Nemci so padli s 3:1!

V Stožicahse je odvila tekma osmine finala svetovnega prvenstva v odbojki med reprezentancama Slovenije in Nemčije. Slovenska reprezentanca je v odličnem vzdušju Stožic zmagala s 3:1 v nizih.

Svet24
Avtor: Svet24 / Ž.K.
sobota, 3. 9. 2022, 17:29


IMG-0ba4611137ca3c58bf8aa8679d70703f-V (1)
Dvorana Stožice je bila razprodana
Simon Dremelj

Slovenska reprezentanca v odbojki ne skriva visokih ambicij. V zadnjih letih se je povzpela med svetovne velesile v tem športu, beleži izvrstne rezultate in del odločilnih tekem igra pred domačim občinstvom. Današnji prvi set se je začel izenačeno, Nemci so celo povedli, naši fantje pa so iznačili pri rezultatu 7:7. Nato pa so stopili na plin, vzeli stvari v svoje roke in z nekaj uspešnimi blokadami rezultat obrnili v svojo korist in povedli za pet točk 18:12. V nadaljevanju prvega niza je naše ekipa z odličnim serviranjem razliko le še povečevala in prvi niz je Slovenija dobila s sedmimi točkami razlike 25:18. 1:0 v nizih.

Drugi niz je Slovenija začela obetavno in si hitro priigrala tri točke prednosti 12:9, na kar pa so odgovorili Nemci z odličnim servisom in razliko zmanšali na 13:11. Odgovoril je Tonček Štern s servisom, ki je presegel hitrost 110 kilometrov na uro in razlika je zopet narasla na tri točke 14:11. Po daljšem obdobju izmenjav in ohranjanju varne razlike štirih točk, so Slovenci zopet na koncu niza dali v prestavo višje in drugi niz suvereno zaključili s 25:19.

Nemci se atomskega začetka naše ekipe niso ustrašili in povedli celo s petimi točkami razlike. Slovenci so nasprotnike ujeli pri rezultatu 11:11 in nato z odlično igro preobrnili rezultat in povedli s 14:13. A razlike našim ni uspelo narediti in Nemci so z dobrim servisom uspeli povesti z dvema točkama razlike 18:16. Po minuti odmora, ki jo je zahteval naš selektor Cretu, smo rezultat zopet izenačili 18:18. Proti zaključku niza so se nato bolje pognali Nemci in povedli s 24:21 in si priborili tri zaključne žoge za tretji niz izkoristili pa so že prvo in znižali rezultat v nizih na 2:1 za Slovenijo.

Tretji niz se je začel nervozno in pobudo so prevzeli Nemci, na kar je naš trener reagiral z menjavami v moštvu, po katerih je naša igra zopet stekla in povedli smo za tri točke 10:7. Razlika se je nato povečala na 14:9, se povečala celo na 6 točk, ki pa so se proti koncu niza počasi stopile in Nemčija se približala le na točko razlike na 23:22. Nato pa so Slovenci zbrali in igro zaključili s 25:22.! Zmaga Slovenije v odličnem vzdušju prepolnih Stožic.

Adut iz rokava slovenskega selektorja Cretuja  je bil mladi Rok Možič, ki je na igrišče prišel namesto Klemna Čebulja in prevesil potek tekme v našo korist. Četrtfinalno tekmo bo naša reprezentanca odigrala v sredo.

Kapetan naše ekipe Tine Urnaut je po tekmi povedal: "Mislim, da smo na začetku tretjega niza Nemcem vse preveč podarili, tako da so se zbudili, začeli odlično igrati, posledica tega je bilo bolj negotovo nadaljevanje. Važno pa je, da smo za razliko od tretjega v četrtem pokazali mirnost, ki nam je zagotovila zmago. Veliko zaslug za to imata tudi Ropret in Možič, ki sta samo dokazala, da vsak, ki stopi na igrišče da svoj doprinos. Ne zanima nas, kdo bo nas tekmec v četrtfinalu, važno je, da imamo nekaj časa za počitek, da si napolnimo baterije."