Bo danes dan odstopov ministrov?

Neuradno: vsaj dva ministra Janševe vlade naj bi danes grozila z odstopom.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 4. 11. 2021, 10:55


Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek medtem vztraja, da bo v primeru zaprtja gospodarstva odstopil on.
STA

Zaradi katastrofalne epidemiološke situacije, ki se kaže v rekordnem številu okužb in praktično zasedenih zmogljivostih bolnišnic, utegne že danes priti do večjih političnih pretresov v vladi.

Po naših informacijah naj bi namreč minister za zdravje Janez Poklukar na današnji seji postavil ultimat, s katerim naj bi zahteval desetdnevno popolno zaprtje javnega življenja. Gre za ukrep, ki ga je že v ponedeljek ministrstvu predlagala strokovna skupina za covid-19, a si je dan pozneje premislila – prav zato, ker je temu takrat nasprotoval Poklukar. Pri tem ga je javno pokrila vodja strokovne skupine Mateja Logar, ki mu je poslala novo različico zapisnika seje, v kateri predloga "lockdowna" ni več bilo.

A zdaj si je očitno premislil tudi Poklukar. Kot nam je zatrdilo več virov, naj bi spoznal, da je epidemija dokončno ušla nadzoru. Pred dejstvom, da je sam kot minister za zdravje prvi v verigi politične odgovornosti, naj bi se skušal ubraniti z zahtevo po novem "lockdownu", ki bi zajemal tudi pomemben del gospodarstva.

Janez Poklukar je postavil ultimat: zaprtje države ali odstop s položaja ministra za zdravje.
Janez Poklukar je postavil ultimat: zaprtje države ali odstop s položaja ministra za zdravje.
STA

Toda Poklukarjevemu ultimatu naj bi se že uprl minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Po naših informacijah naj bi zagrozil, da bo v tem primeru sam odstopil iz vlade, skupaj z njim pa bi koalicijo zapustila tudi SMC, ki ji predseduje. To bi dejansko pomenilo razpad tretje vlade Janeza Janše, ki jo danes pretresa nadaljevanje afere "Glupi davki". V oddaji 24ur Zvečer so namreč včeraj objavili nov posnetek pogovora med sedanjim ministrom za okolje Andrejem Vizjakom in prvim možem DZS Bojanom Petanom iz leta 2007. V njem Vizjak Petanu zagrozi, da v primeru, če se bo proti taboru države skušal boriti na sodišču, nima možnosti, saj bodo "kakšnemu sodniku jajca strli".

Če bo Poklukar ultimat res vezal na svoj odstop, bi povlekel podobno potezo, kot jo je konec lanskega novembra njegov predhodnik. Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je namreč v trenutku, ko je drugi val epidemije ušel nadzoru, od vlade zahteval popolno zaprtje države in gospodarstva. Temu sta nasprotovala tako minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek kot predsednik vlade Janez Janša, ki je na takratni seji Gantarja označil kot prvega krivca za stanje epidemije. Nekaj tednov pozneje je Gantar zapustil vladne vrste, z njim pa tudi DeSUS.

Epidemiološke razmere so sicer že bistveno slabše kot v času drugega vala lani jeseni. Toda takrat je vlada že zaprla javno življenje, kar je vodilo do ustalitve števila novih okužb in posledičnih hospitalizacij. Zdaj je drugače. Okužbe se skokovito povečujejo, iz dneva v dan dosegamo nove rekorde. Z nekaj tednov zamude bo sledil tudi pritisk na bolnišnice in intenzivne postelje, ki jih je na voljo celo manj kot v prejšnjih valih.

V bolnišnicah je zaenkrat precej manj obolelih s covid-19 kot na vrhuncu drugega vala, vendar se število skokovito povečuje. Največji problem so intenzivne postelje, ki jih je zdaj na voljo celo manj.
V bolnišnicah je zaenkrat precej manj obolelih s covid-19 kot na vrhuncu drugega vala, vendar se število skokovito povečuje. Največji problem so intenzivne postelje, ki jih je zdaj na voljo celo manj.
Covid Sledilnik

V sredo je bilo ob 10.156 opravljenih PCR testih potrjenih kar 4511 okužb. Pozitivnih je bilo 44,4 odstotka izvidov. Pred tem je bila rekordna številka dosežena v torek, ko je bilo potrjenih 3456 okužb. Po včerajšnjih podatkih je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 670 bolnikov s covid-19, od tega 159 na oddelkih za intenzivno nego. Teh je sicer po navedbah pristojnih vsega skupaj 191.