Janša predstavil ukrepe: nekateri ukrepi za celotno državo, ostrejši pa za "rdeče regije", tudi omejitev gibanja in nošenje mask na prostem

Vlada je tehtala in pretehtala, kaj storiti ob povečanem številu bolnikov s koronavirusno boleznijo v bolnišnicah. Nove ukrepe iz tretje faze oranžnega paketa je po dolgi seji vlade v večernih urah državljanom sporočil premier Janez Janša.

Svet24
Avtor: Svet24 / C.E.
sreda, 14. 10. 2020, 21:01


Janez Janša
Janez Janša na današnji novinarski konferenci.
UKOM

Vlada je zaključila sejo in sprejela nove ukrepe. Premier Janša je v začetku povedal, da je vlada sprejela nekatere ukrepe za celo državo, nekateri pa so omejeni na posamezne regije. Sedem regij presega dovoljeno 14-dnevno incidenco, pet je še oranžnih. 

Za celo državo bo s ponedeljkom vstopila v veljavo sprememba v šolah. Od petega razreda dalje bo potekal pouk na daljavo. 

Še ostrejša je omejitev gibanja na posamezne statistične regije. To bo doletelo rdeče regije, v katerih bo obvezno tudi nošenje mask zunaj. Trenutno je "rdečih" regij kar sedem. Rdeče regije so: Gorenjska, Koroška, Osrednjeslovenska, Zasavska, Savinjska, Jugovzhodna Slovenija in Posavska. Zanje bodo od petka dalje veljali naslednji ukrepi:

  • začasna prepoved vseh prireditev in zbiranja nad 10 oseb
  • omejitev storitvenih dejavnosti in športnih aktivnosti
  • omejitev gibanja med temi regijami
  • obvezna nošnja mask povsod, tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah.

Premier je ob tem pozval tudi župane tistih mest, ki so sicer v regijah, ki niso rdeče, a so njihove občine že presegle indikator 14-dnevne pojavnosti za uvrstitev na rdeč seznam, da podobne ukrepe za občinske objekte uvedejo tudi v svojih občinah.

Pozval pa je tudi državljane, naj uporabljajo aplikacijo za sledenje okužbam #ostanizdrav. Za njeno uspešnost jo mora uporabljati večina prebivalstva, a temu zaenkrat še ni tako, zato aplikacija še ne daje zadovoljivih učinkov.

Denarja zmanjkuje

Vlada ima sicer po premierjevih besedah že pripravljen načrt za primer, da se situacija poslabša. Možna je tudi razglasitev epidemije. A ob tem je opozoril, da bi bila takšna situacija neugodna. "Temu bi se radi izognili, ker terja ceno, finančne blazine kot je bila na voljo spomladi pa v prihodnosti ni na razpolago," je dejal Janša in poudaril, da je od naslednjih dveh tednov odvisno, ali bomo virus obvladali, ne da bi plačali višjo ceno, kot smo jo spomladi.

Sicer pa bo vlada podaljšala tudi veljavnost turističnih bonov. Ti bodo zaradi novih omejevalnih ukrepov veljavni tudi prihodnje leto.