Bo to nova ministrica za zdravje?

V političnih kuloarjih se vse glasneje govori o zamenjavi ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
nedelja, 17. 5. 2020, 07:30


4332857422_e5483ed0ab_o
Za vodenje ministrstva za zdravje naj bi bila najresneje v igri Mercedes Lovrečič.
TEDxMaribor

Usoda Tomaža Gantarja na položaju ministra za zdravje je vse bolj negotova. V zadnjih tednih se v političnih kuloarjih vse glasneje govori, da se bo moral posloviti s položaja. Krožijo informacije o njegovih potencialnih naslednikih. Najresnejša kandidatka naj bi bila Mercedes Lovrečič, zdravnica psihiatrinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Ni skrivnost, da med Gantarjem in predsednikom vlade Janezom Janšo ni kemije. Več virov nam je potrdilo, da je njun odnos v vladi že od začetka epidemije napet. Nezaupanje je vidno iz številnih Janševih potez. 

Že prvi teden vlade je želel premier za državno sekretarko na Gantarjevem ministrstvu imenovati poslanko SDS Jelko Godec. Pozneje jo je imenoval za državno sekretarko v svojem kabinetu. Med epidemijo je vlada s spremembo zakonodaje ministru za zdravje odvzela pristojnost za razglasitev konca epidemije. To lahko zdaj stori le vlada. 

Zakaj Janša ne zaupa Gantarju

Tudi četrtkovo odločitev o razglasitvi konca epidemije je sprejel Janša, vlada pa pozneje le potrdila na dopisni seji. Gantar je zanjo izvedel šele naknadno - v času, ko je bil na izredni seji sveta Demokratične stranke upokojencev (DeSUS). Več virov nam je potrdilo, da je Gantar moral prekiniti govor, v katerem je kritično ocenjeval položaj stranke v koaliciji, in oditi na vlado.

Premier naj bi Gantarju zameril tudi več kadrovskih odločitev. Nekdanjo direktorico NIJZ Nino Pirnat, članico SD, ki jo je Janševa vlada prvi dan dala na stranski tir, je Gantar zaposlil kot vodjo direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu. Za začasnega direktorja NIJZ je izbral Ivana Eržena, ki je javno podvomil v smiselnost več vladnih ukrepov za zajetitev epidemije. Novo jabolko spora je Uroš Prikl, nekdanji poslanec DeSUS, ki sodi v levo krilo stranke. Gantar naj bi ga želel imenovati za državnega sekretarja.

Med Tomažem Gantarjem in predsednikom vlade Janezom Janšo ni kemije.
Med Tomažem Gantarjem in predsednikom vlade Janezom Janšo ni kemije.
STA

Odnosi naj bi se dokončno poslabšali v zadnjih dneh, saj Gantar vse težje skriva nezadovoljstvo z nekaterimi dogajanji v vladi. Ob vložitvi interpelacije proti ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku je poudaril, da ga bo Desus podpiral, "če bo vse potekalo z ustreznimi dokazili, da nepravilnosti ni bilo". Medtem ko premier piše basni o "vojni z mediji", je Gantar opozoril, da "so mediji kritični in raziskovalni, kar je prav".

Bodo v DeSUS res žrtvovali Gantarja? 

Tudi zato ne presenečajo informacije, da premier že pogleduje za potencialnimi Gantarjevimi nasledniki. Najresneje naj bi bila v igri Mercedes Lovrečič, ki se je do zdaj poklicno ukvarjala s psihiatričnimi motnjami pri zlorabah alkohola in drog. Dela tudi v centru za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti v Zdravstvenem domu Izola.

V primeru zamenjave bi znotraj vlade zelo verjetno prišlo do prerazporeditve resorjev, o čemer se je špekuliralo že pred časom. SDS bi prevzela ministrstvo za zdravje, DeSUS pa prepustila resor za strateške projekte in kohezijo. To bi pomenilo, da bi se sedanji minister Zvonko Černač (SDS) vrnil za poslanca v državni zbor. 

A zeleno luč za to mora prižgati predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Gantarjev položaj bo tako v veliki meri odvisen od dogajanja v stranki. Čeprav je Gantar z nedavno razrešitvijo generalne sekretarke Nine Stankovič izgubil pomembnega zaveznika, ima še vedno zelo veliko podporo v strankini bazi. To Pivčevi, ki se pri prevzemanju vzvodov moči v DeSUS vse bolj tudi javno naslanja na Janšo, otežuje morebitni dokončni obračun z Gantarjem, s katerim sta še januarja skupaj v boju za oblast v DeSUS premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca