Zaradi zaščitne opreme sta se udarila Počivalšek in Tonin

Razkrivamo: ministrstvo Zdravka Počivalška obtožuje ministrstvo Mateja Tonina, da je po koncu prve epidemije nezakonito razdeljevalo zaščitno opremo iz skladišč.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 20. 10. 2020, 05:55


matej tonin, zdravko počivalšek
Zaradi zaščitne opreme se je vnel spor med ministrstvoma, ki ju vodita Zdravko Počivalšek in Matej Tonin.
STA

Medtem ko je vlada Janeza Janše v nedeljo zvečer ponovno razglasila epidemijo, se spet zatika z dobavo zaščitne opreme. Zavod za blagovne rezerve, ki ga vodi Tomi Rumpf, namreč še vedno ni nabavil strateških zalog. A to še zdaleč ni edina težava, ki jo imajo z zaščitno opremo v zadnjih tednih v vladi. 

Dokumenti, ki smo jih pridobili na necenzurirano.si, razkrivajo, da se je zaradi mask, rokavic in druge opreme že v začetku septembra vnel spor med ministrstvoma, ki ju vodita Zdravko Počivalšek (gospodarstvo) in Matej Tonin (obramba). Počivalškovo ministrstvo je obtoževalo Toninovo ministrstvo, da je po preklicu prve epidemije novega koronavirusa konec maja nezakonito razdeljevalo zaščitno opremo iz skladišč uprave za zaščito in reševanje. Na zavodu za blagovne rezerve, ki je kupoval to opremo, tako dolgo časa niso vedeli, koliko mask in druge opreme je sploh še v skladiščih. Prav tako ne, komu vse jo je uprava za zaščito in reševanje razdelila v zadnjih mesecih, je razvidno iz dokumentov. 

Želeli so delati inventuro, a je niso smeli

Začetek spora sega v poletje. Takrat so se na zavodu za blagovne rezerve odločili opraviti inventuro opreme, ki je formalno njihova last. A tega jim, kot razkrivajo dokumenti, v upravi za zaščito in reševanje, ki spada pod ministrstvo za obrambo, niso dovolili. O tem je zavod takoj obvestil Počivalška, ki je o tem poročal vladi. 

Na zavodu za blagovne rezerve, ki ga vodi Tomi Rumpf, so želeli izvedeti, kdo vse je prejel opremo iz skladišča v Rojah.
Na zavodu za blagovne rezerve, ki ga vodi Tomi Rumpf, so želeli izvedeti, kdo vse je prejel opremo iz skladišča v Rojah.
STA

"Uprava za zaščito in reševanje je vso zaščitno opremo, ki jo je razdeljevala po 1. juniju, razdeljevala brez vednosti zavoda. Celo več, uprava ni dovolila, da bi zavod preostalo zaščitno opremo odpeljal v lastno skladišče in izvajal inventure," je ministrstvo za gospodarstvo zapisalo v pripombah na gradivo, s katerim je vlada urejala pravni status že nabavljene zaščitne opreme. Na zavodu so namreč želeli uveljavljati odbitek za plačilo davka na dodano vrednost (DDV). To bi lahko storili le, če bi opremo razdelili brezplačno. Za to zavod ni imel dokazov, saj po podatkih iz dokumentov ni vedel, kako in komu se ta oprema deli.

Predstavniki obeh ministrstev so se takrat dogovorili za sestanek, na katerem očitno niso našli rešitve. Že pred tem je namreč uprava za zaščito in reševanje začela deliti opremo. Prva se je postavila v vrsto Slovenska vojska (SV).

Kaj vse si je iz skladišč vzela vojska

Po podatkih, ki so nam jih na našo zahtevo posredovali z ministrstva z obrambo, je vojska sredi avgusta, ko epidemiološke razmere v državi še niso bile kritične, iz skladišča v Rojah prevzela pol milijona higienskih mask brez standarda, 108.000 mask IIR, 6000 pralnih mask, petsto zaščitnih plaščev, šeststo vizirjev, 12.000 zaščitnih rokavic in 18.000 zaščitnih kombinezonov, kar je četrtina vseh kombinezonov v državnih zalogah. Dodatno opremo, med drugim 30.000 kosov zaščitnih rokavic, je iz skladišča vozilo tudi obrambno ministrstvo.

Slovenska vojska je že sredi avgusta iz skladišča v Rojah vzela del zalog zaščitne opreme. Plačal jo je zavod za blagovne rezerve, ki bi jo moral nabavljati za zdravstvene ustanove. Na fotografiji minister za obrambo Matej Tonin.
Slovenska vojska je že sredi avgusta iz skladišča v Rojah vzela del zalog zaščitne opreme. Plačal jo je zavod za blagovne rezerve, ki bi jo moral nabavljati za zdravstvene ustanove. Na fotografiji minister za obrambo Matej Tonin.
Bobo

Vse to se je dogajalo v času, ko je bila epidemija že dobra dva meseca preklicana. Uprava za zaščito in reševanje zato ni imela več pristojnosti za razdeljevanje opreme. Na zavodu pa so nam potrdili, da je oprema njihova last. To posledično pomeni, da je Počivalškov resor opremo nabavljal za vojsko.

A prava težava, precej večja od spora med dvema resorjema, je drugje. V tem času so namreč brez opreme - očitno tudi na račun vojske - ostale zdravstvene ustanove. Zanje bi jo moral priskrbeti zavod, a pri tem ni bil uspešen. Medtem ko je uprava za zaščito reševanje delila opremo v lasti zavoda, sta temu propadla kar dva razpisa za obnovo zaščitne opreme za bolnišnice, zdravstvene domove in domove za starejše občane. Tretji, največji razpis se je iztekel v petek.

Danes je tako že jasno, da zavodu za blagovne rezerve med obema epidemijama ni uspelo popolniti zalog. Večine opreme iz skladišča v Rojah pa vsaj do začetka oktobra ni uspel dobiti nazaj, je razvidno iz dokumentov. 

Po kakšnih kriterijih so na upravi za zaščito in reševanje torej delili opremo? Jo je dobil vsak, ki je poklical tja, ali ne? "Subjekti so v vseh primerih posredovali vlogo po zakonu o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, s katerim je urejena pomoč med izvajanjem zaščite, reševanja in pomoči," odgovarjajo na ministrstvu za obrambo.

Opremo so tako dobili domovi za starejše občane, v katerih se je med prvimi pojavil novi koronavirus (v Hrastniku, Mariboru in drugje), in osnovne šole, ki jim je uprava razdelila večje količine higienskih mask brez standarda. Med prejemniki opreme iz Roj so bili tudi urad predsednika republike, generalni sekretariat vlade, protokol in druge institucije, le bolnišnice in zdravstveni domovi ne.

Je Zdravka Počivalška vznejevoljilo, ker je ugotovil, da je njegov zavod za blagovne rezerve dejansko kupoval zaščitno opremo za Slovensko vojsko?
Je Zdravka Počivalška vznejevoljilo, ker je ugotovil, da je njegov zavod za blagovne rezerve dejansko kupoval zaščitno opremo za Slovensko vojsko?
STA

So opremo delili nezakonito?

Kakšna je bila pravna podlaga za razdeljevanje opreme iz Roj? "Povezana je z namenom nabave opreme, izhaja pa tudi iz predpisov, ki urejajo varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami," odgovarjajo na ministrstvu za obrambo, kjer se sklicujejo na zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. 

"Izdaja opreme je odvisna od različnih dejavnikov. V primeru nalezljive bolezni COVID-19 so to na primer lokalni izbruhi, posamezna žarišča, višje število hospitaliziranih oseb in oseb na intenzivni negi ter dejstvo, da organi na državni in lokalni ravni za svoje delovanje niso uspeli zagotoviti zaščitne opreme v načrtovanem obsegu v skladu s smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)," so pojasnili na ministrstvu. V juniju so na upravi za zaščito in reševanje reorganizirali tudi logistiko in zamenjali vodjo skladišča v Rojah Klemna Goršeta. Nasledil ga je Erik Pagon, pred tem generalni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve.

Na obrambnem ministrstvu so dodali, da je uprava za zaščito in reševanje "v luči dobrega gospodarja vseskozi spremljala stanje izdanih zaščitnih sredstev in stanje zalog zaščitnih sredstev". Zatrdili so, da je o tem sproti obveščala zavod za blagovne rezerve, čeprav je iz vladnih dokumentov mogoče razbrati drugačno sliko. Na obeh straneh so nam zatrdili, da sta v začetku oktobra v sporu vendarle dosegli dogovor. Kakšnega, na ministrstvu za obrambo ne razkrivajo.