Mahnič želel fotografirati policijske dokumente

SDS je za pridobivanje potencialno obremenilnih podatkov o političnih konkurentih izrabila parlamentarni nadzor nad varnostno-obveščevalnimi službami. Bo kdo odgovarjal?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 16. 9. 2020, 05:55


žan mahnič
Po naših informacijah je želel Žan Mahnič posamezne dokumente, ki jih je na policiji pregledal KNOVS, tudi fotografirati.
STA

"Sporočamo, da minister Zdravko Počivalšek z zadevo ni seznanjen in je zato tudi ne more komentirati."

Tako so se iz kabineta ministra za gospodarstvo odzvali na včerajšnje razkritje necenzurirano.si, da je SDS med pogajanji o sestavi nove vlade iskala podatke o policijskih preiskavah proti Zdravku Počivalšku. O tem je po naših informacijah pri vrhu policije poizvedoval tedanji poslanec SDS Zvonko Černač, član parlamentarnega odbora za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (KNOVS), ki je 18. februarja nenapovedano obiskal sedež policije. Tam ga je zanimalo, ali policija vodi kakršen koli predkazenski postopek proti Počivalšku, njegovi nekdanji družbi Terme Olimia in podjetju Celjske mesnine, ki ga vodi Počivalškov tesen prijatelj Izidor Krivec.

Na Počivalška smo včeraj naslovili več vprašanj. Zanimalo nas je, ali je vedel, kaj sta vrh policije spraševala Zvonko Černač in vodja delegacije KNOVS Žan Mahnič, ali je Černač podatke o preiskavah zahteval na Počivalškovo željo in če ne, kako bo sam ukrepal po tem razkritju. Konkretnih odgovorov nismo dobili.

Če gre verjeti Počivalšku, da "z zadevo ni seznanjen", bi to pomenilo, da je SDS pri policiji na nezakonit način iskala podatke, ki so potencialno obremenilni za predsednika SMC.
Če gre verjeti Počivalšku, da "z zadevo ni seznanjen", bi to pomenilo, da je SDS pri policiji na nezakonit način iskala podatke, ki so potencialno obremenilni za predsednika SMC.
Primož Lavre

Kaj je želel fotografirati Mahnič

Vprašanje, ali in kaj je o početju SDS na policiji vedel Počivalšek, je ključno za razumevanje takratnega dogajanja. Če gre verjeti Počivalšku, da "z zadevo ni seznanjen", bi to pomenilo, da je SDS pri policiji na nezakonit način iskala podatke, ki so potencialno obremenilni za predsednika SMC, druge največje koalicijske stranke. Za to je grobo zlorabila institut parlamentarnega nadzora nad varnostnimi in obveščevalnimi službami.

Černač in Mahnič sta morala vedeti, da za pridobivanje policijskih podatkov iz konkretnih preiskav nimata zakonskih pooblastil. KNOVS je namreč pristojen le za nadzor prikritih preiskovalnih ukrepov, odrejenih s sodno odločbo. Pridobi lahko podatke o številu zadev in oseb, zoper katere so bili ti odrejeni, o zakonitih razlogih za to, časovnem obdobju, številu in vrsti komunikacijskih sredstev, zajetih v ukrepe ... 

To naj bi Černaču in Mahniču že takrat pojasnili tudi na policiji. Njune zahteve za podatke o konkretnih preiskavah proti Počivalšku, Krivcu, Termah Olimia, Celjskih mesninah ter drugih posameznikih in podjetjih so zato zavrnili. Toda Mahnič naj bi šel s svojimi zahtevami še dlje. Po naših informacijah je želel posamezne dokumente, ki jih je na policiji pregledal KNOVS, tudi fotografirati. Tudi to mu ni uspelo, saj tega ne dovoljuje zakon o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb. 

Zakaj je SDS sploh potrebovala policijske podatke?

Na predsednika KNOVS Matjaža Nemca (v sredini) smo že včeraj naslovili zahtevo za umik oznake "interno" z zapisnika, prilog, dopolnitev in ostalega gradiva.
Na predsednika KNOVS Matjaža Nemca (v sredini) smo že včeraj naslovili zahtevo za umik oznake "interno" z zapisnika, prilog, dopolnitev in ostalega gradiva.
STA

Zakaj je Černač sploh potreboval te podatke, uradno ni znano. Delegacija KNOVS je policijo obiskala med prvim in drugim krogom pogovorov o oblikovanju nove vlade. Ali, kdaj in kako bi jih uporabila proti Počivalšku, je mogoče le ugibati. 

Toda še vedno ni mogoče povsem izključiti možnosti, da je Počivalšek za namero SDS vendarle vedel. Počivalšek takrat za SDS ni bil nekdo, ki bi ga bilo treba zlomiti, ampak zanesljiv politični zaveznik. Ni skrivnost, da je bil Počivalšek že po državnozborskih volitvah leta 2018 bolj naklonjen vstopu v Janševo koalicijo. Po lanski izvolitvi za predsednika SMC se je redno srečeval z Janezom Janšo. Po naših informacijah naj bi Počivalšek iz SDS že ob razpadanju vlade Marjana Šarca prek različnih kurirjev dobival signale, da se je znašel na muhi policije. Ali so mu ti isti ljudje pred vstopom v novo vlado ponujali tudi "zaščito", ni znano. 

Mahnič in Černač sicer že več dni ne odgovarjata na naša vprašanja, a sta naše razkritje komentirala na družbenem omrežju Twitter. Medtem ko je Mahnič naše pisanje označil za "fake news", nas je Černač pozval, naj pridobimo in javno objavimo zapisnik o nadzoru.

 

Poslanca, ki sta zlorabila nadzor, zdaj sedita v vladi

A to za zdaj ni mogoče, saj ima dokumentacija o tem oznako "interno". Na predsednika KNOVS Matjaža Nemca (SD) smo zato že včeraj naslovili zahtevo za umik te oznake z zapisnika, prilog, dopolnitev in ostalega gradiva. Po naši oceni gre namreč za zadevo najvišjega javnega interesa, saj je za javnost pomembno vedeti, ali so poslanci pri svojem delu prekoračili pooblastila in pristojnosti, policija pa delovala v skladu z zakonodajo. Enako zahtevo je Nemec že prejel tudi od članice komisije Jerce Korče (LMŠ). Poslanci KNOVS se bodo vnovič sestali jutri. 

Ali je Igor Zorčič, ki je v času obiska KNOVS na policiji vodil poslansko skupino SMC, vedel za početje poslancev SDS?
Ali je Igor Zorčič, ki je v času obiska KNOVS na policiji vodil poslansko skupino SMC, vedel za početje poslancev SDS?
Primož Lavre/Reporter

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič nam je danes dejal, da o "aktivnostih posameznih poslancev" SDS ni seznanjen. Na vprašanje, ali gre v tem primeru za zlorabo instituta parlamentarnega nadzora nad varnostnimi in obveščevalnimi službami, ni odgovoril. Zorčič je v času obiska KNOVS na policiji vodil poslansko skupino SMC. 

Toda nesporno je, da sta v akciji nezakonitega pridobivanja policijskih podatkov o politični konkurenci sodelovala dva člana aktualne vlade. Zvonko Černač je minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Sedi v vladi, katere podpredsednik je Počivalšek. Žan Mahnič je državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade. Na tej funkciji ima dostop do številnih varnostno občutljivih podatkov, zato pri svojem delu ne sme zbujati najmanjšega dvoma v lastno integriteto in pripravljenost spoštovati zakonodajo. Kot podpredsednik KNOVS je na tem izpitu padel. Mu gre res zaupati, da se tudi na novem položaju ne bo zgodilo enako?