Davčna nad šefa ene največjih tekstilnih tovarn v državi

Tekstina, tovarna s skoraj 190-letno tradicijo, nekoč ponos Goriške, ki je bila še pred desetimi leti pred propadom, danes posluje kot prerojena in dosega rekordne rezultate. Njen prvi mož ima medtem velike težave z davkarijo in organi pregona.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 15. 5. 2019, 12:01


Necenzurirano prenos
Tekstina
STA

Po šestih letih iskanja je finančni upravi (Furs) uspelo najti premoženje dolgoletnega direktorja in lastnika Tekstine Simeona Špruka, pri katerem so ob pregledu osebnih financ odkrili davčne nepravilnosti.

Na zahtevo Fursa je za danes na Okrajnem sodišču v Ljubljani razpisana dražba več kot sedem tisoč kvadratnih metrov velikega stavbnega zemljišča v Dolu pri Ljubljani ob kemični tovarni Jub. Za izklicno ceno 273.600 evrov bodo iskali kupca za polovico nepremičnine.

Gre za praktično edino večje premoženje, ki bi ga lahko zasegli prvemu možu Tekstine in z njegovo prodajo poplačali večji del okoli 376 tisoč evrov davčnega dolga. Delnice ajdovske tekstilne tovarne je namreč Špruk že pred časom prenesel na družinske člane.

Izkoristil priložnost in prepisal premoženje

Na Fursu davčno-inšpekcijskih nadzorov, ugotovljenih davčnih obveznosti in njihove izterjave ne komentirajo. Tudi Simeon Špruk ni želel dajati nobenih izjav v zvezi z dražbo.

Že pred časom pa je Špruk povedal, da se mu godi krivica. Davek naj bi mu odmerili neupravičeno, in sicer tako, da so mu kot prihodek upoštevali denarna sredstva, ki jih je dobil ob sprostitvi depozita. Na sklep se je pritožil, a pri tem očitno ni bil uspešen.

Čeprav je bil prepričan o svoji nedolžnosti, je poskušal zemljišča zaščititi pred zasegom. Na njih je vknjižil zavarovanje – zemljiški dolg, ki so ga pred njim izkoristili številni toženi in ovadeni menedžerji. V plačilo zapade čez 180 let.

To je naredil le nekaj mesecev, preden so na Fursu izdali začasni sklep za zavarovanje izpolnitve davčne obveznosti. Pozneje je tudi izkoristil priložnost, ko je bilo zemljišče kratek čas prosto bremen, in ga prenesel na svoje podjetje Svila In. Tega je pozneje prepisal na ženo za vsega 100 evrov. Na koncu pa je lastnik podjetja postal njegov brat Rok Špruk, ki še danes formalno obvladuje Tekstino. Rok Špruk ima v lasti tudi Veterino Kamnik, eno večjih veterinarskih ambulant v državi.

Na Fursu kljub vsemu niso odnehali. Nadaljevali so postopek sodne izvršbe, Okrajno sodišče v Ljubljani pa je marca letos izdalo odredbo o prodaji nepremičnin in razpisalo dražbo.

furs
furs
STA

Preiskujejo zlorabo položaja in davčno utajo

V obdobju, ki so ga preiskovali davčni inšpektorji, je bila Tekstina pod vodstvom Špruka globoko v rdečih številkah. Tudi zaradi krize v panogi in prestrukturiranja so bili njeni prihodki na zgodovinsko nizki ravni, zmanjševati je morala število zaposlenih ...

Po mnenju kriminalistov in tožilstva je bila visoka izguba tudi posledica domnevnih nepravilnosti pri poslovanju in lastninjenju ajdovske tekstilne tovarne.

Na specializiranem državnem tožilstvu so že leta 2017 zahtevali in tudi dosegli uvedbo sodne preiskave. Sedem fizičnih oseb in dve pravni osebi so osumili storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic in davčne zatajitve.

Ali je sodna preiskava že končana, kakšne so bile ugotovitve in ali so proti vpletenim vložili obtožnico, na tožilstvu še preverjamo.

O tem, da Špruk že vrsto let sistematično izčrpava tekstilno tovarno iz Ajdovščine, smo obširno poročali. Razkrivali smo sporne posle, predvsem vprašljive preprodaje finančnih naložb in zemljišč, v katerih so visoke razlike obtičale pri neznanih posrednikih. Na sume oškodovanja Tekstine je pokazala tudi posebna revizija, ki so jo zahtevali mali delničarji.

Tekstina kot prerojena

Medtem ko ima njen direktor in lastnik velike težave z davčno oblastjo in organi pregona, poslovanje Tekstine cveti. Usmerila se je v nove produkte, in sicer izdelavo tkanin za srajce in zaščitne delovne obleke.

Še leta 2009 je bila ajdovska družba na tleh. Ustvarila je zgolj 3,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je pomenilo 36-odstotni padec v primerjavi z letom prej, in visokih 2,8 milijona evrov izgube. Večina te je bila posledica odpisov finančnih naložb.

Tekstina
Tekstina
posnetek zaslona

Danes Tekstina posluje kot prerojena. V Ajdovščini iščejo nove delavce, prodaja raste, dobiček dosega zgodovinske ravni, dodana vrednost pa je lani dosegla za tekstilno panogo zavidljivih 89 tisoč evrov na zaposlenega. Tudi povprečna mesečna plača je visoka in presega 2.000 evrov bruto.

Tekstina je v lanskem letu povečala prihodke od prodaje za sedem odstotkov, na 13,7 milijona evrov. Praktično vse izdelke proda na tujih trgih. Izboljšala je tudi končni poslovni izid, ustvarila je več kot tri milijone evrov čistega dobička.

"Družba je nadaljevala izvajanje aktivnosti za dosego vizije postati kreativni in inovativni ponudnik tkanin. Nadaljevali smo investicije v razvoj in povečali sodelovanje z modnimi oblikovalci," je poslovnim partnerjem v letnem poročilu pojasnil Špruk. Načrtov za letos ni razkril, saj so razmere na svetovnem trgu tekstila težko napovedljive.

Nepremičnine prenesel na družinsko podjetje

V lanskem letu se je Špruk odločil, da bo od Tekstine oddelil nepremičnine in jih prenesel na podjetje Kastra, ki je v lasti družinskega podjetja Svila In. Zdaj Tekstina iste nepremičnine najema in zanje plačuje najemnino. Kolikšno, ni razkrito. Po tej "poslovni reorganizaciji" naj bi v Tekstini bolje upravljali tveganja.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net