Kdo je Janezu Janši plačeval počitnice

Razkrivamo: Janez Janša za plačevanje počitnic na eksotičnih lokacijah več let ni uporabljal bančnih kartic. Je to dokaz, da jih je plačeval z gotovino nepojasnjenega izvora?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 22. 4. 2022, 05:55


janez-janša, andrej-marčič, božo-dimnik
Janez Janša z "golf družbo" na Mavriciju leta 2003. Na tem potovanju je po podatkih, ki jih objavljamo danes, z bančno kartico porabil le dobrih sto evrov.
necenzurirano.si

Prvak SDS Janez Janša si je v zadnjih 20 letih rad privoščil počitnice na Mavriciju, Dominikanski republiki in drugih eksotičnih lokacijah. Pri tem nikoli ni bilo javno znano, ali in kako si jih je plačal – do zdaj. Danes razkrivamo, da Janša dopustov v tujini več let ni plačeval z lastnimi bančnimi karticami. Prek teh je namreč za počitniške aranžmaje na drugih celinah skupaj porabil le nekaj sto evrov.

To potrjujejo podatki, ki jih je pred leti pridobila finančna uprava (Furs). V uredništvu necenzurirano.si smo jih preverili pri več nepovezanih virih. Ti podatki bi lahko dokazovali, da je Janša počitnice v tujini plačeval z gotovino neznanega izvora. Na to je že leta 2013 opozarjala Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Med potovanji, ki jih Janša po naših podatkih ni plačal z bančnimi karticami, so tudi obiski Mavricija. Tam je igral golf z nekaterimi največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva, ki so v zadnjih dveh desetletjih z državo ustvarili za več sto milijonov evrov poslov.

Preberite še:
Janševe golf počitnice na eksotičnem otoku z dobavitelji zdravstva

Nova razkritja znova odpirajo vprašanja o premoženju in finančnih virih predsednika največje vladne stranke. Odgovore nanje je v zadnjih letih neuspešno iskalo več državnih institucij. KPK je leta 2013 s pomočjo podatkov Fursa ugotovila, da ima Janša za vsaj 210.000 premoženja, ki presega njegove uradno znane dohodke. Istega leta je specializirano državno tožilstvo proti Janši uvedlo finančno preiskavo. Leta 2017 je proti prvaku SDS vložilo tožbo za odvzem 400.000 evrov premoženja nezakonitega izvora, a jo je leto dni pozneje umaknilo. Ustavno sodišče je namreč razveljavilo del zakona, na katerem je temeljila tožba.

Janševa potovanja, ki jih je v letih 2012 in 2013 pod drobnogled vzela Komisija za preprečevanje korupcije.
Janševa potovanja, ki jih je v letih 2012 in 2013 pod drobnogled vzela Komisija za preprečevanje korupcije.
/

Dvesto evrov za golf dopust na Mavriciju

Janševa daleč najbolj priljubljena destinacija je Mavricij. Po naših podatkih je ta otok v Indijskem oceanu, kjer se nahaja eno najbolj slikovitih igrišč za golf na svetu, v zadnjih 20 letih obiskal vsaj petkrat. Prvič je bil tam leta 2003. Takrat je bil Janša po naših podatkih prvič na golf počitnicah z lobistom Božom Dimnikom in lastnikom IT podjetja Marand Andrejem Marčičem. Oba sta že vrsto let med največjimi dobavitelji v slovenskem zdravstvu.

Janši sta družbo delala tudi njegov dolgoletni prijatelj Stanislav Petek, ustanovitelj podjetja Klima Petek, ki je v času Janševe prve vlade veljal za enega najvplivnejših ljudi v državi, in Katja Ujčič, takrat še predstavnica SDS za odnose z javnostmi. Ugibanja, da je Janši te počitnice plačal Stanislav Petek, sta takrat javno zanikala tako Janša kot Petek. Časnik Finance je pozneje poročal, da je Janša pokazal račun, iz katerega naj bi bilo razvidno, da je počitnice plačal sam.

Toda po podatkih, ki smo jih pridobili, je Janša z lastne bančne kartice za počitnice na Mavriciju skupaj porabil le dobrih sto evrov.

Podobna zgodba so bile počitnice na Mavriciju konec leta 2008, takoj po tem, ko Janša ni bil več predsednika vlade. Obiskal ga je z "golf družbo", v kateri sta bila Dimnik in Marčič. Po podatkih Fursa je za potovanje s kartice skupaj porabil le slabih 200 evrov. Kako ga je plačal? Janša je na zaslišanju pred KPK leta 2012 pojasnil, da je šlo za »aranžma agencije«, skupni strošek potovanja pa je znašal 2.500 evrov na osebo. Zatrdil je, da ga je plačal z lastnega računa. A kot že omenjeno, podatki Fursa teh navedb ne potrjujejo.

Golf letovišče Constance Belle Mare Plage na Mavriciju, ki ga obiskujejo Janša, Božo Dimnik in Andrej Marčič.
Golf letovišče Constance Belle Mare Plage na Mavriciju, ki ga obiskujejo Janša, Božo Dimnik in Andrej Marčič.
Constance Belle Mare Plage

Zakaj Janša ne uporablja bančne kartice

Jeseni 2009 je Janša spet obiskal Mavricij, kamor se je takrat odpravil na poročno potovanje. Komisiji je pojasnil, da je bil aranžma s prevozom poročno darilo prijateljev in sorodnikov. "Midva sva imela stroške zgolj tako, s pijačo in podobno," je zatrdil Janša. Toda v tednu dni je z lastno bančno kartico plačal le en račun z manjšim zneskom.

Nato je bil Janša na Mavriciju vsaj še dvakrat – v letih 2015 in 2016, ko je tam igral golf z Dimnikom in Marčičem. Dokazil, ali in kako je plačal letalske karte, stroške bivanja in ostalih storitev, nam nikoli ni poslal. Iz njegovega kabineta so nam sporočili le, da Janša "nikoli ni bil na Mavriciju v času, ko je bil predsednik vlade".

Tudi ostale dopuste v tujini prvak SDS očitno nerad plačuje z bančno kartico, kar otežuje sledljivost porabe denarja. Marca 2009, v prvih mesecih vlade Boruta Pahorja, se je z Dimnikom in Marčičem odpravil na golf počitnice v Dominikansko republiko, državo v karibskem otočju. "Plačano je bilo iz računov. Šlo je za nizkocenovni enotedenski paket, ki je stal 1.200 evrov na osebo," je KPK zatrdil Janša. Iz podatkov, ki smo jih pridobili, je razvidno, da je Janša v Dominikanski republiki s kartico skupaj plačal za manj kot sto evrov izdatkov.

Preberite še:
Fotografija globoke države

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo vodi Goran Klemenčič, je že leta 2013 opozarjala, da Janez Janša potovanja plačuje z gotovino neznanega izvora.
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo vodi Goran Klemenčič, je že leta 2013 opozarjala, da Janez Janša potovanja plačuje z gotovino neznanega izvora.
/

Od kje Janši toliko gotovine?

Je to kronski dokaz, da Janša potovanja plačuje z gotovino, ki jo nosi tudi na potovanja? Novembra 2013, takoj po začetku finančne preiskave, je Janša javno zatrdil, da "je Fursu letos dokazal izvor svojega premoženja". "Enako bi storil pred KPK, če bi mi bilo v skladu z zakonom omogočeno," je razlagal Janša. Toda KPK ga je že takrat postavila na laž. Poudarila je, da prvak SDS "ni znal oziroma želel pojasniti izvora premoženja". Pri tem so na KPK posebej izpostavili "gotovino, ki jo je polagal na svoj tekoči račun, s katero je kupil osebno vozilo, kako je financiral potovanja na Mavricij, v Južno Afriko, v Dominikansko republiko ..."

Novi podatki tako v tem delu v celoti potrjujejo takratne ugotovitve KPK. Ta je opozorila, da je Janša z gotovino pred letom 2013 kril za najmanj 210.000 evrov življenjskih stroškov. Prav tako je jasno, da Janša Fursa nikoli ni prepričal s pojasnili o tem, od kje izhaja njegovo premoženje. Prav na pobudo Fursa se je namreč specializirano državno tožilstvo leta 2013 odločilo za uvedbo finančne preiskave. Na včerajšnjem soočenju na RTV Slovenija je Janša poudarjal, da "je bilo njegovo premoženje preiskano".

Rezultati golf turnirja na Mavriciju, na katerem je leta 2016 igral Janša.
Rezultati golf turnirja na Mavriciju, na katerem je leta 2016 igral Janša.
necenzurirano.si

Ključno vprašanje je, od kje Janši tolikšne količine gotovine. Kdo mu jo daje? Janša je na zaslišanju pred KPK razkril, da si večje vsote denarja izposoja pri bratu Rajku Janši, podjetniku, ki najboljše posle - tudi z državo - sklepa pod vladami Janeza Janše. Že pred leti pa je Pop TV poročal o preiskavi urada za preprečevanje pranja denarja, ki je ugotovila, da je Janez Janša "obračanje" gotovine prepustil bančni uslužbenki Nataši Pajenk, sicer sestrični Urške Bačovnik Janša. Ta naj bi bila več let nekakšen Janšev finančni operativec. Od leta 2010 je bila zaposlena v treh bankah: Sparkasse, Unicreditu in BKS. V času, ko je bila zaposlena na Sparkasse, je Nataša Pajenk po ugotovitvah urada za preprečevanje pranja denarja v zadnjih letih prejela več deset tisoč evrov gotovine za plačilo življenjskih stroškov zakoncev Janša. 

Prav tako ostaja neznanka, ali in katere počitnice so mu plačali prijatelji iz poslovnega sveta. Do zdaj je uradno znan le en tak primer – novoletno potovanje v Avstralijo in na Novo Zelandijo konec leta 2006, ki ju je Janša obiskal s svojo sedanjo soprogo. Tam ga je gostil pokojni poslovnež Dušan Lajovic, ki je na Novi Zelandiji opravljal naloge častnega konzula Slovenije. To je lani javnosti razkril Božo Dimnik, ki je Janšo leta 2006 na Novi Zelandiji po lastnih besedah srečal "po naključju".