej Racman: borzni maček, ki ima rad igralnice in kino

Kolosej reševal pred zasegom

Kot je znano, je bil Racman obsojen zaradi spornih poslov iz leta 2014. Takrat mu je grozilo, da bo zaradi neporavnanih obveznosti ostal brez Koloseja. Ta je predstavljal njegovo osrednje premoženje, do izbruha epidemije covid-19 pa mu je prodaja kinovstopnic prinašala visoke prihodke. V prostorih Koloseja je bil tudi uradni sedež njegovega poslovnega imperija.

Zato se je Racman domislil načrta, kako bi upnike onemogočil in nepremičnino obdržal v svojih rokah. Prenesel jo je na podjetje SIP Nepremičnine. Tega obvladuje Davorin Vidmar, ki je za Racmana lobiral za igralniško koncesijo v Vrtojbi. S tem se je rešil iz na videz brezizhodnega položaja. Nepremičnina je bila varna pred bankami, ki so proti Koloseju vlagale izvršbe, Vidmar pa jo je tržil naprej tedanjim najemnikom.

Kmalu zatem je šla družba Kolosej v stečaj, več deset upnikov pa je ostalo brez vsega. Namesto v stečajno maso so se namreč najemnine za uporabo stavbe stekale k Vidmarju. Šlo naj bi za najmanj dva milijona evrov.

Novi lastnik se je na zelo inovativen način lotil tudi plačila 15 milijonov visoke kupnine. Ker je prodajna pogodba določala, da lahko poplača neposredno upnike, so podjetja, povezana z Racmanom, od nekaterih upnikov (na dnu zemljiške knjige, ki ne bi dobili poplačila) odkupile več terjatev in jih poplačale.

Racman je bil lastnik več igralnih salonov, a jih je prepisal na poslovne partnerje.
Racman je bil lastnik več igralnih salonov, a jih je prepisal na poslovne partnerje.
Casino Rio

Preberite še:
Vrnitev Sergeja Racmana: se skriva za igralnico, ki želi od države koncesijo?

Zato ga je sodišče obsodilo

Izkazalo se je, da je Racmanu uspelo zgolj preložiti neizbežno. Okrožno sodišče v Ljubljani je leta 2019 odločilo, da je bila prodaja Koloseja, s katero ga je Racman želel rešiti pred upniki, nezakonita. Dve leti pozneje je odločitev potrdilo še višje sodišče v Ljubljani.

Kot je ugotovilo sodišče, je moral kot predsednik uprave Koloseja vedeti, da je družba pred stečajem. S prodajo ključnega premoženja, ki ji je prinašalo prihodke, pa je zabil še zadnji žebelj v njeno krsto. Upnikom Koloseja na čelu z Novo Ljubljansko banko (NLB) je s tem prizadejal veliko premoženjsko škodo. Velik del tega bo moral pokriti Racman. Zoper njega je stečajni upravitelj že sprožil izvršbo.

Kolosej se je medtem vrnil v stečajno maso istoimenske družbe. Na javni dražbi je bil prodan ajdovskemu podjetniku Ivu Boscarolu, ki ga zdaj prenavlja. Za ta namen je ustanovil podjetje Odisejada, v katerem je združil moči z Zdravkom Karanovićem, hrvaškim lastnikom podjetja Karantanija Cinemas, ki se ukvarja z distribucijo filmov.

Racman je sicer v preteklosti svoje sporne poteze opravičeval z navedbami, da mu hočejo pod ceno zaseči Kolosej. V ozadju pa naj bi bili največji konkurenti, ki so skušali priti do največjega kompleksa kinodvoran v prestolnici.

Racmanova vila s posestvom na ljubljanskem Rudniku.
Racmanova vila s posestvom na ljubljanskem Rudniku.
Youtube

Premoženje rešuje pred upniki

Večina njegovega premoženja, tudi igralni saloni, je sicer danes v rokah podjetij, ki so uradno v lasti njegovih družinskih članov ali znancev.

Pred upniki mu je uspelo rešiti tudi svojo graščino, ki stoji na več kot 4500 kvadratnih metrov velikem posestvu na ljubljanskem Rudniku. Na pobudo zdaj že nekdanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), v javnosti bolj znane pod imenom slaba banka, je šla nepremičnina na dražbo, kjer jo je za 1,57 milijona evrov kupilo podjetje R.E.Invest. Po naših informacijah je v ozadju tega podjetja Racman.

Svoje stalno prebivališče je konec leta 2010 oziroma v začetku leta 2011 prenesel v Bratislavo na Slovaškem, neuradno iz davčnih razlogov.

Kmalu znana sodba zaradi zlorabe prostitucije

Proti Racmanu teče tudi sojenje zaradi domnevne zlorabe prostitucije in pranja denarja v nočnem klubu Marina na Ajševici. Racman je prvoobtoženi, grozi pa mu kar do dvanajst let zapora. Skoraj leto dni je preživel v priporu, izpustili pa so ga šele po tem, ko je sodišču nakazal 800 tisoč evrov varščine.

Sergej Racman je obtožen domnevne zlorabe prostitucije v nočnem klubu Marina pri Novi Gorici.
Sergej Racman je obtožen domnevne zlorabe prostitucije v nočnem klubu Marina pri Novi Gorici.
Leo Caharija

Sojenje se sicer bliža koncu. Če obramba ne bo zahtevala dodatnega preverjanja nekaterih dokazov, bo imelo 25. aprila zaključno besedo tožilstvo, 6. maja pa obramba.