Inšpektorji nad hitre teste fantov iz rajskih otokov

Kaj vse je narobe s hitrimi testi, od katerih bo odvisno odprtje javnega življenja?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 5. 1. 2021, 18:50


Screenshot 2021-01-05 at 18.59.29
Država je dobavo hitrih testov zaupala podjetju Majbert Pharm, ki je v solasti Alana Amadeja Eferla (levo). Spletna stran Kriptoreporter ga je označila za "kralja piramid". V posel je vpleten tudi Luka Lah (desno), nekdanji član podmladka SDS. Na fotografiji pred nekaj dnevi v švicarskem Wengnu.
youtube/zajem zaslona

Na javni agenciji za zdravstvene in medicinske pripomočke (JAZMP) so za necenzurirano.si potrdili, da so sprožili izredni nadzor zaradi dvomov v zanesljivost hitrih antigenskih testov, s katerimi se v Sloveniji množično testira prebivalstvo.

Podrobnosti na agenciji, ki je pristojna za nadzor na področju medicinskih pripomočkov, ne razkrivajo. Toda več sogovornikov, ki so želeli ostati neimenovani, je v zadnjih dneh delilo dvome v ustreznost hitrih testov, ki jih je ministrstvu za zdravje dobavilo podjetje Majbert Pharm. Glavni očitki so povezani z njihovo nezanesljivostjo. Po zatrjevanju naših virov so v več primerih pokazali lažne pozitivne izvide. Posamezni paketi testov so prišli v Slovenijo z deformiranimi ploščicami, od katerih je odstopal lakmusov papir. Pojavljajo se pomisleki, ali se lahko ti testi uporabljajo za delo na odprtem, torej v hladnem vremenu in vlažnem okolju.

Od 21. decembra, ko se je v Sloveniji začelo brezplačno množično testiranje, se je na različnih lokacijah skupaj testiralo že dobrih 66.000 ljudi. Na fotografiji točka za hitro testiranje v Ljubljani na Kongresnem trgu.
Od 21. decembra, ko se je v Sloveniji začelo brezplačno množično testiranje, se je na različnih lokacijah skupaj testiralo že dobrih 66.000 ljudi. Na fotografiji točka za hitro testiranje v Ljubljani na Kongresnem trgu.
odkrito.si

V uredništvu necenzurirano.si smo pridobili pogodbo o dobavi hitrih testov, ki jo je nekdanji minister Tomaž Gantar zadnji dan svojega mandata podpisal z direktorjem Majberta Pharme Klemnom Nicolettijem. Iz nje je razvidno, da lahko država za teste v primeru, če ti ne bi ustrezali zahtevanim standardom kakovosti, zahteva reklamacijo pri dobavitelju ali celo predčasno razdre pogodbo. Do zdaj je podjetje dobavilo dobrih 241 tisoč testov, od tega največji del zdravstvenim domovom (156.700). Še 64.650 testov je bilo namenjenih za množično testiranje, 20.000 pa jih je šlo na državno mejo. Do sedaj na ministrstvu niso ugotovili, da bi dobavitelj kršil pogodbena določila, čeprav paketi testov iz prve pošiljke niso imeli palčk za odvzem brisa iz nosu.

Preberite še:
Sumi, da je Gantarjev mega razpis za hitre teste prirejen

Hitri testi ključni za odpiranje javnega življenja

Od 21. decembra, ko se je v Sloveniji začelo brezplačno množično testiranje, se je na različnih lokacijah skupaj testiralo že dobrih 66.000 ljudi. Največ v ponedeljek, ko so šli na testiranje zaposleni v šolah za otroke s posebnimi potrebami. Do zdaj je bilo skupaj pozitivnih 4242 hitrih testov, kar je 6,4 odstotka vseh. Hitri testi bodo imeli ključno vlogo pri odpiranju javnega življenja, zato je pomembno, da so ti v največji mogoči meri zanesljivi.

Toda po naših informacijah so nekateri izvajalci zaradi slabe kvalitete teh testov že prenehali z izvajanjem množičnega testiranja v mobilnih enotah na terenu. Drugi so pri uveljavljenih dobaviteljih že preverjali, ali bi lahko uporabljali njihove teste. Dvomi v teste povzročajo operativne težave. Na testiranju v Murski Soboti so včeraj ugotovili več mejnih primerov. Med njimi so bili tudi zaposleni na osnovni šoli s prilagojenim programom, zaradi česar so njena vrata danes ostala zaprta. Zaposleni so namreč morali počakati na rezultate molekularnih PCR testov.

"Moji fantje morajo opraviti poseben posel, zato smo najeli privatno letalo za pot v Slovenijo," pove Luka Lah na posnetku, ki te dni kroži na družbenih omrežjih.

Pomisleke imajo tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana, kjer v zadnjih dneh množično testirajo ljudi. "Prvi vtisi tega hitrega testiranje glede na procentualne zanesljivosti niso najboljši, ampak bomo to najprej preverili in dali uradno izjavo," je včeraj za POP TV dejal direktor Zdravstvenega doma Ljubljana Rudi Dolšak. "Nismo kompetentni ocenjevati bolj ali manj kvalitetnih hitrih antigenskih testov (HAGT). Lahko pa načeloma na osnovi izkušenj ugotovimo, da so PCR testi za določanje pozitivnih oziroma negativnih testiranj na covid-19 do določene mere zanesljivejši od HAGT. Predvsem gre tu za različne pristope pri načinih testiranja oziroma različnega načina določanja prisotnosti virusa," so danes pojasnili v ljubljanskem zdravstvenem domu.

Hitrih testov niso preverjali v laboratoriju

Kdo je torej pred nakupom preverjal te teste? Očitno nihče. "Ne, omenjeni testi so se na tržišču pojavili po javnem naročilu ministrstva za zdravje in začetkom testiranja, ki ga je uvedlo ministrstvo," so nam včeraj na vprašanje, ali so kadarkoli preverjali hitre teste UD-BIO, ki jih je dobavil Majbert Pharm, odgovorili na javni agenciji za zdravstvene in medicinske pripomočke. "Nimamo kadrovskih možnosti, da bi preverili ustreznost vseh testov, ki so bili ponujeni državi," pa nam je dejala Viktorija Tomič, zdravnica s Klinike Golnik in predsednica strokovne skupine za hitre teste. Ta je zato dala le priporočila o uporabi hitrih testov, izvajanja testiranja in protokolov za napotitev "pozitivnih" ljudi na nadaljnja testiranja.

Ministrstvo je torej v naglici, ki je nastala zaradi razveljavitve prvega razpisa za hitre teste, ubralo bližnjico. Kupilo jih je, ne da bi jih pred tem klinično preverilo v laboratoriju. "Z razpisom nimamo nič. Nihče se ni obrnil na pomoč za nas," je poudarila Tomičeva. To pomeni, da je država ravnala v nasprotju s priporočili Evropske komisije in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Prav tako ni opravila zahtevane primerjave učinkovitosti hitrih testov in PCR testov. 

Nekdanji minister Tomaž Gantar je pogodbo zadnji dan svojega mandata podpisal z direktorjem Majberta Pharme Klemnom Nicolettijem.
Nekdanji minister Tomaž Gantar je pogodbo zadnji dan svojega mandata podpisal z direktorjem Majberta Pharme Klemnom Nicolettijem.
STA

Na ministrstvu so se tako raje zanesli na uradne podatke proizvajalca: kitajske družbe Shenzhen Ultra-Diagnostics Biotec., ki je lastne teste preverjala v idealnih pogojih. Vladni govorec Jelko Kacin je včeraj poudaril, da "imajo testi izbranega kitajskega proizvajalca vse potrebne dokumente, njihov izvor pa je v ekonomski coni Shenzhen v bližini Hongkonga". Kitajce v Evropi zastopa špansko podjetje Medical Devices & Drugs.

Preberite še:
Posli s hitrimi testi so rezervirani za prijatelje SDS

Partner dueta Eferl-Nicoletti priznal rop banke v Cerkljah

Po naših informacijah posel s hitrimi testi podjetju Majbert Pharm ne bo prinesel visokega dobička. Pomembnejši je zaradi pridobitve referenc, saj se je podjetje že dogovorilo o dobavi večjih količin teh testov v Avstrijo. To bi lahko pojasnilo, zakaj je podjetje na razpisu ministrstva za zdravje ponudilo daleč najnižjo ceno.

Lastnika podjetja Majbert Pharm sta od spomladi lani Alan Amadej Eferl, ki je uradno prijavljen v Dubaju, in Klemen Nicoletti. Znana sta iz piramidnih shem, v katere ljudje vlagajo kripto valute, in shem mrežnega trženja. Nicoletti je v zadnjih letih sodeloval v kriptoprojektu Coinspace, ki se je izkazal za eno največjih prevar, v kateri naj bi denar izgubilo na milijone vlagateljev po vsem svetu. Marca lani, takoj ob izbruhu prvega vala epidemije v Evropi, sta Eferl in Nicoletti v Londonu skupaj z Mariom Pejčićem, ki je leta 2019 na sodišču priznal rop banke v Cerkljah, ustanovila podjetje za dobavo zaščitne opreme MyMask. 

Njun poslovni partner je Luka Lah, nekdanji član SDS, ki je pred dnevi na družbenem omrežju Instagram objavil video o vrnitvi z indonezijskega otoka Bali. V njem je mogoče videti, da so hitri testi v Slovenijo prispeli iz Avstrije. Na zadnjem posnetku, ki ga je objavil, pa je mogoče videti, kako so ga v Švici pridržali tamkajšnji policisti.