Za napadom na proračun Izole so ljudje iz kroga Janeza Zemljariča

Sledi podjetja R Mercuri, ki od Občine Izola zahteva plačilo skoraj dveh milijonov evrov odškodnine zaradi izgubljene poslovne priložnosti, vodijo do propadlega nepremičninskega projekta, ki ga je pripravljal Janez Zemljarič. Zakaj se je podjetje znašlo pod lupo hrvaške policije?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 23. 1. 2019, 04:00


Necenzurirano prenos
Ladjedelnica Izola
/

Leto se za Danila Markočiča, novega župana Občine Izola, ni začelo najbolje.

Že pred božičnimi prazniki je izvedel, da mora občina po odločitvi višjega sodišča plačati skoraj dva milijona evrov odškodnine neznanemu podjetju R Mercuri iz Bistrice ob Sotli. To je namreč leta 2005 kupilo 2.700 kvadratnih metrov veliko zemljišče na območju nekdanje ladjedelnice, ki mu ga ni uspelo prodati novemu lastniku.

Danilo Markočič, novi župan Občine Izola
Danilo Markočič, novi župan Občine Izola
STA
Krivdo za to je podjetje R Mercuri prevalilo na občino, češ da z nezakonitim odlokom na zemljišču ni dovolila gradnje in spremembe parcel. Vložilo je tožbo in novembra, po sedmih letih pravdanja, spor dokončno dobilo. Odločilno vlogo je imelo vrhovno sodišče, ki je leta 2017 razveljavilo predhodno sodbo višjega sodišča, ugodno za občino.

Ta je zdaj v težavah. Zaradi blokade računov je bilo za kratek čas ogroženo celo izplačilo plač. A v ozadju zgodbe, ki že več tednov odmeva na Obali, se skrivajo vplivni igralci, znani iz nekaterih drugih poslov. Tem je v Izoli očitno uspel manever, s katerim bodo ustvarili lep zaslužek.

Upnik Občine Izola v preiskavi na Hrvaškem

Podjetje R Mercuri nima zaposlenih, v letu 2017 pa ni ustvarjalo prihodkov. Kljub temu se je po informacijah, ki smo jih pridobili, lani znašlo v preiskavi na Hrvaškem.

Tamkajšnja policija je po naših podatkih nanj naletela med preiskavo hudodelske združbe, ki je v državi utajevala davke pri preprodaji avtomobilov visokega cenovnega razreda. V dveh letih ji je uspelo uvoziti 80 vozil, skupaj vrednih več kot štiri milijone evrov. Ljudje, vpleteni v združbo, naj bi po ugotovitvah hrvaških organov upravljali okrog dvajset podjetji v Sloveniji.

Rok Furlan, Tomaž Stopar
Rok Furlan, Tomaž Stopar
Posnetek zaslona
Pri tem dokumenti hrvaške policije, ki smo jih dobili na vpogled, omenjajo tudi podjetje R Mercuri. Kakšna je bila njegova vloga v teh poslih, iz dokumentov ni jasno.

Po naših informacijah podjetje ni bilo zajeto v nedavne preiskave v Sloveniji, med katerimi je policija pridržala Tomaža Stoparja in Roka Furlana. Toda oba naj bi v zadnjih mesecih po naših informacijah pri nekaterih nepremičninskih poslih sodelovala tudi s Tadejo Hočevar, prokuristko podjetja R Mercuri. Pomagala naj bi jima pri nakupu poslovne zgradbe na območju Brežic. Tadeja Hočevar nam je zaradi zadržanosti pojasnila obljubila za danes. 

Skrivnostni poslovnež iz "starih" gradbenih krogov

Uradni lastnik podjetja R Mercuri sicer prihaja iz Nemčije. To je podjetje AR Force, za katerim stoji Andrej Rautner, slovenski poslovnež z dobrimi zvezami v "starih" gradbenih, političnih in obveščevalnih krogih v državah nekdanje Jugoslavije. Njegov svak Nicholas Oman je eden od akterjev orožarskih afer iz obdobja osamosvajanja Slovenije.

Do kod seže vpliv nekdanjega predsednika Službe državne varnosti Janeza Zemljariča?
Do kod seže vpliv nekdanjega predsednika Službe državne varnosti Janeza Zemljariča?
Primož Lavre / Reporter
Rautner se ne pojavlja v javnosti. Najpogosteje ga je mogoče najti v tveganih, celo špekulativnih poslih, ki so "pod radarjem". Rad se loteva nakupov nasedlih nepremičninskih projektov. Od Nove KBM je kupil delež v podjetju Zadar Projekt, ki ima tam v lasti večje zemljišče, iz stečaja CM Celja pa prevzel podjetje S.A.T., ki je v Pulju gradilo stanovanjsko naselje.

Odkupoval je tudi terjatve v podjetjih, ki so bila na robu stečaja, recimo v SCT. Iz njegove stečajne mase je odkupil lastniški delež v novomeškem Begradu. Rautnerjevo ključno podjetje AR Plane je v zadnjih letih pisalo pravna mnenja, namenjena obrambi nekdanjega prvega moža Darsa Matjaža Kneza (2015) in direktorja Gen Energije Martina Novšaka. V spopadu menedžerjev za ACH je pomagalo taboru Sonje Gole.

Projekt Janeza Zemljariča

Tudi v Izoli se Rautner zelo verjetno ni znašel po naključju. Že leta 2005, ko je podjetje R Mercuri kupilo zemljišče v Izoli, sta imela velike načrte na tem območju Vegrad Hilde Tovšak in mariborski Konstruktor. Oba sta pozneje propadla, zemljišča pa so prešla v last bank.

Leta 2010, na vrhuncu krize v gradbeništvu, je v prvi plan stopil nov igralec – Janez Zemljarič. Skupaj z nekaterimi gradbinci je ustanovil podjetje Urbana prenova Izola, ki bi po načrtih vodilo 300 milijonov evrov vreden projekt gradnje nove marine, elitnih hotelov in apartmajev.

Urbana prenova Izola
Urbana prenova Izola
/
Po informacijah naših virov sta Rautner in Zemljarič oziroma njegov krog že vrsto let v dokaj tesnih stikih. Pri tem velja poudariti, da je bilo zemljišče, ki ga je kupilo podjetje R Mercuri, za Zemljaričev projekt ključnega pomena. Povezuje namreč južni in zahodni del načrtovanega elitnega območja v Izoli. Na njem je bila predvidena gradnja luksuznega hotelskega kompleksa.

Na usklajeno delovanje med Zemljaričem in Rautnerjem bi lahko nakazovalo še eno dejstvo. Podjetje R Mercuri je namreč kot manjši upnik Kraškega zidarja tik pred stečajem tega gradbinca vpisalo "plombo" na njegov delež v Urbani prenovi Izola. S tem ga je zaščitilo pred preostalimi upniki. Rautner izjav včeraj ni želel dajati. Za pojasnila o poslih podjetja R Mercuri nas je napotil na Tadejo Hočevar. 

Je zemljišče res želel kupiti solastnik Hajduka?

Tu pridemo do ključnega vprašanja: ali je podjetje R Mercuri zemljišče, ki je bilo del visokoletečih načrtov domačih gradbincev, res želelo že leta 2007 prodati, a mu to ni uspelo, zaradi česar je danes upravičeno do milijonske odškodnine?

Na sodnih obravnavah sta Rautner in Hočevarjeva zatrjevala, da je podjetje za zemljišče že imelo kupca – hrvaško družbo Lucidus, ki jo lastniško obvladuje Jako Andabak, danes eden vodečih hrvaških hotelirjev in pomemben delničar nogometnega kluba Hajduk Split. Lucidus in R Mercuri sta poleti 2007 podpisala tri milijone evrov vredno predpogodbo, ki je veljala leto dni. V tem času bi morala Občina Izola odpraviti odlok o prepovedi gradnje na zemljišču.

Ker tega občina ni storila, je posel po njunih besedah propadel, podjetje R Mercuri pa je bilo prisiljeno zemljišče po nižji ceni (1,9 milijona evrov) prodati Raiffeisen Leasingu in ga hkrati vzeti v najem. To je bil kronski argument podjetja R Mercuri v pravdi, ki mu je na koncu je dalo prav tudi sodišče.

Gradili bi marino na zemljišču, ki ne leži ob morju

Toda ta zgodba ima več mogočih lukenj. Najprej, podjetje Lucidus je bilo v tistem času v precejšnjih težavah. Ustvarjalo je izgube, njegov novi lastnik Andabak pa je Lucidusove naložbe reševal z vplačili svežega kapitala.

Podjetje je takrat imelo v lasti hotele na območju Brača in Makarske riviere. V javnih načrtih ni omenjalo širitve v Slovenijo. Prav tako javno ni objavilo novice o podpisu predpogodbe za zemljišče v Izoli, čeprav so tedaj delnice Lucidusa še kotirale na zagrebški borzi.

Zemljišče, ki ga je pred leti kupilo podjetje R Mercuri. V ozadju ladjedelnica.

Po lastnih besedah jo je podpisal predsednik uprave Lucidusa Vinko Ljubičić. Na sodišču je poudarjal, da je želel Lucidus na območju Izole graditi hotel in marino. A v hrvaški družbi so morali že ob podpisu predpogodbe vedeti, da to v letu dni in brez nakupa ostalih zemljišč zagotovo ne bo mogoče:

  1. Tudi če bi občina odpravila odlok o začasni prepovedi gradnje, bi novi lastnik naletel na novo, še višjo oviro: prostorski načrt, ki ni dopuščal gradnje štirinadstropnega hotela. Dovoljeval je le največ dve etaži, kar je bilo precej manj od njihovih želja. Da so to predstavniki Očine Izola večkrat pojasnili podjetju R Mercuri, je razvidno iz zapisnikov sodnih obravnav.
  2. Na zemljišču v lasti podjetja R Mercurija nikakor ne bi bilo mogoče zgraditi marine, saj to ne leži neposredno ob morju.

R Mercuri: Kriva je Občina Izola

Ali imajo torej na Občini Izola prav, ko zatrjujejo, da je bila prodajna pogodba Lucidusu fiktivna in v resnici nična, češ da novi hrvaški kupec na zemljišču morda sploh ne bi mogel pridobiti lastninske pravice?

V podjetju R Mercuri to že več let odločno zanikajo. V včerajšnji izjavi za javnost je Tadeja Hočevar ponovno poudarila, da je za zaplet kriva občina. "Ta je namreč samovoljno vztrajala pri uporabi leta 2000 sprejetega začasnega, štiriletnega prostorskega ukrepa prepovedi gradnje in drugih posegov, kljub temu da najkasneje od avgusta 2005 za izvajanje te prepovedi ni imela nikakršne veljavne pravne podlage," je zapisala.

občina Izola
občina Izola
STA
Hočevarjeva občini očita še, da je kljub "nezakonitemu in protipravnemu ravnanju njenih uslužbencev" podjetju R Mercuri zaračunavala polno nadomestilo za uporabo stavnega zemljišča. Tega podjetje po naših informacijah ni plačevalo.

Na očitke o slabem finančnem stanju podjetja R Mercuri, ki ima za 133 tisoč evrov negativnega kapitala, je Hočevarjeva odgovorila, da to nima zaposlenih, ker nima sredstev za izplačilo plač. Tudi za to je okrivila občino, češ da je podjetje "povsem onemogočila v docela legalnih investicijskih in legitimnih poslovnih namerah".

Podjetje R Mercuri ima sicer že vrsto let na računu za okrog 700 tisoč evrov sredstev. Ima tudi za slab milijon evrov finančnih obveznosti. Kdo je njegov upnik, iz javno dostopnih virov ni znano.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net