Vlada cene zemljenskega plina zamejila tudi za vrtce, šole in druge ustanove

Četrtek je dan, ko se vlada sestane na svoji redni tedenski seji in sprejema nekatere pomembnejše odločitve.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R./STA
četrtek, 26. 1. 2023, 12:41


Bojan Kumer
Bojan Kumer
Marko Vavpotič

Po današnji redni seji vlade je na novinarski konferenci spregovoril minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Spomnimo, minister Kumer je že včeraj predstavil nekatere podrobnosti o nazadnje sprejetih uredbah o oblikovanju cene toplote in o subvencijah za nakup lesnih peletov. Danes je predstavil še eno sprejeto uredbo, in sicer uredbo, s katero se zamejuje cena zemeljskega plina zaščitenim odjemalcem, ki se ogrevajo iz sistema daljinskega ogrevanja.

Gre za uredbo o dopolnitvi uredbe za zamejitev najvišje drobnoprodajne cene zemeljskega plina za "sisteme daljinskega ogrevanja in za tiste odjemalce, ki se ogrevajo iz tega sistema in izpolnjujejo kriterije zaščitenih odjemalcev," je pojasnil Kumer. Cena se z uredbo, ki velja od 1. januarja letos, omejuje na največ 79 evrov na megavatno uro. Pojasnil je še, da med zaščitene odjemalce spadajo socialne službe, vrtci, osnovne šole, zdravstveni domovi in "vsi tisti, ki so v tej dopolnitvi uredbe priključeni na sisteme daljinskega ogrevanja ali distributerja toplote."

Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena plina za gospodinjske odjemalce in skupne gospodinjske odjemalce ter za plin, ki je potreben za proizvodnjo toplote za gospodinjske odjemalce, za distributerje toplote je po tej uredbi medtem postavljena pri 73 evrih na MWh, poroča STA.