Univerza za milijonski posel na Obali najela cenilca, ki ga preganja tožilstvo

Razkrivamo: avtor cenitve, na kateri temelji šest milijonov evrov vreden nakup prenovljenih prostorov za študente v Kopru, je obdolženec v sodni preiskavi. Zakaj ga preganja tožilstvo?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 25. 9. 2024, 05:55


salko-pivać, univerza-na-primorskem
Prva stran cenitve, s katero je Univerza na Primorskem utemeljila visoko ceno za nakup in prenovo prostorov v Kopru. Izdelal jo je sodni cenilec Salko Pivać.
necenzurirano.si

Univerza na Primorskem se je za več kot šest milijonov evrov vreden nakup prenovljenih prostorov za študente v Kopru, o katerem smo podrobneje poročali v zadnjih dneh, uradno odločila na podlagi cenitve, ki jo je izdelal eden od obdolženih v zadevi Portoroška plaža.

Gre za sodnega cenilca Salka Pivaća, ki ga tožilstvo preganja zaradi suma kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi položaja. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ga je namreč leta 2022 ovadil zaradi očitkov, da je spisal cenitev po nepošteni vrednosti pri sporni oddaji dela portoroške plaže v najem družbi Hotel Palace Portorož. S tem naj bi za skoraj milijon evrov pomagal oškodovati javno komunalno podjetje Okolje Piran. Takrat ga je vodil Gašpar Gašpar Mišič, sicer prvi obdolženi v zadevi.

"Zadeva je v sodni preiskavi," nam je včeraj dejal Pivać. Toda marca letos je za Univerzo na Primorskem izdelal cenitev, ki je bila podlaga za dogovor o ceni nakupa prostorov v poslovni stavbi Barka v Kopru. Univerzi jih je prodalo podjetje Ideal Invest, ki jih je kupilo nekaj mesecev prej. Četudi podjetje nima zaposlenih, lani pa je ustvarilo minimalne prihodke, mu je univerza zaupala še prenovo teh prostorov. Tudi v tem primeru pa cenitev, ki jo je izdelal Pivać, sproža nemalo vprašanj in pomislekov.

Kaj vse je torej pri njej nenavadno?

Univerza na Primorskem je ponudbo za nakup dveh etaž v objektu Barka sprejela šele, ko so ti pred tem prešli v last novoustanovljenega podjetja Ideal Invest. Četudi to nima zaposlenih, lani pa je ustvarilo le minimalne prihodke, mu je zaupala še prenovo objekta, ki jo je ocenila na več kot tri milijone evrov.
Univerza na Primorskem je ponudbo za nakup dveh etaž v objektu Barka sprejela šele, ko so ti pred tem prešli v last novoustanovljenega podjetja Ideal Invest. Četudi to nima zaposlenih, lani pa je ustvarilo le minimalne prihodke, mu je zaupala še prenovo objekta, ki jo je ocenila na več kot tri milijone evrov.
Google

Preberite še:
Primorska univerza preplačala prostore za študente, posrednik bo zaslužil milijone

S prodajalcem so se pogajali, a o tem ne obstajajo zapisniki

Kot smo že poročali, so bili prostori v Barki dolga leta v lasti družbe Monetic, nekoč znane pod imenom Hypo Leasing. Ta jih je že poleti 2022 za 2,9 milijona evrov ponudila Univerzi na Primorskem, ki se takrat ni odločila za odkup. Nato jih je septembra 2023 po isti ceni prodala podjetju Ideal Invest, ki sta ga le devet mesecev prej ustanovili Dijana Sarić in Ana Šukalo, registrirali pa sta ga za trgovino z ribami.

Že oktobra 2023, torej le mesec dni pozneje, je to podjetje prostore ponudilo univerzi, kjer so si naenkrat premislili. Novembra 2023 je projekt novih prostorov že našel mesto v načrtu investicij univerze. Januarja letos pa se je univerza s podjetjem Ideal Invest začela pogajati o nakupu in prenovi prostorov. Kot so nam včeraj pojasnili na univerzi, teh pogovorov ni vodila posebna pogajalska skupina, ampak rektorica Klavdija Kutnar v sodelovanju s službami rektoriata. Ko smo jih zaprosili za zapisnike pogajanj, so nam na univerzi pojasnili, da se ti "niso delali".

V sredo, 6. marca letos, je podjetje Ideal Invest univerzi poslal ponudbo za prodajo prenovljenih prostorov v višini 6,142 milijona evrov. Na tej točki v zgodbo vstopi Salko Pivać. Univerza ga je namreč najela za izdelavo cenitve končnega stanja prenovljenega objekta. Pivać je njegovo vrednost ocenil na 6,157 milijona evrov. To je le 15 tisoč evrov več od cene, ki jo je ponudil prodajalec. Že v torek, 19. marca, sta se univerza in prodajalec dogovorila, da končna cena znaša 6,136 milijona evrov, s čimer je bila praktično enaka ceni iz ponudbe.

Fotografije, ki jih je cenilec naredil ob ogledu prostorov

Iz fotografij je razvidno, da marca letos prostori niso bili preurejeni v študentski dom.
Iz fotografij je razvidno, da marca letos prostori niso bili preurejeni v študentski dom.
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

Preberite še:
Kaj je čudno v poslu univerze s podjetjem brez zaposlenih, ki bo zaslužilo državne milijone

V enem dnevu opravil ogled in spisal 42 strani

Kako je Pivaću v zadnjih dneh pogajanj uspelo v cenitvi skorajda do evra natančno "zadeti" vrednost iz ponudbe prodajalca?

Kot je razvidno iz cenitve, ki so nam jo poslali z univerze, je Pivać v enem samem dnevu opravil veliko količino dela. V petek, 15. marca, le dva delovna dneva pred koncem pogajanj, si je tako uspel ogledati prostore, oceniti vrednost objekta in spisati cenitveni dokument, dolg 42 strani.

Tržno vrednost prenovljenih dveh etaž v objektu Barka se je Pivać odločil ugotoviti na podlagi "primerljivih prodaj". Toda že tu je prišel do prve težave. V štirih letih pred tem namreč ni našel podobnih nepremičnin, ki bi bile predmet prodaje. Vrednost bodočega študentskega doma je zato ocenil na podlagi primerjave z vrednostjo turističnih objektov iz regije. Natančneje, s hotelom v Sežani, manjšim B&B hotelom v starem mestnem jedru Izole in ogromnim zazidljivim zemljiščem v Izoli, na katerem že stoji apartmajsko naselje.

Kako je cenilec prišel do ocene vrednosti prostorov

Nepremičninski posli, ki jih je cenilec vzel kot primerjavo, so se sklepali po bistveno nižjih cenah na kvadratni meter, a je opravil visoke prilagoditve.
Nepremičninski posli, ki jih je cenilec vzel kot primerjavo, so se sklepali po bistveno nižjih cenah na kvadratni meter, a je opravil visoke prilagoditve.
necenzurirano.si

Tudi zato ne preseneča, da je Pivać skupno mesečno najemnino za študentske sobe v koprski Barki ocenil na dobrih 42 tisoč evrov na mesec. To v povprečju pomeni kar 355 evrov na ležišče, zaradi česar je tudi ocenjena vrednost objekta toliko višja. Za primerjavo: tržna stanarina za enoposteljno sobo v študentskem domu v ljubljanski Rožni dolini znaša 272 evrov, subvencionirana pa 118 evrov.

Preberite še:
Zakaj so šli pri Švarc Pipan v 8 mio nakup brez lastne cenitve? Da bi "prihranili"

Ocenjeval študentski dom, ki ga sploh še ni bilo

Tu pridemo do vprašanja, kaj je sploh ocenjeval Pivać. V poročilu je zapisal, da je predmet cenitve prenovljeni študentski dom. V njem je recimo mogoče prebrati, da so bili že leta 2023 "prostori preurejeni v 117 študentskih sob in popolnoma na novo opremljeni".

A to ne drži. Iz fotografij, priloženih k cenitvi, je razvidno, da so v njih pisarne in ne študentske sobe. Še letos, ko so objekt obiskali predstavniki ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, pa so se v njem opravljala šele rušitvena dela. Bistvo: Pivać ni mogel ocenjevati vrednosti študentskega doma, ker ga takrat v teh prostorih še ni bilo. Logično, saj mora podjetje Ideal Invest po pogodbi z univerzo prenovljen objekt predati šele do konca letošnjega leta.

Cenilec je v dokument zapisal, da so bili prostori že lani preurejeni v študentske sobe. To ne drži.
Cenilec je v dokument zapisal, da so bili prostori že lani preurejeni v študentske sobe. To ne drži.
necenzurirano.si

"Nekateri prostori v objektu so bili (v času cenitve, op. a.) prenovljeni. Izvedene so bile manjše prilagoditve," nam je včeraj pojasnil Pivać. Kako se torej to sklada z njegovimi navedbami iz cenitve, da so bili prostori že leta 2023 popolnoma na novo opremljeni? "Cenitve nimam pri roki. Če tako piše, potem drži," je odgovoril. Naknadno so nam na univerzi pojasnili, da je Pivać "opravil cenitev končnega stanja objekta, ki je uporaben za namen študentskih domov in vseljiv z uporabnim dovoljenjem".

Tudi sicer Univerza na Primorskem za pomoč pri svoji največji letošnji investiciji, ki jo bo financirala z denarjem iz proračuna, ni najela pooblaščenega cenilca vrednosti, ki bi za to dejavnost pridobil dovoljenje Slovenskega inštituta za revizijo. Salko Pivać je namreč "le" sodni cenilec in izvedenec gradbene stroke. Gre za pomembno razliko. Pooblaščeni cenilci vrednosti so pod nadzorom inštituta in agencije za javni nadzor nad revidiranjem, ki jim lahko v primeru kršitve pravil in standardov ocenjevanja izrečeta sankcije. Medtem sodni cenilci delajo cenitve le za potrebe sodišč. Njihovo delo nadzoruje strokovni svet, ki deluje v okviru ministrstva za pravosodje.