Dve državi: ena za srbskega tajkuna, druga proti

Država je pred jutrišnjo skupščino Save podprla načrt, po katerem bi največjemu srbskemu tajkunu Miodragu Kostiću otežili pot do obvladovanja Gorenjske banke, ne da bi mu bilo za to treba plačati en evro kupnine ali pridobiti soglasja regulatorjev.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 21. 6. 2018, 16:31


Necenzurirano prenos
Miodrag Kostić
STA

Nadzorni svet Kada, ki mu predseduje Stane Seničar, je danes soglašal, da uprava paradržavne družbe na jutrišnji skupščini Save podpre točko o zamenjavi terjatev do Save za delnice Gorenjske banke.

Strinjal se je tudi s tem, da skupaj z ameriškim skladom York izpeljejo dokapitalizacijo Save. Kad bi zagotovil 4,7 milijona evrov, Sava pa bi s temi sredstvi kupila delnice Hotelov Bernardin. Strategija države je namreč, da hotelske zmogljivosti združijo pod isto streho.

Bachtiar Djalil, prvi mož Kada
Bachtiar Djalil, prvi mož Kada
STA
S tem bi preprečili uresničitev zanje najslabšega scenarija, ki jim grozi zaradi propadle prodaje delnic AIK Banki Miodraga Kostića. Kot smo poročali, Kostić zaradi izgube dovoljenj ni odkupil delnic Gorenjske banke in je obtičal pri 33 odstotkih lastništva.

Kljub temu je Kostić v zadnjih mesecih našel novo pot do njenega obvladovanja. Izkoristil je dejstvo, da Sava kot največja lastnica banke po odločbi Banke Slovenije v Gorenjski banki že tri leta nima glasovalnih pravic.

Tako bo 20. julija na zahtevo AIK Banke skupščina Gorenjske banke, na kateri bodo odločali o imenovanju treh Kostičevih kandidatov v nadzorni svet. Na skupščini bo med delničarji z glasovalnimi pravicami daleč najmočnejša AIK Banka.

Zato nadzorniki Kada "v izogib možnosti prevlade glasovalnih stališč" od Banke Slovenije in regulatornih organov pričakujejo, da se Savi do tedaj povrnejo glasovalne pravice.

Lidia Glavina ima raje Kostića

Kljub temu je načrt, po katerem bi Kostiću preprečili obvladovanje Gorenjske banke, pod vprašajem. Nasprotovala naj bi mu prva dama Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidia Glavina, ki je že od vsega začetka naklonjena prodaji delnic AIK Banki.

V tem tednu je po naših informacijah potekal sestanek med vodstvom Kada, SDH in ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom. Po trditvah virov blizu ministrstva in Kada naj bi Glavina na sestanku vztrajala pri stališču, da ne bo podprla predloga o zamenjavi terjatev za delnice.

Lidia Glavina, predsednika uprave SDH
Lidia Glavina, predsednika uprave SDH
STA
SDH in Kad imata namreč vsak po 50-odstotni lastniški delež v Savi, pa zakonu pa v njunem imenu glasuje SDH.

Zato nadzorni svet Kada "upravičeno pričakuje, da bo uprava SDH upoštevala predloge uprave Kada in stališče nadzornega sveta Kada ter s tem zavarovala državno premoženje v Savi".

"SDH bo svoja glasovalna stališča podal na skupščini Save in jih vnaprej ne komunicira", je povedala Lidia Glavina.

Če ne bo upoštevala stališč Kada, pa lahko ta od SDH zahteva plačilo morebitne povzročene škode.

Čeprav Kostić nima dovoljenja Banke Slovenije za prevzem Gorenjske banke, nadzorniki Kada dopuščajo tudi podpis nove pogodbe o prodaji delnic AIK Banki, vendar le pod pogojem, da ta do 30. junija zagotovi finančno jamstvo v višini 100 odstotkov kupnine. O tem se mora zdaj z SDH dogovoriti uprava Kada pod vodstvom Bachtiarja Djalila.

Izogibanje objavi prevzemne ponudbe

Poročali smo, da je način Kostićevega prevzemanja banke v resnici preslikava modela, ki so ga pri obvladovanju slovenskih podjetij uporabljali nekdanji slovenski "tajkuni".

Med drugim se, enako kot nekoč "tajkuni", na vse pretege upira objavi prevzemne ponudbe. Če bi AIK Banka presegla prag 33 odstotkov, bi morala objaviti prevzem. Manever z nadzorniki pa bo Kostiću omogočil, da mu preostanka delnic ne bo treba odkupiti še vsaj pet let, s čimer bo prihranil okrog 70 milijonov evrov.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net