Kaj je čudno v poslu univerze s podjetjem brez zaposlenih, ki bo zaslužilo državne milijone

Kako je Univerza na Primorskem za partnerja pri šest milijonov evrov vrednem nakupu prostorov za študente v Kopru našla neznano podjetje brez zaposlenih in z minimalnimi prihodki? Zakaj se je z njim o projektu pogajala brez lastne cenitve?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 24. 9. 2024, 05:55


897392_066-univerza1
Zakaj Univerza na Primorskem, ki jo vodi rektorica Klavdija Kutnar (na fotografiji), ni sama kupila prostorov v Kopru in nato poiskala gradbenega izvajalca za prenovo?
Jakob Bužan

Včeraj smo razkrili, da bo Univerza na Primorskem z denarjem iz državnega proračuna kupila del poslovnega objekta Barka v Kopru, kamor želi nastaniti študente. Za prostore, ki se nahajajo v dveh etažah in obsegajo 2000 kvadratnih metrov, bo odštela več kot šest milijonov evrov, četudi jih je manj kot leto dni pred tem za slabe tri milijone evrov kupilo podjetje Ideal Invest. To je bilo ustanovljeno le nekaj mesecev prej.

Na univerzi, ki jo vodi rektorica Klavdija Kutnar, se branijo, da bo do tako visoke razlike v ceni, torej 3,2 milijona evrov, prišlo zato, ker kupujejo prostore na ključ. Ideal Invest mora tako še prenoviti in opremiti prostore, v katerih bo nato 118 ležišč za študente. To pa pomeni, da bo univerza za eno posteljo v stavbi, zgrajeni leta 1995, v povprečju plačala 52 tisoč evrov. Za primerjavo:

- na zemljišču v neposredni soseščini objekta Barka v Kopru želi univerza zgraditi nov študentski dom s 650 ležišči. Načrtovana povprečna cena ležišča v tej novogradnji je 45 tisoč evrov, torej sedem tisoč evrov manj.

- Iz načrta investicij univerze pa je razvidno, da želi ta v Izoli za 3,2 milijona evrov kupiti rabljeno nepremičnino z 90 urejenimi študentskimi ležišči. Cena postelje bi torej znašala 35 tisoč evrov, torej kar 17 tisoč evrov manj kot v koprski Barki.

Gre za eno njihovih najdražjih investicij v nastanitve za študente. Kaj vse je še čudno pri najnovejšem poslu Univerze na Primorskem? Skušali smo poiskati odgovore na več ključnih vprašanj.

Univerza na Primorskem bo z denarjem države plačala šest milijonov evrov za prostore za nastanitev študentov, ki jih je prodajalec manj kot leto dni prej kupil za polovico ceneje.
Univerza na Primorskem bo z denarjem države plačala šest milijonov evrov za prostore za nastanitev študentov, ki jih je prodajalec manj kot leto dni prej kupil za polovico ceneje.
google

Preberite še:
Primorska univerza preplačala prostore za študente, posrednik bo zaslužil milijone

Zakaj univerza sama ne prenavlja prostorov, ki jih je kupila?

Vprašanje je na mestu, ker Univerza na Primorskem do zdaj študentskih nastanitev ni kupovala na ključ.

Primer: konec leta 2022 je v isti stavbi kupila za 1.300 kvadratnih metrov prostorov nekdanjega Garni hotela Pristan, za katere je plačala slabih 1,6 milijona evrov. V ceno je bila vključena tudi oprema. Takoj zatem se je odločila za izvedbo investicijskih in vzdrževalnih del, s katerimi je sobe prilagodila za bivanje študentov. Cena: 236 tisoč evrov. V prostorih je 55 ležišč.

Podobno je bilo, ko je univerza konec leta 2021 od Luke Koper kupila stari samski dom za delavce. Zanj je plačala dober milijon evrov, a ga je nato morala v celoti prenoviti. Za gradbena in druga dela je na razpisu izbrala podjetje Makro 5, ki je kot edino oddalo ponudbo, vredno 1,8 milijona evrov. V povprečju je ležišče v tem objektu univerzo stalo manj kot 40 tisoč evrov.

Univerza na Primorskem je od Luke Koper kupila stari samski dom za delavce v Kopru in sama našla gradbenega izvajalca za njegovo celovito obnovo oziroma rekonstrukcijo.
Univerza na Primorskem je od Luke Koper kupila stari samski dom za delavce v Kopru in sama našla gradbenega izvajalca za njegovo celovito obnovo oziroma rekonstrukcijo.
Google

Zakaj so se zdaj na univerzi odločili za drugačno rešitev? Kot so pojasnili, jim je prvotni lastnik objekta Barka, družba Monetic, že junija 2022 ponudil odkup dveh etaž za 2,9 milijona evrov. "Ob upoštevanju različnih dejavnikov, tudi finančnih zmogljivosti univerze in iskanju hitrejših rešitev za pridobitev dodatnih študentskih postelj, smo se leta 2022 odločili, da je racionalnejši nakup bivšega Garni Hotela Pristan in nadaljevanje projekta prenove (starega samskega doma, op. a)," so poudarili na univerzi.

To pomeni, da se jim je zdelo bolj smiselno, da od podjetja Ideal Investa kupijo prostore na ključ za dobrih šest milijonov evrov, kot da jih odkupijo od prvotnega lastnika za polovico manj denarja in nato sami poiščejo izvajalca za njihovo preureditev. Za to bi imeli na voljo kar 1600 evrov na kvadratni meter.

Eden od načrtovanih projektov Univerze na Primorskem.
Eden od načrtovanih projektov Univerze na Primorskem.
Univerza na Primorskem

Preberite še:
Afera sodna stavba: policija sumi, da je bil posel z Vežnaverjem dogovorjen vnaprej

Kje je za prenovo našla neznano podjetje brez zaposlenih?

Ideja o projektu Barka se je v igro vrnila šele konec oktobra 2023. Takrat je, tako pravijo na univerzi, z njimi stopil v stik Simon Vabič, direktor podjetja Ideal Invest, ki je mesec dni pred tem prostore od družbe Monetic odkupilo za 2,9 milijona evrov. Torej po isti ceni, po kateri bi jih lahko že prej tudi univerza.

"Od Simona Vabiča smo prejeli (...) ponudbo za nakup nepremičnine v njihovi lasti, v kateri bi uredili nastanitvene kapacitete z vsemi normativi in v celoti opremljene (120 ležišč, 6.600.000 EUR)," pojasnjujejo na univerzi, ki je projekt že tri tedne pozneje uvrstila na prvo mesto v sedemletnem načrtu investicij.

A ključno vprašanje je naslednje: podjetje Ideal Invest leta 2023 ni imelo zaposlenih, ustvarilo pa je slabih 17 tisoč evrov prihodkov. Le nekaj mesecev pred nakupom stavbe se je registriralo za izvedbo stavbnih projektov. Kljub temu so takšnemu podjetju na Univerzi zaupali izvedbo več milijonov evrov vrednega projekta na ključ.

Podjetje Ideal Invest nima zaposlenih, konec lanskega leta pa je imela več dolgov kot premoženja in s tem negativen kapital.
Podjetje Ideal Invest nima zaposlenih, konec lanskega leta pa je imela več dolgov kot premoženja in s tem negativen kapital.
Ebonitete.si

Preberite še:
Šef javnega podjetja, ki kopiči nepremičnine, si je kupil tudi jahto

Zakaj se je o projektu pogajala brez lastne cenitve?

Kot so nam pojasnili na univerzi, so se s podjetjem Ideal Invest o projektu nakupa in prenove prostorov začeli pogajati januarja letos. V njih je kot pooblaščenec Ideal Investa sodelovala tudi Odvetniška pisarna Cek, ki jo s podjetjem povezuje isti naslov. Pogajanja so trajala dva meseca.

Šele tik pred koncem, v petek, 15. marca letos, je univerza pridobila lastno cenitev objekta, ki ga je kupila. Ta je vrednost prenovljenih prostorov ocenila na 6,157 milijona evrov. Že v torek, 19. marca, sta se univerza in prodajalec dogovorila o končni ceni, ki je znašala 6,136 milijona evrov, torej le 20 tisoč evrov manj.

So s cenitvijo na univerzi zgolj "pokrili" ceno, dogovorjeno že prej?

Odgovor na to vprašanje bi lahko dali le zapisniki pogajanj med univerzo in podjetjem Ideal Invest. Nenavadno pa je dejstvo, da znaša izpogajana končna vrednost projekta, ki je bila 20 tisoč evrov nižja od cenitve, natanko 52.000 evrov na posteljo.

Na ministrstvu, ki ga vodi Igor Papič (na fotografiji), so bili z nakupom dela objekta v Kopru uradno seznanjeni šele marca letos, ko so bila pogajanja o ceni že zaključena.
Na ministrstvu, ki ga vodi Igor Papič (na fotografiji), so bili z nakupom dela objekta v Kopru uradno seznanjeni šele marca letos, ko so bila pogajanja o ceni že zaključena.
Bobo

Je univerza državo postavila pred izvršeno dejstvo?

Iz kronologije dogodkov je jasno, da se je univerza odločila za izvedbo projekta in dogovorila o njegovi ceni. Šele potem je s ključnim investicijskim dokumentom seznanila ministrstvo, ki ga vodi Igor Papič.

Tam so nam namreč potrdili, da so dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) od univerze prejeli šele 19. marca, torej na dan, ko so bila pogajanja z Ideal Investom že zaključena. Že dobre tri mesece pozneje je ministrstvo vladi predlagalo, naj univerzi za projekt odobri proračunska sredstva. Univerza je sicer ministrstvo o tem, da kupuje nepremičnino, prvič obvestila konec leta 2023.